AD-blacklist1

2018
máj.
08

Érettségi vizsga a rácsok mögött

Írta: Oszvald György

084leadAz idén összesen 45 fő fogvatartott készült fel a vizsgákra a hazai büntetés-végrehajtási intézetekben. A Budapesti Fegyház és Börtönben 7 elítélt és egy nemrég szabadult férfi kezdte meg az érettségi vizsgát 2018. május 7-én.

 

 

 

Azt hihetnők, hogy egy börtönben érettségizni valami különleges dolog. Ezt fel is vetettük Csukai Magdolna tanárnőnek (képünkön az ATV televíziónak nyilatkozik), aki a fogvatartottak magyar írásbeli vizsgáját bonyolította és felügyelte.

 

   123„Igazság szerint semmi különleges nincs, a büntetés-végrehajtási intézetben ugyanazt a feladatsort kapták a vizsgázók, mint normál körülmények között érettségizők és ugyanannyi idő volt számukra is biztosítva” – magyarázta.

 

   Arról is kérdeztük, mi a véleménye a feladatok nehézségéről?

 

   „Nem igen tudom megítélni, hogy nehéz-e a feladat vagy sem, hiszen még nem volt lehetőségem megnézni ezeket. Annyit tudok mondani, hogy megerősítem, a felkészülésre is ugyanazokat a körülményeket biztosítjuk, mint amikkel a kintiek bírnak. Talán, akik tudnak tankönyvet bekérni a hozzátartozóiktól, valamivel könnyebb helyzetben vannak. Annak pedig kifejezetten örülök, hogy az idén egy jó érettségiző társaság jött össze, mert tavaly csak ketten voltak.”

 

   128És, ha a bevezetőnkben azt latolgattuk, vajon miért is érdekes a börtönérettségi, hát van rá válaszunk. A ruha. A civil életben többnyire öltöny a fiúknak fehér inggel és nyakkendővel, matrózblúz és sötét alj a lányoknak a hagyományos öltözet, a börtönben a hivatalos formaruhát viselve adnak számot tudásukról a fogvatartottak.

 

   A Budapesti Fegyház és Börtönben élénk sajtóérdeklődés kísérte a vizsgát; néhány fogvatartott névvel és arccal is vállalta a nyilatkozást. Köztük Móring Dániel (jobbra lenti kép) is.

 

   – Nehéz volt a feladatsor?

   – Hát, igen. Nem volt egyszerű. A szövegalkotást választottam, nekem mindenképpen könnyebb volt, mint verselemzés, összehasonlítás. A szövegértelmezés pedig elment…

   048Melyik lehetőséget választotta a szövegalkotásnál?

   – Egy levelet, egészen pontosan egy kérvényt írtam a polgármesternek. A fiktív kérésnek két témája volt. Az egyik, hogy fiatal gyerekeknek készülő uszodához biztosítson segítséget. A másik pedig egy kórház lerobbant gyermekosztályának felújításához kért támogatás, hogy a szülőknek ne más városokba kellessen elvinni a beteg gyerekeket.

   – Fiatalabbnak látom a többieknél, s nekem ebből az következik, könnyebben visszazökkent a tanulásba, a felkészülésbe. Jól gondolom?

   – Inkább azt mondanám, hogy a magyar érettségire könnyebben tudtam felkészülni, hiszen a kedvenceim közé tartozik az irodalom, mint például a matek.

   – Végül, hogy érzi? Jól sikerült az első nap?

   – Igen, de hogy hányast kapok, azt nem tudom megmondani.

 

   Ez évben közel 700 fogvatartott folytat általános iskolai, több mint 1000 középiskolai, 16 pedig felsőfokú tanulmányokat. OKJ-s szakvégzettséget adó képzésekben résztvevő fogvatartottak száma meghaladja a 700 főt. Utóbbiak közül 149 fő szerzi meg az idén az OKJ szakvizsga bizonyítványát.

   A büntetés-végrehajtási intézetekben folyó következetes és egységes oktatási koncepciónak köszönhetően az 1980-as évekbeli 15%-os analfabetizmus 1%-ra csökkent. Ez nem véletlen, mert a fogvatartottak reintegrációja fontos része a büntetés utáni szabad életnek. Az „új élethez” viszont az egyik legfontosabb elem az oktatás biztosítása és a piacképes szakképzések megszervezése. Az elítéltek körében a legkeresettebb szakmák a festő, mázoló, tapétázó, a konyhai kisegítő, a targoncavezető, a bútorasztalos, a kőműves és burkoló.

 

   A barátságkutatásról szóló szövegértési feladatsor, míg a műelemző feladatok között József Attila és Szabó Lőrinc versei, illetve Balázs Béla meséje szerepelt az idei középszintű magyar írásbeli érettségin.

 

fotó: 10kerkult.hu

 

Álljon mellénk, támogassa a szerkesztőség munkáját, hogy fejlődni tudjunk, hogy színesebbek lehessenek cikkeink! A részletekért kattintson a képre!

tamogato tabla 400px