AD-blacklist1

2015
jan.
26

Vendégségben egymásnál

oikoumeneA Kőbányán jelen lévő egyházak sem maradtak ki a múlt heti ökomenikus imahétből. Az Ihász utcai Református templomban szombaton tartották a zárómisét és a közös agapét.

 

 

 

A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) 1943-ban alakult. Jelenleg 11 tagegyház és további 22 egyház és egyházakhoz kötődő szervezet testvéri együttműködése adja a közös munkát. Az MEÖT együttműködési fórumot kínál a magyarországi egyházaknak és egyházi szervezeteknek, és legfontosabb feladatának az egyházak közötti együttmunkálkodás erősítését és a Jézus Krisztusról való közös bizonyságtételt tekinti.
A tanács évente számos rendezvényt, országos és regionális konferenciát szervez, melyek közül kiemelkedik a minden év januárjában sorra kerülő Ökumenikus Imahét, az áprilisi Ortodox Keresztény Egyházi Napok és az októberi Országos Protestáns Napok megszervezése.
A 2015. évi imahét témáját a brazíliai keresztények dolgozták ki, mottója pedig Jézus kérése a samáriai asszonyhoz:„Adj innom!"


Az Ökumenikus Imahét országos nyitó istentisztelete 2015. január 18-án volt a budapesti Szent István Bazilikában, a hivatalos zárómisét pedig január 25-én a Terézvárosi Avilai Nagy Szent Teréz-templomban – Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek részvételével.


Az elmúlt héten Kőbánya valamennyi jelentős templomában volt az imahéthez kapcsolódó igehirdetés. Január 19-én a Kada utcai Szent Család-templomban Szilágyi Sándor András református lelkipásztor, 20-án a Kápolna utcai Evangélikus templomban Mádai István római katolikus plébános, 21-én a Pongrác úti Feltámadt Krisztus templomban a Szent László templom plébánosa, Balogh Attila, 22-én az Óhegy utcai Lengyel templomban Benkóczy Péter evangélikus lelkész, 23-án Szent László-templomban Bánóczky Előd római katolikus plébános beszélt a megjelentekhez.
Az imahét záró miséjére az Ihász utcai Református templomban került sor 24-én. Orgonajáték vezette be, majd 16 órakor megszólaltak a templom harangjai, így perceken át szokatlan „egyházzene” szólt. Majd Szilágyi Sándor András ref. lelkipásztor, Balogh Attila katolikus lelkész, Szilágyi Sándor Andrásné – szintén református lelkipásztor – osztotta meg bibliai idézetekkel teli gondolatait a templomot szinte teljesen megtöltő hívekkel, két beszéd között pedig közös éneklés zajlott. A „vendégmisét” Mihalovics Mihály görög katolikus plébános tartotta, aki a hét mottójához igazítva a segítségadást, az élet fontosságát emelte ki. Az igehirdetés a Sztáray Mihály Vegyeskar (vezényelt: Fekete Károly) által előadott három énekkel ért véget, majd az imahét közös agapéval zárult.