AD-blacklist1

2013
nov.
22

Az önkéntesség nem munka

Írta: Oszvald György

onkent 075xleadProjektzáró rendezvényt tartott a Havasi Gyopár Alapítvány néhány napja Pongrác telepi Közösségi Házban. A Közösségfejlesztést és a helyi identitás erősödését segítő programok című pályázat utolsó előadásának témája az önkéntesség volt.

 

  

 

A Havasi Gyopár Alapítvány hosszú idő óta sikeresen működik, s tevékenységének középpontjában az idősekkel, elesettekkel való törődés áll. Fő célkitűzésük az alapvető szociális szükségletek és a társadalmi esélyegyenlőség megteremetésének elősegítése, az állami és önkormányzati feladatok kiegészítése.

 

   onkent 174xA Pongrác telep városrehabilitációs feladatai között hirdették meg a közösségfejlesztési és a helyi identitást erősítő programokat. Az alapítvány ebben a sorban a Pongrác telepen élőknek több előadást, programot szervezett. Közöttük az egészséges életmód, a környezettudatosság feldolgozása, a „gyógyító torna” aktív művelése, egy párkányi kirándulás az ottani Városi Napok rendezvényre, az időskorúak biztonságával foglalkozó téma után a projektzáró esemény az önkéntesség körbejárása volt. (képünkön: Mihalicska Terézia, a Havasi Gyopár Alapítvány elnöke)

 

  A közösségi ház nagytermében minden szék foglalt volt, sokan voltak kíváncsiak a témára, közöttük Szabóné Gerzson Sarolta, Somlyódy Csaba és Tóth Balázs önkormányzati képviselők. Mindhárman hozzászóltak a témához, gondolataik közreadása nemcsak az önkéntesség értelmezését segítette, de tapasztalataik konkrét lehetőségeket is jelentettek a különféle alkalmak meglelésére, a tevékenység gyakorlására.

   Erre a figyelemre mondta az egyik előadó, szeretné, ha az ő kerületükben is ilyen érzékeny lenne az önkormányzat, mint itt tapasztalta!

 

   onkent 024xA két vendégelőadó, Patonáné Faragó Zsuzsa (a képen jobbról) és Zengőné Csernella Márta (a képen balról) a XI. kerületi Internetező Idősek Országos Egyesülete, népszerű és közismertebb nevén: Ezüstnet tagjai, önkéntesei.

 

   Patonáné néhány alapfogalmat tisztázott. – Az önkéntesség szabad akaraton alapul, díjazás, fizetés nem jár érte, a közjót szolgálja – magyarázta. Lényegesnek ítélte, hogy az önkéntesség – bár aktív tevékenység – nem munka: értékeket, személyes ambíciókat rejt, s magában foglalja a közösséghez tartozás, a jót cselekedtem felemelő érzésének megtapasztalását.

   – Ugyanakkor azt sem szabad elfeledni, az önkéntesség egyik tényezője, hogy legyen egy befogadó szervezet, azaz, amelyiknek kell az önkéntes tevékenység, aktivitás – figyelmeztetett Patonáné.

 

   onkent 188xZengőné Csernella Márta az internetezés révén kapcsolódott be az önkéntességbe. – Folyamatosan, hosszabb idő alatt alakult ki bennem, hogy amit csinálok, az maga az önkéntesség – mondta. Csak a példa kedvéért említette, szelektív hulladékgyűjtést szervezett a lakókörnyezetében, feleslegessé vált ruhákat gyűjtött, cseréket szervezett, s közvetített, rendszeresen segített és a mai napig segít két hajléktalant, de ide tartozónak érezte azt is, hogy a kutyák szeretete okán állatmenhelyeket segít.

 

   Az „élethosszig való tanulás” EU-s alapelv megvalósulására egy konkrét, kézzel fogható haszonnal járó projekt megszervezését mutatta be. Feltérképeztek tizenegy nevezetes budapesti kirándulóhelyet a fogyatékossággal élők szemszögéből. Figyelembe vették a megközelítés módjától, eszközeitől kezdve az adott látvány vizuális vagy éppen hanghatásokra épülő élménylehetőségeit is. Ezeket dokumentálták, kielemezték, s feltették az egyik turisztikai web-oldalra. 

 

   Az előadások nagy tetszést arattak, aminek bizonyítéka a jelenlévők hozzászólási kedve volt. Mindenkinek akadt egy-egy története, észrevétele. Néhányan saját magukra nézve is tanulságokat vontak le a hallottakból, s ezt meg is osztották a többiekkel.

    

   onkent 233Mihalicska Terézia, a Havasi Gyopár Alapítvány elnöke örömmel nyugtázta az aktivitást, rövid összegzésében azt emelte ki, a program elemei jól illeszkedtek egymáshoz, egyes témák, információk „csereszabatosak” voltak, tanulságaik több helyen is felhasználhatók. A projektzáróra készített eseménynapló fotóit elnézve nincs kétségünk afelől, hogy az alapítvány – már nem először fennállása alatt – valóban közösségépítő és gondolatébresztő munkát végzett.

 

   A program végén az alapítvány néhány önkéntesének munkáját köszönték meg egy szerény ajándékkal.

 

A témába illeszkedő információkról bővebben ITT – Ezüstnet –  és ITT – ÖKA – olvashatnak az érdeklődők.

 

A cikkhez képgaléria tartozik - ITT

fotó: 10kerkult.hu/OGY