AD-blacklist1

2011
szep.
11

Nincs pénz új laktanyára

Fot606Alighanem hosszú-hosszú évekig a Martinovics tér lesz a Kőbányai Tűzőrség otthona. A Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság nem szándékozik új központot a jelenlegi területen vagy a városrészben máshol felhúzni. Jobb híján marad a mostani kedvezőtlen állapotú épület toldozgatása-foltozgatása.

 

Kívülről – a Kápolna utcai frontról – nézve a Kőbányai Tűzőrség Martinovics téri laktanyáját, látszólag minden rendben van vele. Ha úgy tetszik, innen elfogadható állapotúnak tűnik. Ám belülről egészen más a látvány.


Nos, a laktanyára valóban ráférne egy alapos renoválás és átalakítás. A belső udvar felőli homlokzaton több helyen is hiányzik a vakolat, belül több helyiségben repedeznek a falak, itt-ott a csukott ablakok résein is be-befúj a szél, a helyszűke miatt a szertárban a kocsik közvetlen közelében van az eszközraktár is… Gardi József százados, a tűzőrség vezetője a közelmúltban elismerte, hogy a felújítás, az átépítés pénzkérdés, ő csak annyit tehet, hogy az igényeket jelzi a fővárosi parancsnokság felé.


A 10kerkult.hu így aztán a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokságnál (FTP) érdeklődött, hogy halad-e, és ha igen, hogyan a laktanya „átpofozása”. Jekelfalussy Tibor, az FTP Társadalmi Kapcsolatok Osztály vezetője elmondta, hogy a tervezett felújítási munkák keretében jelenleg a legénységi folyosó és lépcsőház burkolási munkáinak pályáztatása zajlik, e munka befejezésének kiírt határideje 2011. október 4-e.
Ez az apró lépések politikája – tesszük mi hozzá. Ami, ismerve a tűzoltóság mostoha állami finanszírozását, tökéletesen érthető. Csak hát odafenn – a mannát kiosztóknál – arra is tekintettel kellene lenni, hogy itt emberek dolgoznak.


tzrsgEzek szerint ilyen anyagi viszonyok között csak vágy egy új, minden tekintetben XXI. századi laktanya? Gardi József a témát boncolgatva azt mondta, ez a bázis jó helyen van, hiszen sok helyszínt innen is meg tudnak közelíteni. Egy újnak bizonyára találnának alkalmas területet, de akkor meg előfordulhat, hogy onnan nézve lehetnek távolra eső pontok. Hozzátette, a kiérkezést nem a kiindulási hely közelsége vagy távolsága nehezíti, hanem az úthálózat-szerkezet, de ezen ma már lehetetlen változtatni. Még mielőtt rózsaszín álmokat kergettünk volna, Jekelfalussy Tibor kérdésünkre gyorsan világossá tette: az FTP-nek jelenleg nincsenek laktanyaépítési tervei.