AD-blacklist1

2020
szep.
01

Megújul a Conti kápolna tetőszerkezete

Írta: Oszvald György

conti 6 leadNéhány napja figyeltem fel arra, hogy Kőbánya egyik védett műemléképülete, a Conti kápolna tetőszerkezetén szorgos kezek dolgoznak; gőzerővel folyik a felújítás. A munkálatokról Jaczkó Sándor atya, a Budapest Rózsák terei egyházközség lelkésze adott egy rövid telefonintrjút.

 

 

A Conti-kápolna 1739-40-ben fogadalmi kápolnaként épült. Jelenleg ez Budapest X. kerületének egyik legrégibb műemléke. Conti Antal Lipót itáliai származású kőfaragó és neje Drenker Krisztina annak emlékére építette, hogy családjuk az akkor tomboló kolera-járványtól megmenekült. A Conti család egykori szőlőbirtokán épült kápolna barokk stílusban épült, belső berendezése Conti saját munkája.

 

   A Segítő Szűzről elnevezett kápolna 1947-től a görögkatolikusok kápolnája lett azt követően, hogy a római katolikus közösség új temploma felépült a Szent László téren. 
   A Hajdúdorogi Egyházmegye 1972-ben alapította meg a Kőbányai Szervezőlelkészséget, egyházi szolgálatot pedig a Budapest Rózsák terei egyházközség lelkészei látnak el a kápolnában.

   A kápolnát 1975-ben, majd legutóbb 2001-ben újították fel.

 

   conti 3aA felújítás csak a tetőszerkezetre vonatkozik, vagy a kápolna belső terét is érinti?

   − A műemlékvédelmi szakhatóság (Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatal -a szerk.) teljeskörű felmérést végzett, ami alapján a tetőszerkezet felújítását tartotta elsődlegesnek, a belső tér állapotát még megfelelőnek minősítette.

 

Milyen forrásból fedezik a tetőszerkezet teljes cseréjét?

   − Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár hivatala biztosította a szükséges támogatást.

 

   − Mikor dőlt el, hogy megkapják a felújításhoz szükséges forrást?

   − Gyakorlatilag 2019. utolsó negyedévében lett végleges a támogatás. Az pedig, hogy csak most tudtunk nekilátni a munkának, a Covid-19 vírus okán, az év elején elrendelt korlátozások miatt van. Remélem, a sok szakember gyorsan befejezi majd a tetőfelújítást.

 

fotó: 10kerkult.hu/OGY