AD-blacklist1

2011
okt.
07

Vészhelyzet a helyi tűzőrségnél?

tuzorseg 1Bár a katasztrófavédelmi főigazgatóság az új törvény elfogadása után optimistán tekint a jövőbe, lapunk információja szerint a tűzoltóság rosszul jöhet ki a jogszabályból. Megcsappanhat az eddig is kevés létszám, így veszélybe kerülhet a napi működés – akár Kőbányán is.


Néhány hete fogadta el az Országgyűlés az új katasztrófavédelmi törvényt, amely 2012. január elsejével lép hatályba. A jogszabály többek között rendezi a tűzoltóságok státuszát is.
Ahogy a katasztrofavedelem.hu beszámolt erről, „a hivatásos önkormányzati tűzoltóság megszűnik, helyébe az egységes katasztrófavédelmi szervezetrendszeren belül működő állami tűzoltóság lép. A törvény a tűzvédelem állami kézbe helyezésével számos problémát old meg, elősegíti a helyi érdekektől mentes, egységes rendvédelmi és megfelelő szintű irányítással bíró rendszer létrejöttét. Az állami tűzoltóság a meglévő kapacitások jobb hatásfokú kihasználásával, az erő- és eszközállomány optimális tervezésével és rendszerben tartásával hatékonyabb tűzvédelmet eredményez, és az anyagi források ésszerű felhasználását teszi lehetővé”.


Nos, mondhatni ez az optimista álláspont. Ám a 10kerkult.hu megbízható forrásból úgy értesült, hogy a tűzoltóságon belül nem mindenki látja ilyen szépnek a jövőt. A törvényi változást ők úgy értelmezik, hogy az állami költségvetésből a napi működésre, fenntartásra biztosított pénz még a jelenlegi alacsony összeghez képest is kevesebb lesz – eddig legalább az önkormányzati támogatás enyhített valamit –, ugyanakkor a gazda elvárása és az általa kiszabott feladat sokkal több lesz. Informátorunk szerint az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság várhatóan még az eddigieknél is több ellenőrzést végezhet – egyrészt prés alatt tartva a tűzoltóságokat, másrészt igazolva a Belügyminisztérium felé, hogy bizony betartatja az új törvényt.

A tűzoltók bére, ahhoz képest, hogy milyen felelősségteljes munkát végeznek, eddig sem verdeste az eget, a nyakukba szakadó több feladat és az erős kontroll miatt pedig várhatóan nem lesz lehetőség arra, hogy másod- és/vagy harmadállással egészítsék ki azt. Forrásunk valószínűsítette, hogy emiatt a tűzőrségektől – így akár a kőbányaitól is – elkívánkoznak, elmennek a fiatalabb kollégák (mondván nekik nincs sok veszítenivalójuk), és más munkahelyet keresnek maguknak. Így létszámhiány várható, ami pedig lehetetlenné teheti az új elvárások teljesítését. Ördögi kör.