Hogy mindenhol egyforma legyen a csapolás
Látványos, interaktív sajtótájékoztatón mutatták be a Pilsner Urquell sör-nagyköveteit július 20-án a budapesti Anker’t kerthelyiségben. A bemutatkozást a sajtó munkatársainak meghirdetett csapolóverseny követte.
A csupasz ablakkeretek, a levert vakolat, az itt-ott zöldellő fák és a puritán berendezés harmóniája egy alaphangulatot teremtett a várakozás idejére. Az asztalokon perecek sajtos és csípős-paradicsomos szósszal, kiknek-kinek ízlése szerint, a hideg pilzeni pedig eleve adott volt.
Szederkényi Zita, a Dreher Sörgyárak vállalati kapcsolatok vezetője (jobbról a második) sorra járta az asztalokat, üdvözölte a sajtósokat, a vendégeket, mindenkihez volt egy-egy kedves szava.
Az időközben a csapoló pult elé helyezett bárszékeken helyet foglalt Szabados Gábor a Pilsner Urquell márkamenedzser és a két nagykövet, Polgár István és Wendler Kristóf.
balról: Polgár István, Wendler Kristóf, Szabados Gábor
Szabados elmondta, a Pilsner Urquell minőség programjának alapja egy, az egész világra kiterjedő csaposképzés, hogy a nagy gondossággal elkészített sör mindig úgy kerüljön a korsókba, hogy annak minősége és íze épp olyan legyen bárhol, mint Csehországban. Idén először két magyar Pilsner Urquell nagykövettel bővült a csapoló mesterek száma, akiknek küldetése, hogy Plzeňben megszerzett tudásukat felhasználva és továbbadva, mindig tökéletesen csapolt Pilsner Urquell kerüljön a korsókba Magyarországon is.
– A világon összesen 44 nagykövet – de nevezhetjük őket mestercsaposnak is – van, köztük Magyarországon három, közülük a két aktív pillanatokon belül bemutatkozik, a harmadik pedig a Dreher alkalmazásában inkább afféle supervisor szerepkörben dolgozik. A minőség program lényege, hogy megtaláljuk azokat a vendéglátó egységeket Magyarországon, akik nyitottak a cseh sörtradíciók megismerésére, szeretnének hozzájárulni a magyar sörkultúra fejlődéséhez, illetve elkötelezettek a Pilsner Urquell márka iránt – hangsúlyozta Szabados Gábor.
A bevezető gondolatok után a két nagykövet kellemes, laza párbeszédben mutatkozott be. Az alaptézis mindkettőjüknél az, hogy a „sört a sörfőző mester megfőzi, a csapos pedig elkészíti”. A gyakorlati megvalósításra szinte azonnal mutattak is példát, hűtött korsót alkalmazva(!), mint a minőségi sör egyik alapelemét, miközben elmagyarázták, hogy mit jelent a hab alá csapolni, hogy a hab alja „nedves”, lényegében sörkrém, a teteje pedig „száraz” és ennek feladata a sörben lévő szénioxid elillanásának, azaz a sör frissességének megvédése, és még jónéhány csapolási fogást.
A pilzeni esetében a minimum 2 cm-es hab kötelező. Arra pedig, hogy valaki habbal vagy anélkül szereti a sört, frappáns válasz volt, hogy „a sör a habbal együtt sör, aki viszont nem így akarja, az vegyen egy palackos sört a boltban és töltse ki otthon hab nélkül”. – Az ő dolga – nézett egymásra a két nagykövet vigyorogva.
Tanulmányaikról is említést tettek, s hangsúlyozottan emelték ki Robert Lobovsky mestercsapolót, oktatójukat, aki nagy-nagy szigorúsággal, de mellette nagy türelemmel mutatta meg a csapolás mesterfogásait. – Sokan azt hiszik, hogy mi egy boros nép vagyunk, de ez nem igaz. Szinte mindenki kedveli a söröket, s éppen ezért az a feladatunk, hogy profikat képezzünk, s missziónak tekintjük, hogy bárhol az országban betérsz valahová egy sörre, és ott csapolnak pilzenit, ugyanazt a minőséget ihasd meg – fogalmazta meg az alapokat István.
Kristóf azzal toldotta meg, hogy neki az egyik legnagyobb élmény volt látni azt az örömöt, amikor egy tanítványa kicsapolt egy tökéletes korsó pizenit! – És ehhez az is hozzátartozik, hogy mi nem csak a sörcsapolás fizikáját, módszereit tanítjuk, hanem ennek az egész hátterét, kultúráját is. Nekünk az a fontos, hogy amikor megkapod a söröd, minden korsó egyforma legyen – tette még hozzá.
Kiderült az is, hogy nem árt egy kis alapképzettség sem ahhoz, hogy egyáltalán bekerülhessen valaki a pilzeni sör csapolására kiírt nagyköveti pályázatba. István és Kristóf karrierjének előzményei között egy közös pont van, nevezetesen mindketten élvezték a magyar sörcsapoló nagymester Melegh György bizalmát; mindketten tanítványai voltak.
István elmondta, több vendéglátó-helyen is dolgozott és csapolt sört, de a lényeget akkor látta meg, amikor Melegh György mesterrel találkozott. Az ő keze alatt tanult, s lényegében a mai napig tart a kapcsolatuk. Azért is ajánlhatott erre a feladatra, mert ismerte a teljes előéletemet.
Kristóf élete pedig gyerekkorától meghatározott volt erre az útra, hiszen szülei a szakmában dolgoznak mintegy harminc éve, saját sör pubjuk van, s kikerülhetetlen volt, hogy ne lábatlankodjon a söröshordók és sörcsapok körül. – Hat-hét éves korom óta vittek mindenféle sörgyár látogatásra, sörös eseményre, belém neveltek egyfajta sörszenvedélyt, s egyértelmű volt, hogy amikor Gyuri bácsi szólt a lehetőségről, nem haboztam – indokolta a nagykövetté válás folyamatát Kristóf.
A csapoló verseny sajtós résztvevői
A csapoló versenyre hat sajtómunkás nevezett. (Jómagam is kötényt öltöttem, s kipróbáltam a mesterséget – hozzá teszem, pocsékul sikerült. Bár a korsó tele lett, jó, ha fél centis hab úszott a tetején – kiemelés tőlem, O.Gy.). Mondani sem kell, szinte mindenki a csapok köré tódult, természetesen, a pult túloldalán, s poénkodások, beszólások, vidámság mellett figyelték a versenyt.
A nagykövetek pontozása alapján a nagydíjat, egy vacsorát a nagykövet-avató bulin és a Pilsner Urquell nagykönyvet Knap Gábor (középen), a beerporn.hu oldal szerkesztője, kiadója nyerte.
Cikkünkhöz képgaléria tartozik – ITT
Fotó: 10kerkult.hu/OGY