AD-blacklist1

2017
jún.
19

Az idős föstő kent egy képet a templomnak

Írta: Oszvald György

Meiszter kep POL 002leadMeiszter Kálmán kőbányai festőművész egy képet ajándékozott a kőbányai Mindenkor Segítő Szűz Mária plébániatemplomnak. A festményt a június 18-ai reggel 9 órás misén fogadta a közismert nevén Lengyel templom.

 

 

 

Az adományozás apropóját az idős mester közösségi megosztó oldalán fedeztük fel. Idézünk néhány gondolatot Meiszter Kálmán (képünk) önvallomásából:

 

   Meiszter kep POL 023„Ami eddigi életem tevékenységét illeti, az eléggé sokrétű, mondhatni, izgalmasan változatos. Voltam kifutó fiú, kertész, szabó inas, fémöntő, villanyhegesztő, sörfőző, de ami gyermekkoromtól szerelmemé vált, az a művészet, annak is a festészeti ága. Igen, a színek, a formák rabja lettem, méghozzá örökre! (…)

   Igyekszem mindenki számára közérthetően fogalmazni, mégpedig úgy, hogy a festői mondanivalóm, az legyen közérthető. Így vagyok most ezzel a festményemmel is, amit felajánlottam e templomnak. Egy olyan figurális témát választottam, amelynek alakjai nagyon is nagyon közismertek, s bizton mondhatom, hogy leélt életük példaértékűek. Mint láthatják, Szent II. János Pál pápát Teréz anyával ábrázolom ami nem véletlen, mivel ez e két ember szinte egész életét mások boldogulására, mások gyógyítására, a szeretett hirdetésére áldozták. Ők igaz emberek voltak, akik nagyon is megérdemlik, hogy még holtukban is mélyen tiszteljük őket.”

 

   Nos, a kép átadása megtörtént, igaz, meglehetősen kurtán-furcsán. Meiszter Kálmán festménye a főoltár előtt, virágok közé volt kihelyezve jóval a mise kezdete előtt, hogy „mindenki láthassa”.Meiszter kep POL 043

 

   Kálmán bácsi, számítva rá, hogy két-három mondatot elmondhat majd az igehirdetés előtt, az első sorba ült. Erre – sajnos – nem került sor, hogy miért, csak találgatni tudunk.

 

   A mise elkezdődött, Krzysztof Grzelak atya röviden tájékoztatta a híveket az adományozásról, megemlítve Meiszter Kálmán nevét – szavait egy hölgy lefordította magyarra –, majd az istentisztelet a szokásos rend szerint folytatódott.

 

Meiszter kep POL 050Fotó: 10kerkult.hu/OGY