AD-blacklist1

2020
máj.
20

Jégrendelés, jég kiszállítás – itt az ArtifICEr

Írta: szerk

jeges leadA kézműves jég és a jó koktél elválaszthatatlanok.

A bártulajdonosok, bárban dolgozók és a kézműves jégkészítők nagyon jól tudják, hogy a jó koktél nem feltétlenül csak a jó minőségű alkoholtól, egyéb italtól, hanem a jó minőségű jégtől, jégkockától is lesz kimagasló.

 

 

 

A jégnek természetesen abban is kiemelkedő szerepe van, hogy megfelelő hőmérsékletre hűtse az italokat, de a koktélok készítésénél, nem csak ennyiben merül ki a jég szerepe. A jégnek nem csak a mérete, nem csak az alakja, de a tisztasága is fontos szerepet játszik a minőségben. A kézműves jég meg tudja azt a pluszt adni az alkoholos italoknak, amelyet más típusú jég nem. A kézműves jég készítésében Budapesten a Galambos fivérek, Galambos Máté és Galambos Ádám remekelnek.

 

Hogyan is kerültek kapcsolatba a kézműves jégkészítéssel?

 

   A Galambos fivérek még 2018-ban, külföldről hozták haza az első jégkészítő gépüket, egy tömbfagyasztót. Majd egy garázsban kezdtek hozzá a kézműves jég készítéséhez, amelyre már megrendelőjük is volt. A Galambos testvérek az Instagramon látták meg egy amerikai cég videóját, és ekkor fogalmazódott meg bennük az ötlet, hogy talán érdemes lenne itthon is belevágni a kézműves jég készítésébe. Természetesen, mielőtt belevágtak volna a jéggyártó üzem létrehozásába, alapos kutatómunkát végeztek, hogy egyáltalán van - e igény kézműves jégre. Több bárt és szállodát is felkerestek, és mivel a legtöbb helyen bíztatták őket, így hát bele is vágtak a jéggyártásba.

 

jeges 2Jéggyártás, jég házhozszállítás vendéglátóhelyek számára


   Addig, míg a célhelyekre eljut a jég, munka van vele. De hogyan is zajlik a kézműves jég készítése? Az első fázisban egy nagy – 150 kilogramm – jégtömböt fagyasztanak le, erre várni kell 3-4 napot. Majd ezt követően, láncfűrésszel kisebb darabokra vágják a jégtömböt. A kisebb méretek lehetőséget adnak a kézzel való mozgatásra. A megrendelőtől függ, hogy milyen méretű jég kerül kiszállításra. A repertoárjukat a zúzott jég, és a sima kockajég gyártása is színesíti. Egy japán jéggépel dolgoznak.

 

A jégkészítés titka


   A jégkészítés során egy speciális szerkezetet, a Hoshizaki gépet használják, amely nem csak formában, de minőségben is tökéletes jégkockákat gyárt. A minőség, a jégkocka tisztaságában mutatkozik meg elsősorban. A Hoshizaki jégtől az ital nem vizesedik úgy, mint a hagyományos jégkockától és ez fontos szempont a fivérek számára, hiszen a céljuk nem más, minthogy magas fokon szolgálják ki a megrendelők igényeit.


jeges 1Egyedi jég


  A jég rendelés manapság már mindennapos a bárok, a szállodák és az éttermek részéről, a két kézműves jégkészítő is ezekre a helyekre szállít a leggyakrabban. Azaz, azokra a helyekre, ahol az emberek, a vendégek, méltán várják el a minőséget. Nem hiába ez a Galambos fivérek szlogenje:

 

„Mutass egy poharat, és mi elkészítjük hozzá az optimális jeget.”