AD-blacklist1

2018
dec.
09

Jézus a szívünkbe érkezik…

Írta: Oszvald György

ADVENT Open 778leadKorcsolyapálya megnyitással, betlehemi jászol állítással és az ünnepi díszvilágítás felkapcsolásával vette kezdetét az adventi időszak programokban gazdag eseménysora december 2-án, advent első vasárnapján.

 

 

 

A betlehemi jászol idei megáldása és az első adventi gyertya meggyújtása közvetlenül a korcsolyapálya megnyitását követte. A jászol helye – immár hagyományosan – a polgármesteri hivatal előtti park főút felőli része. A kis teret teljesen megtöltötték az érdeklődők, a kórus. Az adventről Balogh Attila atya, Weeber Tibor alpolgármester és Himbergerné Kaszap Katalin, a nagycsaládosok kőbányai szervezete elnöke beszéltek. 

 

   ADVENT Open 786Himbergerné (képünk) elmondta, a nagycsaládosok egyesületében 100 gyerek van, értve köztük azokat is, akik már felnőttek, de gyerekeik, unokáik velük vannak, közéjük tartoznak.

 

   „Legnagyobb örömünkre, a gyerekeink tovább viszik azokat az értékeket, melyekre mi megtanítottuk őket, s adják tovább az unokáknak. Tanítok Kőbányán, s a múlt héten háromszáz gyereket kérdeztem meg, tudják-e, mi az az adventi naptár? A gyerekek 80%-a azt felelte, egy nagy tábla, számok vannak rajta, s csoki van benne. Sírni tudtam volna.” – mondott egy tanulságos esetet az elnök asszony.

   Természetesen, elmondta a gyerekeknek, hogy az adventnek semmi köze nincs a csokoládéhoz, annál inkább fontos tudni, hogy „a szívünket készítjük fel ebben az időszakban arra, hogy Jézus megszülethessen benne.” Elmondta azt is, hogy szokás karácsony előtt nagytakarítást végezni a lakásban, a helyére pakolni mindent, rendet rakni. De Jézus nem a lakásba érkezik, hanem az emberek szívébe, s éppen ezért kell a szívekben is „rendet rakni”.

 

   „Az advent nem arról szól, hogy én mit kérek – ugye, a gyerekek levelet írnak, hogy mi mndent szeretnének karácsonyra – hanem arról, hogy én mit adok. Nem nekünk, hanem Jézusnak van születésnapja.” – summázta gondolatait Himbergerné Kaszap Katalin.

                                                                    

   ADVENT Open 808Weeber Tibor (a képen jobb szélen) egészen máshonnan indulva, személyes élményeket szőve beszédébe, méltatta az adventi időszakot. Jelezte, nem alpolgármesteri szerepkörében kíván szólni.

 

   „Büszke vagyok arra, hogy tízgyermekes apuka vagyok, és a hetedik unokámat várom a napokban. Úgy érzem, ez a szerepem inkább illik most ide. A mai embernek nehéz a várakozás időszaka: azonnal akar mindent, türelmetlen, szerezd meg azonnal, ami kell; ez mostanában a jellemző. Pedig, a gyermekünkre is várakozni kell, kilenc hónapot. Fel kell arra készülni, hogy olyan családi körülmények közé szülessen meg, amelyben minden az ő érdekeit szolgálja. Éppen ezért azt szeretném kérni, szánjunk időt egymásra, családunkra. szeretteinkre, azokra, akikre elég kevés időnk jut a hétköznapokban.” – mondta az alpolgármester, majd hozzá tette, hogy figyeljen mindenki ebben az időszakban azokra az emberekre is, akik a környezetükben élnek, s magányossá váltak. Igyekezzünk a készülődés szeretetéből nekik is valamicskét átadni.

 

   ADVENT Open 869A két beszéd után Attila atya arról szólt, hogy mindennek meg van az ideje, most éppen az adventnek.

 

   Arra kért mindenkit, hogy még nem karácsony van, igaz, arra készülünk, bár az advent is ünnep. A gyertyákkal díszített koszorúhoz lépett, s míg a zsoltárt énekelték a jelenlévők, meggyújtotta az első adventi gyertyát, „hivatalossá téve” az advent kezdetét.

 

cikkünkhöz képgaléria tartozik – ITT

fotó: 10kerkult.hu/OGY

 

Az oldal minden tartalma ingyenesen hozzáférhető, de előállításuk pénzbe kerül.

tamogatas