AD-blacklist1

2014
szep.
02

Hármas karambol a Kada-Harmat utca sarkán

Írta: Oszvald György

kada-harmat baleset 024leadHárom autó ütközött össze a Kada utca – Harmat utca kereszteződésében ma délután háromnegyed hat körül. A balesetről G. Krisztián, állandó „baleseti ügyeletesünk” párt perccel az esemény után értesítette szerkesztőségünket.

 

 

 

B. Krisztián telefonhívása után mintegy 20 perc múlva értünk oda a balesethez. A sérülteket a mentők már elvitték, a kerületi rendőrkapitányság szakértői a helyszínelést és a tanúkihallgatásokat végezték, a Kőbányai Hivatásos Tűzoltóság két szerkocsija pedig a helyszínelés utáni műszaki mentésre várt. A balesetnél a Wolf polgárőrség sürgősségi csapata is jelen volt, Orosz Tibor parancsnok vezetésével a műszaki mentésben és a forgalom irányításában vettek részt.

 

   kada-harmat baleset 067A helyszínelés ideje alatt mind a 95-ös, mind a 85, 185 és 85E autóbuszok forgalma zavartalan volt, igaz, a menetidő lelassult egy kicsit és a 95-ös busz Felsőcsatári út felé irányuló 2-3 járatát a 18.00 óra körüli időszakban tereléssel biztosították.

 

   A helyszínen megtudtuk, hogy a balesetben öten sérültek meg, mindannyiukat az ügyeletes baleseti sebészetre (OBSI) szállították. Legnagyobb meglepetésünkre kiderült, hogy a karambol egyik szenvedő alanya a kőbányai illetőségű Steve Taylor pánsípművész volt. A képeken látható Mercedes gépkocsi az ő tulajdona.

 

Steve Taylor sérülés nélkül úszta meg az ütközést, de két utasa – sajnos – a kórházban kötött ki. Tőle tudtuk meg, hogy a szlovák rendszámú Smart személygépkocsiban ketten ültek, a sürgősségi szállítást végző autóban csak annak vezetője tartózkodott. Ők is a kórházba kerültek.

 

kada-harmat baleset 026

 

kada-harmat baleset 035

 

   Amikor tudatosult bennünk, hogy a totálkáros Mercedest Steve vezette, felhördültünk, tekintve annak állapotát és az abból következő anyagi kárt. Ő azonban egykedvű nyugalommal jegyezte meg, miért az izgalom, teljes körű biztosítása van. – Hát, ezzel az autóval nem megyek a napokban Stockholmba, pedig már az utazást terveztem – jegyezte meg rezignáltan.

   kada-harmat baleset 071

 

   -Mire emlékszik, hogyan történt a baleset?érdeklődtünk óvatosan, mert bár látható sérülése nem volt, ám eléggé sápadtan szemlélte a helyszínelést.

   -A Kada utcán elindultam a zöldön a Gyömrői út felé, és egyszer csak megjelent ez a várszállító autó. Még fékezni sem volt időm, már ott is volt és csatt! Azt mondta a vezetője, jött harminccal. De nem tudott átsöpörni, se így, se úgy.

  -Kinyílt a légzsák, tudta, hogy nem kerülheti el az ütközést. Mire gondolt, mi futott át az agyán?

   -Igazság szerint, semmi. Olyan gyorsan történt, hogy semmire sem tudtam gondolni. Ott volt a légzsák előttem és ennyi.

 

kada-harmat baleset 126

 

   Kiderült később még az is, hogy a Smart autóval való ütközést nem is érzékelte. Azt pedig, hogy milyen sebességek voltak, könnyű elképzelni, hiszen féknyom gyakorlatilag nem volt látható, egy széles, sodródásra utaló nyom volt csak felfedezhető. Azaz, egyik autó sem ment gyorsan.

 

   A helyszínelés befejeztével a kőbányai tűzoltók olyan helyekre és pozíciókba tolták a Mercit és a Smartot, hogy ne zavarják a forgalmat és könnyen szállíthatók legyenek majd az autómentővel. Igaz, a Smarttal meggyűlt a bajuk a tengelytörés miatt.

 

   kada-harmat baleset 094

 

   A harmadik, az oldalán álló autót először az ellen oldalról kikötötték az egyik szerkocsi csörlőjéhez, s utána kezdték csak a „négy lábára” borítani. Amikor átbillent a holtponton, a csörlő úgy fékezte az ereszkedést, hogy amikor talajt fogtak a kerekek, még egy fél cm-es rugózás sem volt. Meg is jegyezte valaki, hogy ilyen finoman még sehol sem állítottak talpra autót.

 

   kada-harmat baleset 142Az időközben megérkezett autómentő a hátára vette a Mercedest, a tűzoltók elseperték az üvegcserepeket a kereszteződésből, majd homokot szórtak az olajfoltokra, s a szép számú érdeklő is lassan elindult dolgára.

 

 

 

 

Fotó: 10kerkult.hu/OGY