AD-blacklist1

2017
szep.
21

Lakástűz a Kápolna utcában

Írta: Oszvald György

lakastuz leadNagy erőkkel vonultak ki a X. kerületi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság és XIX. kerületi kollégáik a Kápolna utca 1. szám ház Vaspálya utca felé eső főbejáratához. Lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat szeptember 21-én délelőtt.

 

 

 

A Kőbányai Képvislőtestület ülése a KÖSZI színháztermében 11 óra után öt perccel ért véget, az első képeket a Liget téren 11.30 perckor fotóztuk. A 162-es buszról a Liget tér megállóban szálltunk le, s már messziről látni lehetett a villamos megállónál a két villogó tűzoltó szerkocsit, a Kápolna utca első toronyházának parkolójában pedig egy szintén villogó rendőrautót. Majd a parkolóban már a tüzet oltó kocsihoz még egy érkezett a XIX. kerületből.

   

lakastuz1

 

   Az egyik tűzoltó éppen a 95-ös busz megállójához kölzeli, a járdába süllyesztett tűzcsapra helyezte fel a vízcsap csonkját, majd kipróbálta, megfelelő-e a nyomás. A kollégája a tömlőket gurította társának, s amíg az egyiket a csonkhoz illesztette megkérdeztük, tényleg oltanak-e valamit vagy csak gyakorlat van? – Sajnos, oltanunk kell, éles helyzet van – felelte röviden, s már ment is a kocsihoz.

   Az összetoldott tömlők a toronyház sarkánál elfordultak, mi pedig éppen időben érkeztünk, hogy a lépcsőházi bejárati ajtó felett található ablakból kitóduló füstről még tudjunk néhány felvételt készíteni.

     

lakastuz2

 

   A szerkocsiból vékony cső vezetett az egyik nyitott ablakszárnyon az első emeleti szobába, bent gázálarcos tűzoltók mozogtak, s bár fényes nappal volt, a rúdelemlámpa fényére is szükségük volt.

   Egy idő után gyakorlatilag megszűnt a füst kiáramlása, de bent történhetett valami, mert az egyik tűzoltó kinyitotta az ablak másik szárnyát is, letépte a műanyag árnyékolót, s ekkor egy újabb adag füst jelent meg.

  

lakastuz5

 

   Szinte észrevétlenül telt el 15-20 perc, amikor a rádión hallottuk, hogy valaki jelenti, az oltást 11.45-kor befejezték. Természetesen, ez nem jelentette azt, hogy elhagyták a helyszínt, hiszen számos biztosítási feladatot még el kellett végezniük.

  

lakastuz6

 

  A lehetőség viszont szerkesztőségünknek adott volt a távozásra, de előtte még megtudakoltuk, történt-e füstmérgezés vagy bármilyen személyi sérülés? Tudjuk, ilyenkor nehéz információt szerezni, ezért beértük azzal, amit az egyik, a lakásból jövő tűzoltó mondott, nevezetesen, neki nincs tudomása arról, hogy bárki tartózkodott volna a lakásban.

 

   A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság 11.50-kor adta ki az eseményről szóló rövid közleményét:

 

   „Berendezési tárgyak kaptak lángra egy Kápolna utcai lakásban, Budapest X. kerületében. A helyszínre riasztott fővárosi hivatásos tűzoltók eloltották a lángokat, majd megkezdték az épület átvizsgálását és átszellőztetését.”

 

Fotó: 10kerkult.hu/OGY

 

tamogato tabla 400px