AD-blacklist1

2011
nov.
14

Csak semmi pánik, próba lesz!

molariOrszágos katasztrófariasztási gyakorlat lesz jövő hétfőn (november 21.) a katasztrófavédelem és a médiahatóság együttműködésével. A katasztrófariasztási gyakorlathoz országos értesítési és törzsvezetési, valamint polgári védelmi mozgósítási gyakorlat is kapcsolódik.


A gyakorlaton a katasztrófavédelmi szervek, a tűzoltóságok, a polgári védelem és a teljes közmédia mellett több kereskedelmi és közösségi televízió, rádió is részt vesz. A gyakorlatban a Magyar Televízió, a Duna Televízió, a Magyar Rádió, a Magyar Távirati Iroda, a TV2, az RTL Klub, a Hír televízió, a Neo FM, a Class FM, az Inforádió, a Klubrádió, a Juventus Rádió, a Lánchíd Rádió, valamint a Magyar Katolikus Rádió vesz részt. A tervek szerint a nap folyamán többször megszakítják majd adásukat, öt közleményt ismertetnek, ám a félreértések elkerülése érdekében fiktív helyszíneket közölnek, a Csillagok háborúja című film bolygóit nevezik meg.


A gyakorlat célja a hivatásos katasztrófavédelmi szervek és a hivatásos tűzoltóságok állománya értesítésének, a vezetési törzsek műveletirányító tevékenységének gyakoroltatása, a feladatok végrehajtásához szükséges gyorsreagálású polgári védelmi szervezetek mozgósításának, valamint a lakosság katasztrófariasztásának begyakorlása.
A teljes gyakorlat három, egymással összefüggő részből áll majd. Egyrészt végrehajtanak egy riasztási és törzsvezetési gyakorlatot, amelyben a katasztrófavédelem teljes, 12 ezer fős hivatásos állománya részt vesz. Egyebek mellett készenlétbe helyezik majd a Kormányzati Koordinációs Bizottság Operatív Törzsét, amely mellett részlegesen működni kezdenek a Fővárosi Védelmi Bizottság, a megyei védelmi bizottságok, a helyi védelmi bizottságok operatív törzsei. A második fázisban a médiaszolgáltatók tesztelik a médiatörvényben a katasztrófavédelmi szervek részére biztosított kommunikációs csatornákat, köztük az úgynevezett Marathon Terra rendszert, valamint a valós helyzetet imitáló tesztüzeneteket, közérdekű közleményeket tesznek közzé. A harmadik fázisában mozgósítják a polgári védelmi kötelezettség alapján létrehozott gyorsreagálású szervezetek mintegy 15 ezer fős csoportjait, akik működésbe hozzák a lakossági riasztó eszközöket, így például megszólaltatnak majd 2500 szirénát.


(MTI)