AD-blacklist1

2014
jún.
02

Kamerajelentés: érthetetlen hozzáállás

terfigyelo kam ittlakunk.huMint ismert, a térfigyelő rendszer használatát elvette a városháza a kőbányai rendőrségtől, ami elégedetlenséget jelez. Viszont a 2013-as, a rendszerre vonatkozó jelentést elégedetten fogadták el a képviselők. És most olyan problémát is felvetettek, aminek megoldását a kapitány már két éve sürgeti.

 

 

 


Furcsa érzéseink voltak a május 22-i képviselő-testületi ülésnek azon a pontján, amikor a rendőrség által használt térfigyelő rendszer 2013. évi működésének értékelő jelentése került szóba.


Mi van?


Ugyanis nem szedték ízekre a beszámolót a képviselők! A néhány hónappal ezelőtti fejlemények tükrében pedig meg kellett volna tenni! Mint honlapunkon megírtuk, a városháza döntése értelmében fokozatosan a kőbányai közterület-felügyelethez kerül „szűröstül-bőröstül” a térfigyelő rendszer: előbb a reagáló egység(ek), aztán később a kameraképeket mutató központ is.


A szavazati arány – 15 támogató voks, 2 elutasítás (Tóth Balázs /LMP/, Farkas Gábor /független/) – azt mutatja, hogy a képviselők többsége (Fidesz, MSZP, DK) igenis elégedett a dr. Gyetvai Tibor rendőrkapitány által szignált jelentéssel, annak tartalmával! Viszont, ha elvették a rendőrségtől a térfigyelőt, az ugye logikusan azt jelenti, hogy elégedetlenek ez irányú tevékenységével – ez esetben pedig legalább a kerületet irányító Fidesz-frakciónak szét kellett volna cincálnia a dokumentum megállapításait! Ám mivel egyetlen súlyos kritikát sem fűztek hozzá, szintén logikusan, azt jelenti, hogy szerintük jól végezte dolgát a rendőrség – de akkor vajon miért is vonták meg a jogosultságot a kapitányságtól?
Érthetetlen.


Önkritikusan


Ha már a tartalmat említettük, pár adatot idézünk. 2012-ben összesen 59 bűnüggyel és 566 szabálysértéssel kapcsolatos észlelést rögzítettek, 2013-ban 145-öt, illetve 1570-et. Ehhez képest – ahogy a dokumentumban a kapitány írja – „a rögzített és reagálva megoldott ügyek száma 2012-ben 22 db, 2013. évben 24 db”.
Ha akarjuk sok, ha akarjuk kevés. 


A rendőrkapitány egyébként önkritikusan elismerte, hogy messze nem voltak tökéletesek.
A nyilvántartás alapján megállapításra került, hogy 2012-ben és 2013-ban összesen 433 (18 bűnügyi jellegű jelzés) esetben a központ jelzésére nem tudott reagálni a rendőrkapitányság szolgálatos állománya. Elemezve figyelhetünk arra a tényre is, hogy míg 2012-ben összesen 115 esetben volt olyan jelzés melyre nem reagált mozgó erő, addig 2013. évben összesen 318 esetet regisztráltunk. Az egyértelműen kitűnik, hogy a 2013-as évben jelentősen megnőtt az észlelések száma. Idő kell a megfelelő állomány rendszerbe állításához, idő kell ahhoz, hogy mindenki képességeivel, lehetőségeivel tisztában legyünk!

Talán kisebb magyarázat erre, hogy a korábbi kettő helyett mindössze egy reagáló autó volt szolgálatban az utóbbi időben. (Az egység egy napjáról a közelmúltban mi is beszámoltunk.)


Kétéves probléma


A testületi tanácskozáson amúgy a „legkeményebb” hozzászólások azok voltak, amikor páran azt kérték a kapitánytól, vizsgálja felül a kamerák telepítési pontjait, mert lehet, hogy érdemes lenne a meglévő 74 közül párat más, bűnügyileg problémásabb városrészbe elhelyezni. Mi magunk – éppen a fentiek alapján – nem értettük, hogy miért Gyetvainak címezték ezt, amikor egyfelől ez most már kevésbé az ő és hivatala hatásköre, másfelől meg a kamerákat az önkormányzati tulajdonú Kőkert Kft. üzemelteti. (A polgármester egyébként ígéretet tett arra, hogy felülvizsgálják a „kameratérképet”.)


Mint a jelentésből kiderül, Gyetvai Tibor az áthelyezéseket már korábban kezdeményezte („A közterületi cselekmények és a központ szoros kapcsolódása miatt a gyakorlati tapasztalatokat figyelembe véve 2012. május 3-án kelt átiratomban jeleztük, hogy 12 db kamera esetében látjuk annak indokoltságát, hogy a kamerapontok megváltozzanak.”), ám a kőbányai polgármesteri hivatal figyelmen kívül hagyta a  felvetést („Az előterjesztésünkre jelen tájékoztató megírásáig semmiféle jelzést, észrevételt nem érkezett.”).
Két év alatt semmi reagálás. Érthetetlen.
Mi a mindebből azt szűrtük le, hogy a térfigyelő „döcögős” működésében, használatában minden félnek megvan a maga sara…

 


Elszámolás
A jelentés egyik pontja szerint a városháza és a rendőrség között volt némi pénzügyi jellegű elszámolási probléma.
2012. januárjában jelentős kerettúllépés történt a rendelkezésre álló pénzügyi részben, de a szolgálatszervezés miatt a túllépést korrigáltuk és 2012. év zárását követően 13.987.053 Ft visszautalása történt a KŐKERT részére. A 2013-es év tekintetében az éves zárást követően 5.790.017 Ft visszautalását hajtott végre a BRFK Közgazdasági Osztálya!


 

 

 

(fotó: ittlakunk.hu)