AD-blacklist1

2022
aug.
31

Miért hív telefonon a NAV ellenőr?

Írta: szerk

1st cikk mobilos leadAmikor eszünkbe jut az adóhatósággal való kommunikáció, nagy valószínűséggel egy terjedelmes, jogszabályokkal teletűzdelt, sok esetben nehezen értelmezhető, postán megküldött hivatalos levél jut eszünkbe.

 

  

 

 

   A technika fejlődésével ma már ez a legtöbb esetben nem igaz. Az adózók nagy része ugyanis elektronikus úton kommunikál az adóhatósággal (e-mail, ÁNYK, e-Papír). Ezek mellett néha előfordulhat az is, hogy a NAV-revizor telefonon keres minket, a hívás általában rejtett számról történik.

   Ha egy ilyen hívást kapunk, természetes reakcióként elsőre mindenkinek összerezzenhet a gyomra, de az esetek nagy részében igazából nincs mitől megijedni. Az ellenőrök tipikusan csak az eljárás elősegítése, illetve gyorsítása miatt telefonálnak az adózóknak.

 

1st cikk mobilos 650

  

   Hívhat az ellenőr, ha például az adóhatóság az egyik iratot már elhelyezte az elektronikus tárhelyünkön, de azt még nem vettük át, és a revizort szorítja az ellenőrzési határidő, és ezt így kívánja tudtunkra adni. Ilyenkor nem kell mást tenni, mint megköszönni a tájékoztatást, majd alaposan végiggondolni, hogy az irat letöltése mikor áll érdekünkben. Az is megeshet, hogy az ellenőr előre jelzi számunka telefonon a NAV ellenőrzés megindulásának tényét. Továbbá az is elképzelhető, hogy a revizor valamilyen iratot nagyon hiányol, és ezt kéri be tőlünk, vagy csak egy személyes meghallgatás időpontját szeretné leegyeztetni velünk. Ne felejtsük el azt sem, hogy ugyanígy mi is felhívhatjuk a revizort telefonon, ha valamilyen kérdésünk van, vagy valami nem világos számunkra a leírtakból.

 

   Fontos tudni a telefonos kommunikációról, hogy az jogi kötőerővel nem bír. Ennek megfelelően a telefonon elhangzottakat nem lehet később felhasználni sem előnyünkre, sem hátrányunkra. Például a telefonos értesítés nem eredményezi az adóellenőrzés valós megindulását, és a személyes meghallgatás telefonon közölt időpontja sem tekinthető joghatályosnak, továbbá a telefonon kért irat nem minősül szabályos iratkérésnek. Ennek ellenére nem célszerű visszaélni az adóellenőr jóindulatával, hiszen a szimpátia elveszítése később akár vissza is üthet.

 

   Adóeljárás, vagy adóper folyik cége ellen? Vegye fel a kapcsolatot tapasztalt adójogász kollégáinkkal!

 

   Weboldal: kopogtatanav.hu

   E-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

   Telefon: +36 1 889 2800