AD-blacklist1

2011
okt.
13

Hajléktalan-ügy rendezés: szállóra!

hajlektalan flickrDecember elejétől senki nem tartózkodhat életvitelszerűen Budapest utcáin, főleg a téli időszakban mindenkinek fűtött helyen kell lennie, ha kell „kényszerrel kell fedél alá vinni” az érintetteket – jelentette ki Kocsis Máté VIII. kerületi polgármester.


Kocsist a Fidesz parlamenti képviselőcsoportjának hajléktalanügyi referensévé kérte fel a frakció elnöksége a héten. Mint mondta, a kérdés részletein Pintér Sándor belügyminiszter és Tarlós István főpolgármester már dolgozik. A polgármester szavai szerint inkább ettől az intézkedéstől legyen hangos a sajtó, mit attól, hogy emberek fagynak halálra az utcákon.


"A hajléktalan-szállók biztonságával kapcsolatos aggályai kapcsán úgy fogalmazott: „inkább a vagyoni értékeik kerüljenek veszélybe, mint az életük. Emellett egy éven belül el kell érni, hogy egyetlen magyar település se vonhassa ki magát a hajléktalan rászorulók ellátásnak kötelezettsége alól" – mondta Kocsis Máté, hozzátéve,  ha kell, jogszabály-módosítást kezdeményez ennek érdekében.


December elejétől, első ütemben, három új hajléktalanszálló nyílik Budapesten, így Kocsis szerint senki nem éjszakázhat az utcán. Az ezzel kapcsolatos ellenvélemények kapcsán úgy vélekedett, vannak, akik „teljesen abszurd helyzeteket óhajtanak konzerválni”, ami nem viszi előre az ügyet. A józsefvárosi polgármester azt is jelezte: javasolni fogja az Országgyűlésnek, hogy a szabálysértési törvény hajléktalanok bírságolására vonatkozó része a tervezettnél később lépjen hatályba, „mire el lehet mondani, hogy mindenkinek van hová mennie”, vagyis hajléktalanszállón, vagy egyéb módon megoldott a lakhatása. "Ehhez persze szükséges lesz az ellátórendszer újragondolása is" - tette hozzá.


(MTI) (kép: flickr.com)