AD-blacklist1

2017
szep.
23

Az aranybánya titkai

Írta: Oszvald György

KAT SztL book 13leadA Kőbánya az én aranybányám címmel, a Szent László-emlékévhez kapcsolva megjelent kötet bemutatóját tartották meg a katolikus plébánia közösségi termében szeptember 17-én. A bemutatónak a kőbányai német ajkú képzőművészek egyházi témájú alkotásaiból rendezett kiállítása adott méltó keretet.

 

 

Balogh Attila atya és Inguszné dr. Barabás Rita, a Kőbányai Német Önkormányzat elnöke köszöntötték a megjelenteket, majd Belényesy Tibor énekelt egy XVI. századbeli Szent László himnuszt.

 

  KAT SztL book 70 A kiállításról Barabás Rita elmondta, hogy a címválasztás – Öt nemzet lovagja – nem véletlen, mert Szent László király Lengyelországban született, magyar király volt, sváb hölgyet vett nőül, húgát, Ilonát a horvát és dalmát királyhoz, Zvonimirhoz, a lányát, Piroskát pedig II. János bizánci császárhoz adta férjhez.  

 

   A kiállító művészek: Illésy Zoltánné Naszádos Ilona tűzzománcművész, Wenninger Varga Ilona ikonfestő művész, Krausz Margit festőművész, a lengyel Krystyna Wieloch textilművész Kőhegyi Gyula grafikusművész és Ferenczy Tamás győri festőművész. A kiállítás a plébánia nyitva tartási idejében tekinthető meg.

 

   KAT SztL book 118Attila atya egy személyes élménnyel kezdte a könyv bemutatását. Felidézte, hogy kilenc évvel ezelőtti kinevezésekor pap társai sajnálták, mondván, biztosan büntetésből kerül Kőbányára, mert hogy innen csak menekülnek az emberek., annyira rosszak a körülmények. Néhány hónap elteltével kezdet érzékelni, hogy Kőbánya nem is olyan rossz hely. – Vannak értékek: értékes emberek, értékes közösségek, művészek, s olyan értékes gyökerek, melyek, ha már a néphez szeretnénk hűségesek lenni, az a feladatom, hogy segítsek ezeket előbányászni. Az elődöm, Sándor atya úgy fogalmazott, hogy Kőbánya nem aranybánya. Tapasztalataim alapján viszont úgy véltem, hogy talán mégis akadnak kincsek a mélyben – fogalmazott Attila atya.

 

   Ennek a vélekedésnek lett az eredménye az a könyv, melynek címe már nagyon korán megszületett – Kőbánya az én aranybányám. Érdekessége, hogy ennek a plébánia közössége a szerzője; azaz, nem egy ember írta, hanem azok, akik itt élnek velünk. Régi emlékeket hoztak elő, élményeiket, örömüket osztották meg a közösséggel. Beteljesült hát egy nagy álom, mi szerint nem csak a templom történetét tudták bemutatni, de saját magukat is. – Mi vagyunk a kincsek, akik itt élünk és tesszük a dolgunkat – mondta az atya.

   

KAT SztL book 189

 

   A könyv különlegessége egy CD melléklet, mely az utolsó pillanatban került a lapok közé. Benedek András kántor a templom orgonáján szólaltatja meg, s így az orgona történet nem csak szavakban, képekben, de hangban is megelevenedik.

   A könyv szerkesztésében, az anyagok összegyűjtésében elévülhetetlen érdemei vannak Verbai Lajos, a Helytörténeti gyűjtemény vezetőjének, s a munkát szervező, a kiadás motorjának is nevezhető, fáradhatatlan Fazekas Jenőné, Anci néninek!

 

   KAT SztL book 234A küllemében, megjelenésében is exluzív, szép kiállítású kötet létrejöttét a Kőbányai Önkormányzat támogatta. Előszót Erdő Péter bíboros, prímás, Esztergom-Budapest érseke és Kovács Róbert, Kőbánya polgármestere írt.      

   A bemutatón Weeber Tibor alpolgármester méltatta a megjelenést, kiemelte, hogy a könyv különlegessége az a nehézség, hogy valamilyen műfaji kategóriába soroljuk. – Egy biztos, hogy nem csak templom életéről, de a templomba járók életéről is temérdek érdekességet tartalmaz. Ennél fogva lehetne évkönyv, de ismereteim szerint attól több is meg kevesebb is. Azt mondanám, ez a kötet az itteni közösségi élet lenyomata, ahol az itt élő közösség fejlődését mutatja be, középpontba állítva annak helyszínét, a templomot – jellemezte a könyvet Weeber Tibor.

 

   A kötet 1500 forintos áron megvásárolható a plébánia nyitvatartási ideje alatt.

 

Cikkünkhöz képgaléria tartozik – ITT

Fotó: 10kerkult.hu/OGY

 

tamogato tabla 400px