AD-blacklist1

2015
máj.
25

Együtt, egy helyen, egy akarattal

Írta: Oszvald György

REF 130ys 046leadTöbb, mint kétezer éve háromezer ember keresztelkedett meg egyszerre Jeruzsálemben Pünkösd napján, s hozta létre így a református egyházat. Százharminc évvel ezelőtt Kőbányán csak hatszázan voltak a keresztelkedők, kik imádkoztak a lékek áradásáért, s gyülekezetet formált a lélek – hirdette Szilágyi-Sándor András lelkipásztor a május 24-ei hálaadó istentiszteleten.

 

 

„Az idei Pünkösd ünnepe nevezetes ünnep a Kőbányai Református Egyház életében. 130 évvel ezelőtt, 1885. Pünkösdjén zendült meg először Kőbányán a református zsoltárének és szólott az Ige, az élő Isten üzenete magyar nyelven” – írja Szilágyi-Sándor Gabriella az évfordulóra kiadott Jubileumi évkönyv 130 év című fejezetének bevezetőjében.

 

     Több meglepetést is tartogatott a kőbányai református egyházközség megalakulásának 130. évfordulója alkalmából az Ihász utcai református templomban megtartott hálaadó istentisztelet. Hadd kezdjük az illusztris vendégekkel, művészekkel! Mindenekelőtt a jubileumi alkalommal igét hirdető prof. dr. Balla Pétert, a Károli Gáspár Református Egyetem rektorát említenénk. Személyében a hit és a tudomány összefonódása, mintegy jelkép jelent meg – mondotta később Pankotai Ferenc az egyházközség főkurátora. Az összefonódásokat csak erősítette Varnus Xavér orgonaművész szolgálata, aki nemcsak a zsoltárok közös éneklését segítette orgonajátékával, de Bach: D-moll toccata és fúga című opusát is előadta.

 

 

   Hasonlóképpen kell említeni Tóth Mirella (jobb oldali képen) lírai szoprán énekművész produkcióját (Benk Erickson Szentlélekért fohászkodó szerzeménye), orgonán kísért Gedai Ágoston, de az egyházközség Sztárai Mihály Vegyeskara, vezényelt Fekete Károly és Zubor Imre trombita játéka (orgonán kísért Monostori Ferenc) is a jubileumi istentisztelet rangját emelte.  

 

   REF 130ys 249Különleges élmény volt Kőbányán találkozni Böszörményi Gergely lemezkiadóval, a református egyházzenei fesztivál igazgatójával, főszervezőjével, kinek felmenői is szolgáltak Kőbányán.

 

   A világi és egyházi szálak összefonódása dr. Nemes Csaba, református lelkipásztor, minisztériumi főtanácsadó jelenlétéhez, hozzászólásához köthető. Természetesen, Pankotai Ferenc főkurátor is valahol ezt a kettősséget képviselte, s ide sorolható még Kovács Róbert polgármester köszöntése is.

   ‒ Harminckét évvel ezelőtt kerültem Kőbányára, s legnagyobb örömömre a közösség gyorsan befogadott – kezdte egy személyes élménnyel. – Hogy ez miért történhetett így, akkor értettem meg, amikor erre a beszédemre készültem. Végig olvastam ugyanis a reformátusok kalandos, sokszor nehézségekkel tarkított, de mégis csodálatos 130 éves történetét, melyet át meg átsző nemcsak a hívők, de az egész kőbányai közösség összetartása, ereje. Hát ezért! Az itt élők nemre, származásra és vallási hovatartozásra való tekintet nélkül segítették egymást hosszú évtizedeken át, s közösen formázták Kőbányát olyanná, amilyennek ma ismerjük – mondta.

    REF 130ys 435Egy rövid történeti áttekintés után úgy összegezte tapasztalatait, hogy sok minden változott az elmúlt évszázadban, csak egy valami nem, és ez a hit. A hit ereje abban, hogy együtt meg tudjuk oldani a gondokat, s hogy a hit ereje önmagában is elegendő a legnehezebb időszakok átvészelésére.

    Kiemelte, hogy a kőbányai református egyházközség létrejöttét az ifjú körorvosnak, dr. Bereczky Endrének köszönhetik eleink, s ennek révén a mai emberek is. Hiszen a közelben csak a Kálvin téren volt református templom, kevesen mentek el oda imára, hitük gyakorlására, így helyben kezdeményezte egy templom megépítését. (a képen Kovács Róbert mondja köszöntőjét)

 

   A hálaadó istentisztelet a dicséretekkel kezdődött, mely során közreműködtek a néhány napja konfirmált fiatalok. Adott helyen pedig az egyházközség hittan oktatásban résztvevő kisiskolásai énekeltek, s tettek szolgálatot kisebb előadásokkal. A hálaadás ezen részében Szilágyi-Sándor Gabriella lelkipásztor vezette az istentiszteletet, fohászkodással készülvén az igehirdetésre, majd Balla Péter foglalta el helyét a szószékben.

   REF 130ys 086

  Hittanos iskolások szolgálata a hálaadó jubileumi istentiszteleten

 

   Igehirdetésének lényeges pillére a „mindnyájan együtt voltak ugyanazon a helyen” megállapítás volt. Jézus a Mennybe menetele előtt megparancsolta a tanítványainak, ne széledjenek széjjel és megígérte nekik a lélek elküldésének ajándékát. ‒ Látjátok testvéreim, az engedelmes együtt maradás volt az egyik feltétele a lélek pünkösdi kitöltésének, áradásának. Az ugyanazon a helyen lévés azt is jelentheti, hogy mindenki ugyanarra a helyre gyülekezett, de azt is, hogy mindenki ugyanarra a dologra irányította gondolatait. Egy lélekkel, egy akarattal, egy célra figyeltek – magyarázta a professzor a szentírás vonatkozó részét.

   REF 130ys 158Hangsúlyozta, mennyire fontos, hogy ugyanarra helyre, ugyanabba a templomba gyülekezhet Kőbánya református hitű lakossága, immáron 130 éve. Az egy helyen összegyűlés mellett megjelenik az egy akarat is, hiszen látható, tapintható a „lényeges dolgokban való egység”. – És ez nem más, mint az, ha Jézusban egy a szívünk, akkor nagyon színes lehet a gyülekezet, mert Péter apostol is másmilyen leveleket írt, mint Pál apostol, mert Krisztusban egyek voltak – mondta.

   ‒ Vigye tovább a gyülekezet ezt a pünkösdi üzenetet, hogy bár a hit személyes, Jézussal való közvetlen kapcsolatunk a Megváltóval, de aki Jézushoz talált, őt a gyülekezetbe viszi Isten lelke – hirdette az együvé tartozást prof. dr. Balla Péter (képünk)

   Igehirdetését áldással fejezte be.

 

    Az istentisztelet zárásaként a megszólalók kivétel nélkül kiemeltek két fontos dolgot. Az egyik dr. Papp Vilmos lelkipásztor hosszú éveken át végzett áldozatos munkája – természetesen, nem elfeledkezve az elődök tiszteletéről, s az általuk biztosított folyamatos fejlődés lehetőségéről – 

REF 130ys 151

és a másik, a folytonosságot, az elődök eszmeiségét továbbvivő, 2008 óta szolgálatot ellátó lelkipásztor házaspár, Szilágyi-Sándor András és felesége, Szilágyi-Sándor Gabriella (képünkön) munkásságát. Úgy vélekedtek, tevékenységük az egyházközség további fejlődésének, gyarapodásának, épülésének biztosítéka.

   

   Az istentiszteletre megterítették az Úr asztalát, s miután Szilágyi-Sándor András lelkipásztor elmondta, hogyan szerezte az Úr Jézus Krisztus a szent vacsorát, mint azt Pál apostol a korintusbeli gyülekezetnek ír levelében említi, felségével és Balla Péterrel együtt úrvacsorát osztottak a mintegy 300 hívőnek.

 

    A szokatlanul hosszú, mintegy két órás jubileumi hálaadó istentisztelet végén Szilágyi-Sándor András felolvasta Benkóczy Péter evangélikus lelkész köszöntő levelét, majd az istentisztelet a himnusz eléneklésével és a kötetlen beszélgetésre alkalmat adó szeretetvendégséggel ért véget, melyen részt vett a katolikus egyház képviseletében Balogh Attila atya is.

 

Cikkünkhöz képgaléria tartozik – ITT  

fotó: 10kerkult.hu/OGY