AD-blacklist1

2019
júl.
30

Új helyen a Napsugár piac

Írta: Oszvald György

NS piac leadÖtéves működés után elköltözik a népszerű, igényes termelői piac a városközpontból. A Kőrösi Csoma sétányon, a szökőkút körül hosszú éveken keresztül állt 20-24 sátor egy rendkívül színes kínálattal. Az új helyszín durván száz méterrel odébb, a Kőrösi Kulturális Központ előtt várja a hűséges vásárlókat augusztus 2-ától.

 

Az utóbbi 2-3 héten a pénteki piacnapokon igyekeztem megtudni a költözés okát, őszintén bevallom, nem sok sikerrel. Kérdeztem a piac üzemeltetőjét, Erdei Napsugárt, de – rendkívül diplomatikusan – csak annyit mondott, lakossági panasz miatt határoztak így a képviselők. Persze, nem érti kit zavarhatott a piac, hiszen soha nem fordult elő a működése ideje alatt, hogy a lakóközösséget vagy a vásárlókat érintő rendbontás történt volna.

 

   Zaj, bontás utáni szemét? – találgattam lehetséges okokat. Ám az, hogy reggel hét óra körül a standok felállítása miatt erősebb a zaj a piac nélküli napokhoz képest, nem lehet ok, hiszen az engedély kiadásakor ezt a hatóság bekalkulálta. Kosz? Napsugár erre úgy reagált, hogy nézzem meg a gyógyszertár előtti néhány négyzetmétert: elüt a színe a környezettől, mert maga súrolta fel kefével és fertőtlenítő szerekkel, hogy nehogy egy csepp olaj is maradjon a lacipecsenyés standja után. „Úgy nem mentem el soha, mert én voltam az utolsó, hogy meg ne nézzem, minden rendben van-e? Akár egy zacskót is felvettem és a szemetesbe dobtam, hogy ne legyen ránk panasz” – mondta szomorúan.

 

   NS piac 2Egy idősebb hölgy sokat mondó pillantással jelezte, hogy a zöldséges látott konkurenciát a piacban, s miatta kell elköltözni. No, ez eléggé konkrét feltételezés, hát megkérdeztem.

   Zárkózott, elutasító választ vártam, de meglepetésemre a tulaj készséges volt, kijött velem Napsugárhoz, s előtte mondta el, hogy a piac neki nem jelentett konkurenciát! Sőt, növekedett a forgalma, mert hozzá is benéztek a vásárlók.

   „Az viszont igaz, hogy az elején olyan gyümölcsöket is árult egyik-másik vállalkozó, amik nem őstermelői áruk: például banán, egyéb déligyümölcsök. Kértem Napsugárt, hogy egy ezt szüntesse meg, s ez meg is töretént. Nincs bajunk egymással!” – jelentette ki határozottan.

 

   Hadd tegyem hozzá, elhangzott az is, hogy a házban egy idősebb néni – bevallottan – aláírásokat gyűjtött az egész házban, hogy se a zöldséges, se a fagyizó ne legyen itt, zárják be a boltjukat! Hmmm, talán a piac ellen is szót emelt a néni?

 

    Megkérdeztem a keresztutcában lévő pékséget, mi a véleményük a piacról? Semleges választ kaptam, őket nem zavarták eddig, sőt, plusz vásárlókat jelentett számukra. Azt pedig már Napsugár mondta el, hogy a gyógyszertár dolgozói, az írószeresek, sőt, még az ivókút felé eső üzletek alkalmazottjai is hozzájuk jártak friss áruért a hétvégi ebédhez.

 

   NS piac 1Az utolsó előtti piacnapon megszámoltam, 16 stand állt a park felőli részen.

   Kínálatukban a hagyományos zöldségek, sokféle ízesítésű kecskesajt, tojás, különféle füstölt áruk (kolbászok, sonka, oldalas, szalonna és társaik), hentesáruk, felvágottak, kürtőskalács, süteményes – fánk, rétes, pite, stb. – lángossütő, lacipecsenye (magam is vásároltam egy rózsásra sült házikolbászt – jaj a diétámnak!), többféle méz, savanyúság, száraztészták, kézzel fűzött gyöngyök, nyakláncok csábították a háziasszonyokat.

 

   Nehéz megválni a megszokottól, a bejáratott helyektől. A piac szemlélete, hangulata biztosan az új helyre is „elhívja” majd a rendszeres és alkalmi vásárlókat. Igyekszünk jelen lenni, s beszámolni a kofák, árusok első napjáról is.

 

NS piac 3

 

   „Ragyogó, napsütéses és vidámsággal teli napunk volt ma (amíg le nem szakadt az ég).
   Ma van július utolsó péntekje. És ahogy arról már írtunk, ez volt az utolsó piaci nap a Kőrösi sétányon. Mindenkinek köszönjük, aki a sok év alatt nálunk vásárolt.
   Reméljük, az új helyen, a Kőrösi Művelődési Központ előtt is újra találkozhatunk mindenkivel augusztus 2-tól. 
   Új helyszínen, új hónapban, új elrendezéssel, de a megszokott termékekkel és minőséggel várjuk régi és új vásárlóinkat!” – köszönt el Napsugár a piac facebook oldalán a vásárlóktól.

 

fotó: 10kerkult.hu/OGY

 

Az oldal minden tartalma ingyenesen hozzáférhető, de előállításuk pénzbe kerül

tamogatas