AD-blacklist1

2017
szep.
13

Piaci séta és húsz deka tepertő

Írta: Oszvald György

Bata piac 012leadJó régen volt, hogy írtunk egy piacról, mondhatjuk azt is, hogy egy különleges piacról, melynek „gazdája” Bata Mihály vállalkozó. A napokban az egyik közösségi megosztó oldalon a Mázsa tér beépítését, illetve éppen ürességét kritizálta egy hozzászóló; posztjában a régi piacot hiányolta.

 

 

Az olvasó részletes választ kapott a felvetett kérdésre, mely kitért arra is, hogy folyamatban van a Mázsa téri beruházás tervezése, miután a területet az önkormányzat visszavásárolta egy korábbi sikertelen ingatlanüzlet nyomán (a tervekben piac nem szerepel -a szerk.).

 

   Bata piac 038A válasz kitért arra is, hogy Kőbányán – ha nem is napi rendszerességgel de – vannak piacok. Ezek hetente egyszer működnek, kivéve az Állomás utca-Korponai utca kereszteződésnél a vásárcsarnok jellegű Liget piacot. (Ami egy facebook bejegyzés szerint „Liget nempiac” és „az egy darab zöldségesével sem tart újabban nyitva szombat délelőtt”)

  A poszthoz hozzászólók megemlítették még a Cédrus piacot, melyet valaki kínai áruháznak vélt, mint ahol mindig van friss zöldség.

 

   Szerkesztőségünk ezek után úgy vélte, ideje egy kora reggeli sétára a Salgótarjáni úti piacon, melyet egy vargabetű után újfent Bata Mihály üzemeltet. A „piacszemlét” szeptember 9-én ejtettük meg.

 

   A Hungária körút felől kezdtük a nézelődést: a legszembetűnőbb az első nagy sárga „sátor-furgon” és az eléje kipakolt különféle játékok (megkockáztatjuk: bóvlik) kínálata volt. Beljebb haladva sorakoztak a zöldségesek, ki nagyon széles választékkal, ki inkább a gyümölcsök felé terelgetve a készletet. Itt-ott a standok közé ékelődve egy-egy idős kistermelő; egyikük gyakorlatilag egy ládáról árulta a néhány fürt szőlőjét.

 

  Bata piac 007Hatalmas, öklömnyi őszibarack, kilója 498,- Ft, szilva 290-ért, de van másfajta (Stanley) 350-ért is, muskotályos szőlő 498,-/kg, paradicsom 300-ért; csodás frissességű és óriási csokor petrezselyem zöldje („petrus”) 40 Ft, a kapor és a zeller zöldje ugyanitt 60,- Ft. Néhány méterrel odébb ugyancsak friss, de kisebb csokorba kötve a zeller-kapor-petrezselyem triót egy százasért lehetett megvenni. Cékla 250,- Ft, a lemosott. Válogatott sárgarépa kilója 200,- Ft, a gyökér ugyanilyen minőségben 650,- Ft. A lecsópaprika 200 forint, 160 egy kiló krumpli, míg a tényleg szép Vilmos körte 360 forint. Van jonatán alma 250-ért, a kompótalma kilóját pedig 100 forintért árulják.

  Nem hiányoztak a füstölt húsárukat kínálók sem: szalonnák, kolbászok, oldalasok, sonkák nagy választéka állt az asztalokon. Az egyik, szerényebb, de a piacot ismerők véleménye alapján a legjobb tepertőt kínáló siketnéma árusnál mi is vásároltunk egy zacskóval.

 

   Bata piac 055Kamilla néni (képünk), aki egyik alapítója a Bata-féle piacnak és 17 éve hű a KOFA-piachoz, Sáriból jár Kőbányára, egy centiméternyi darabot vág le a füstölt kolbászból, s kedvesen kínálja: – Vegye csak el, kóstolja meg, s biztos nem vesz máshol csak nálam – dicséri büszke mosollyal a portékát. (Az ajánlata mindenképpen meggondolandó! – kiemelés tőlem, O.GY.)

 

   A piac közepén, mert mit is érne nélküle, a „búfelejtő” – de inkább neveznénk egy kulturált szabadtéri talponállónak. A földön a fonott kosárban krumpli, egy csokor virág, mellette az újhagyma zöldje kandikál a kilónyi szilva alól. „Apjok” pedig éppen bedobja felest, és már kortyolja is be a pohár sört. Két korty között mondja a cimborájának, hogy ez a vásárlás jutalma, s már indul is a villamosmegálló felé.

  

  Bata piac 062Nem hiányozhatnak a piaci forgatagból a ruházati termékeket forgalmazó árusok, a régiségeket (könyvek, érmék, csecsebecsék) és a „lengyelpiacos” használt elektronikai cikkeket kínálók sem. Mellettük pedig jól megfér a komolyabb készlettel bíró, szórakoztató elektronikai cikkeket forgalmazó árus is.

 

   A séta végén, egyben a piac túlsó felén Bata Mihálynak mondjuk el benyomásainkat, elsők között azt, hogy sokan, szerintünk úgy 80-100 árus van kint. Bata a fejét ingatja, nincs az annyi, úgy 50 körül vannak, de, ha várok egy órát, pontos számot is tud mondani – javasolja. No, ezúttal ez nem fér bele, de arra kértük, újítsa fel az emlékeinket, mit is jelent a KOFA-piac?

 

  Bata piac 032– Elsősorban azt, hogy csak őstermelők vannak nálam, sokan a kezdetektől, s mindenki azt vallja, csak kiváló áruval érdemes piacra jönni, mert ha a vevő csalódik többször nem jön. Erre példának éppen Kamilla nénit említi, akinek megvan a maga vevőköre, s még Zuglóból is hozzá jönnek, mert megéri. A KOFA pedig egy rövidítés. Azt jelenti, hogy Különféle Otthonra való Finomságok Akciós áron – mondta Bata Mihály (a képen jobbról).

 

   Amit láttunk, elég meggyőzően bizonyította, hogy valóban jó áron lehet friss, minőségi árut vásárolni a Salgótarjáni úti piacon. Egy szombat reggel tényleg mindent megtalál a háziasszony egy hétvégi ebédhez, sőt, akár a következő hét közepéig be tud spájzolni bármit.

   A tepertő pedig tényleg finom volt.

 

A kora reggeli piaci hangulatot egy szerény képgalériával igyekszünk érzékeltetni – ITT  

 

tamogato tabla 400pxFotó: 10kerkult.hu/OGY