AD-blacklist1

2011
szep.
28

Megszámolják a hajléktalanokat is

 

hajlektalanA hajléktalanokat is összeírják az október 1. és 31. között tartandó népszámlálás során, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tájékoztatása szerint erre Budapesten és a nagyvárosokban különösen nagy hangsúlyt fektetnek, de valamennyi településen feladata a jegyzőnek a hajléktalanok számbavétele.

 

Waffenschmidt Jánosné, a KSH népszámlálási és népesedésstatisztikai főosztályának a vezetője közölte: Budapest kerületeiben az október 1-je utáni 5-10 napon belülre tervezik a hajléktalanok adatainak felvételét. A számlálóbiztosok között lesznek szociális munkások, a hajléktalanokat támogató civil és karitatív szervezetek munkatársai, közterület-felügyelők és önkormányzati munkatársak. A hajléktalanok számlálóbiztosai azokkal a kollégákkal együtt vettek részt oktatáson, akik az intézetekben (például kollégiumokban) írják össze az embereket. A főosztályvezető hangsúlyozta: az idei népszámláláskor az embereket a lakcímükön veszik számba, de a lakcímmel nem rendelkező hajléktalanok összeírása is szükséges ahhoz, hogy a teljes népesség adatai rendelkezésre álljanak.


A hajléktalanoknak a népszámlálás szempontjából két csoportja van: a számukra létrehozott intézetekben élők és a fedél nélküliek. Előbbiek adatait a népszámláláskor ugyanúgy kell felvenni, mint a más intézetben (idősotthonban, kollégiumban) lakókét. A fedél nélküli hajléktalanok összeírása nehezebb feladat, hiszen az ő megtalálásuk helyi ismeretet igényel - tette hozzá Waffenschmidt Jánosné.

 

Kiemelte, hogy a népszámlálási adatok felvétele, így a hajléktalanok összeírása is a települési jegyzők, mint népszámlálási felelősök feladata. A KSH ehhez útmutatókba foglalt szakmai előírásokat ad, illetve területfelelőseivel, felülvizsgálóival segíti a munkát. Közlése szerint a hajléktalanok összeírását úgy kell elvégezni, hogy az adataikat az úgynevezett eszmei időponthoz - 2011. október 1., 0 óra; az ekkori állapotot méri fel a népszámlálás - minél közelebbi időszakban, lehetőleg rövid idő alatt kell felvenni. A számlálóbiztosokat lehetőség szerint úgy kell kiválasztani, hogy azok ismerjék a hajléktalanok szokásos tartózkodási helyeit, szót tudjanak érteni velük és a hajléktalanok is kommunikáljanak velük.

 

(MTI) (fotó: flickr.com)