AD-blacklist1

2018
feb.
04

Gondolatok az ökumenikus imahétről – 1.

Írta: Oszvald György

1st Okumenikus mise 136leadIdén január 21–28-a között került sor az ökumenikus imahétre, melynek kőbányai alkalmai közül az utolsó két istentiszteleten vett részt szerkesztőségünk. 25-én a Szent László templomban, szombaton pedig az evangélikus templomban, a hetet záró eseményen jártunk.

 

 

Az ökumenikus imahetet a budapesti Szent István-bazilikában, január 21-én nyitották meg Erdő Péter bíboros igehirdetésével. – Mindent meg kell tenni, hogy az otthonaikból elüldözött keresztények hazatérhessenek – mondta Erdő Péter bíboros, prímás az ökumenikus imahét megnyitóján.  Az imahét segédanyagát a karibi keresztény testvérek állították össze, amelynek központi igéje volt: „Jobbod, Uram, dicső az erőtől… Uram, a jobbod kitűnik erejével…” (2Móz/Kiv 15,6). Az idén a rabszolgaság, az emberi méltóság és a rasszizmus támáit járják körbe.

 

   Kőbányán 22-én, a Szent György plébániatemplomban indult a hét, Szilágyi-Sándor András református lelkipásztor hirdette az igét. Másnap a református templomban találkoztak a hívők, itt az igehirdető Balogh Attila, római katolikus plébános volt. Szerdán az Óhegy utcai Mindenkor Segítő Szűz Mária lengyel templom adott otthon a misének, Benkóczy Péter evangélikus lelkész hirdetett igét. Január 25-én a Kistorony parki Föltámadott Krisztus templomban volt a mise, Bánóczky Előd római katolikus plébános igehirdetésével.

 

   A Szent László templomban megteltek a padsorok, s Mihalovics Mihály görög katolikus káplán állt a szószékre, miután közösen elénekelték az első zsoltárt, s a a többi vallás képviselői egy-egy rövid bibliai idézetet mondtak…

 

   1st Okumenikus mise 062Benkóczy Péter (képünk) az Úrhoz szólt imájában: – Kegyelmet adj nekünk, hogy megszívleljük szétszakadozottságunk nagy veszélyeit, söpörd el utunkból mindazt, ami akadályoz minket a tökéletes egyetértésben! Majd Ézsaiás próféta igéjét hirdette.

 

  Szilágyi-Sándor András a 82. zsoltárból idézte az Isten igéjét. „Isten ott áll az istenek gyűlésén, ítéletet tart az istenek fölött. – Meddig ítélkeztek álnokul, pártjukat fogva a bűnösöknek? Védelmezzétek a nincstelennek és az árvának a jogát, szolgáltassatok igazságot az elesettnek és a szűkölködőnek! Mentsétek meg a nincstelent és a szegényt, ragadjátok ki a bűnösök kezéből. … Jöjj istenünk, légy bírája a földnek, mert mindenünk a te örökséged!”

 

   1st Okumenikus mise 109Balogh Attila atya egy XIV. századból származó imádság énekét (Marco Frisina: Anima Christi) jelentette be (orgonán játszotta és énekelte Benedek András), majd Bánóczky Előd (képünk balra) mondta az úr igéjét. Szent Pál apostol filippiekhez írt levéléből idézett. „…Ne irányítson benneteket az önzés, irigység vagy büszkeség! Ellenkezőleg, alázatosak legyetek, és adjatok a másiknak több tiszteletet, mint amit magatoknak kívántok! Ne csak a magatok érdekeit nézzétek, hanem mindenki törődjön a testvérei érdekeivel is!”

 

   1st Okumenikus mise 121…Mihalovics Mihály (kép jobbra) az evangélium meghallgatására felállásra szólította fel a híveket. „Akkor odaszólt valaki Jézushoz a nép közül: – Mester, szólj testvéremnek, ossza meg velem az örökséget! De ő elutasította: – Ember ki tett engem bíróvá, vagy végrehajtóvá köztetek? Vigyázzatok, fordult a többiekhez, őrizkedjetek minden kapzsiságtól, mert nem a vagyonban való bővelkedéstől függ az ember élete!”

 

   Az intelemhez – mint prédikálta – Jézus egy példabeszédet fűzött. „Egy gazdag embernek bőséges termést hozott a földje. Így okoskodott: mit tegyek? Nincs hová gyűjtsem a termést. Tudom már, lebontom a csűrjeimet, s nagyobbakat építek, oda gyűjtöm a termést és minden vagyonomat, aztán elégedetten mondom, ember, van elég vagyonod, sok évre eltart. Nyugodjál meg végre, egyél, igyál, élvezd az életet. Ám az Isten így szól hozzá: – Esztelen, még az éjjel számon kérik tőled lelkedet, kié lesz mindaz, amit összegyűjtöttél? Így jár az, aki kincset gyűjt magának, a helyett, hogy az Istenben gazdagodnék.” (Lk 12,16-20.)

 

   Az intelem és a példa után helyet foglaltak mise résztvevői, Mihalovics káplán pedig az elhangzottak értelmezésébe kezdett. Világossá tette, az iméntiekkel a kapzsiság, az anyagiasság ellen szól, s ezek veszélyeire szeretné felhívni a figyelmet. Szándékát egy más kultúrából, valláskörből eredő történettel támasztotta alá.

   1st Okumenikus mise 083Indiából származó védai rítusokról szólt, mi szerint egy ember a gazdagság istennőjéhez imádkozott saját jóléte érdekében. Tette ezt tíz éven át, mindhiába. Akkor ráébredt, mily hiábavaló mindez, s a hegyekbe vonult elmélkedni. Eközben megjelent neki az isten, hogy teljesíti a kívánságát, de az ember elutasította, mondván elkésett, mert ő már megvilágosodott. Az isten pedig elmondta, imái megfelelőek voltak, megadhatta volna a gazdagságot, de, mert annyira szerette őt és a javát akarta visszatartotta, éppen az ő érdekében.

 

   Ezzel a példával lett teljes az értelmezés, melyet megtoldott azzal, hogy a szeretet a legnagyobb érték,.

   

1st Okumenikus mise 187

  A képen balról: Mihalovics Mihály, mogötte takarva Benkóczy Péter, Krzysztof Grzelak, Balogh Attila atya 

 

   Mihalovics káplán igehirdetése után gyakorlatilag már csak az áldásosztás maradt, melyben részt vett Krzysztof Grzelak plébános, az Óhegyi lengyel templomigazgatója is. Benkóczy Péter pedig a másnap délutáni, az ökumenikus imahét záró eseményére hívta a jelenlévőket.

 

Cikkünkhöz képgaléria tartozik - ITT 

fotó: 10kerkult.hu/OGY

 

Álljon mellénk, támogassa a szerkesztőség munkáját, hogy fejlődni tudjunk, hogy színesebbek lehessenek cikkeink! A részletekért kattintson a képre!

tamogato tabla 400px