AD-blacklist1

2011
okt.
07

Nem öregek, csak idősebbek

Írta: Oszvald György


idos 012leadCímszavak az országos sajtóból: Köszöntés és ajándékműsor az időseknek – Eger; Programsorozatot szervezett az időseknek a Baranyai Megyei Önkormányzat;  Elkezdődött az Idősek Hónapja a Szivárvány, és az Etel közi idősek otthonában – Nyíregyháza. A példák csak annyit bizonyítanak, Kőbánya nincs egyedül, ha a szépkorúakról esik szó.


Úgy hisszük, az öregség egy állapot, s nem jelenti az elmúlást. Sokkal inkább a tapasztalatot, a bölcsességet hordozza magában. Mi, fiatalok, figyelünk rájuk, tesszük ezt az év minden napján, mert tudjuk, szükségük van ránk és nekünk is reájuk. Októberben, immár évek óta és országszerte azonban jobban figyelünk a nagymamákra, nagyapákra. Hiába kérded, nemigen van igaz válasz a miértre… Talán egy érzés, ha tudatosul: ők, az idősek, még akkor is adnak, ha tudják, már semmit sem várhatnak cserébe.

idos 027 

Kovács Róbert polgármester imígyen köszöntötte a Kőrösi Kulturális Központ színháztermét zsúfolásig megtöltő szépkorúakat. – A világ többsége idős. Ez kőbányán sincs másként. Éppen ezért, az önkormányzat feladatának tekinti, hogy folyamatosan foglalkozzon az öregekkel. Sőt, ha kell, az anyagi terhek vállalástól sem riad vissza. Ennek meglepő formáját tapasztalhatja az , aki az ülése alatt egy borítékot talál felragasztva.

idos 032Mozgolódás támadt, s tíz szerencsés a Margitszigeten működő Bringó hintóra nyert egy-egy családi jegyet; bizonyára szép órákat tölt majd el a család, az unokákkal együtt. A meglepetés természetesen jelképes. Sokkal fontosabb, hogy Kőbányán jól működik az Idősügyi tanács, aktívak a nyugdíjas klubok. Az önerős megmozdulásokon túl az önkormányzat gondoskodása egyebek mellett abban mutatkozik meg, hogy például az idén nyáron már nemcsak Balatonalmádiban, de Balatonlellén is tudtak üdültetni időseket kedvezményes térítési díj ellenében. Figyelembe véve az igényeket, számítógépes tanfolyamot is szerveztek számukra.

S ha már az idősügyi tanács működését megemlítettük, nem maradhat ki a tudósításból, hogy az október 3-ai ünnepségen a tanács kezdeményezésére képzőművészeti pályázatot hirdettek. Harminchat nevező 98 pályamunkát küldött be. 

idos 037

Az alkotásokból a Körgalériában kiállítást rendeztek, s ezen a napon adta át Kovács Róbert polgármester az első helyezetteknek járó díjakat. Az eseményen megjelent Weeber Tibor alpolgármester és Szabóné Gerzson Sarolta önkormányzati képviselő, a Népjóléti Bizottság elnöke.


A nyertes pályázók: Kézimunka – Biroga Magdolna; Fotóművészet – Czímer Guláné; Festészet – Csutár Miklósné és Horváth Gyula megosztva; Foltvarrás – Kovalik Józsefné; Nemezelés – Selmeczi Kovács Irén; Tűzzománc munkák – Illésy Zoltánné; Gobelinhímzés – Szabóné Muzsik Ilona; Famegmunkálás – Szarvas József; Szobrászat – ifj. Ugray György; Horgolás – Lévai V. Erzsébet; Hímzés – Sike Józsefné. Többen részesültek oklevél jutalomban is.

idos 043A díjak átadása után következett a ráadás, az ifjúkort idéző Eisemann-Szilágyi: Én és a kisöcsém című zenés vígjáték Koltai Róbert rendezésében, s főszereplésével.


A kézimunka kiállítás megtekinthető október 14-ig, 11:00 - 17:00-ig, vasárnap és hétfőn zárva.

 

Cikkünkhöz képgaléria tartozik