AD-blacklist1

2022
jún.
18

Mik a NYESZ számla előnyei?

Írta: szerk-OGY

nyug 1 leadA NYESZ – az az a nyugdíj előtakarékossági számla – egy olyan előtakarékossági forma, aminél valóban teljes mértékben a saját magunk urai lehetünk. Ezt a számlát ugyanis teljesen mi menedzseljük, így kizárólag rajtunk múlik a nyereség és a veszteség is egyaránt. Pontosan emiatt nem való akárkinek, azonban ennek a megtakarítási formának is megvannak a maga előnyei.

 

 

Mi a nyugdíj előtakarékossági számla?

 

   Ahhoz, hogy valóban átláthassuk a NYESZ előnyeit, érdemes először megismernünk, mit is rejt pontosan ez az előtakarékossági forma. Ez a fajta megtakarítás egy olyan valamely pénzintézetnél nyitott számlát takar, amelynél teljes mértékben mi kezelhetjük a pénzügyeinket. Vagyis mivel ez egy megtakarítási számla, ezért az ehhez kapcsolódó műveleteket is magunk végezzük. Mi döntünk arról, hogy mennyit szánunk a számla tőkéjére, fenntartására és a befektetésekre. Tehát úgy veszünk és adunk el értékpapírokat a tőzsdén, ahogy a kedvünk tartja. Ezen felül pedig a valutaváltásokat is mi intézzük.

 

   A pénzintézet ahol megnyitjuk a számlát tulajdonképpen csak a felületet biztosítja a megtakarításaink és a tőzsdei műveleteknek. Ezen kívül minden mást nekünk kell kezelni, méghozzá akár napi szinten is, hiszen csak a tőzsdét szemlélve is láthatjuk, hogy milyen elkészültséget kíván. Ebből adódóan nem csak a napi árfolyammozgásokat kell figyelemmel kísérnünk, hanem a globális pénzügyi változásokat is – mivel a NYESZ egyik legfőbb előnye a többi megtakarítási formával szemben, hogy nemzetközi értékpapírokkal is kereskedhetünk. Ha ezt jól csináljuk, akkor viszont igencsak busás hozamokat adhat. Azonban pont ebben rejlik a csavar is, hiszen ez a típusú nyugdíj előtakarékosság valóban szakértelmet és napi szintű odafigyelést kíván a részünkről.

 

   Felmerül tehát a kérdés, hogy kapunk-e mégis valamiféle segítséget, ha teljesen kezdőként szeretnénk ilyen számlát nyitni? Természetesen megbízhatóak ennek a kezelésére is pénzügyi szakemberek, de jóval magasabb szakértői díjért, mint amit elkérnek egy nyugdíjpénztárnál. Ezért a NYESZ leginkább azoknak való, akik eredetileg is pénzügyi területen mozognak vagy érdekli őket a tőzsdézés és a befektetések világa – kvázi hajlandóak valóban foglalkozni vele és tanulni róla. Ha pedig már a tanulásnál járunk, az alábbiakban megnézhetjük azt is, milyen előnyei lehetnek a NYESZ számlának.

 

Jelentős hozamokat érhetünk el vele

 

   nyug 3Több előnye is van a NYESZ számla nyitásnak. A nyugdíj előtakarékossági számla, a nyugdíjbiztosítással és az önkéntes nyugdíjpénztárral ellentétben sokkal kötetlenebb. Ráadásul jelentősen alacsonyabb a fenntartása az előbb említettekhez képest, hiszen itt nem kell a kockázatkezelést vagy a pénzügyi tanácsadók díjait megfizetnünk. Ezért az egyik legolcsóbban fenntartható előtakarékossági forma, amit, ha jól kezelünk, jelentős hozamokat eredményezhet. Na, de mit is jelent pontosan ez a jelentős hozam? Valójában ez is teljes mértékben rajtunk múlik. Amíg az önkéntes nyugdíjpénztárnál általában 2-3 százalékos hozammal számolhattuk kiegyensúlyozott portfólió esetén, addig a NYESZ-nél ez csupán attól függ mennyire vagyunk jók a pénzügyekben. Itt ugyanis nem csak a 3 százalék lehet a várható hozam, de akár évente hat százaléknál is több nyereséget produkálhatunk a megfelelő befektetésekkel. Ebből a szempontból pedig rendkívül előnyös lehet ez a fajta nyugdíj előtakarékossági forma a többihez képest.

 

Akár fiatalok számára is ideális lehet

 

   nyug 2Attól függetlenül, hogy a NYESZ némi szakértelmet kíván, nem csak a több éves pénzügyi  tapasztalattal rendelkezők ajánlott. Manapság a fiatal generációk körében egyre népszerűbbé vált a tőzsde világa. Ez a kriptovaluták megjelenése óta folyamatosan növekvő tendenciát mutat. Az ok abban keresendő, hogy a mai generációk már teljesen máshogyan gondolkodnak a jövedelemről, mint elődeik. Míg régen, az előző generációk kizárólag fizikai vagy szellemi munkával képzelték el a jövedelmük megszerzését, addig ma már sok fiatal gondolkodik olyan passzív jövedelemben, ami például befektetésekből és tőzsdei aktivitásból származik. A NYESZ számla pedig kiváló lehetőség arra, hogy a fiatalok megtanulják a pénzügyek ezzel kapcsolatos fortélyait. Próbára tehetik maguk a befektetések világában, ráadásul még a nyugdíjas éveikről is gondoskodhatnak. Habár igaz, hogy a NYESZ hozama nem vehető ki a nyugdíjkorhatár elérése előtt, viszont valóban remek terep annak a megtanulásához, hogy egy fiatal még a nyugdíj megtakarítási számla mellett kipróbálhassa a tőzsde világát. Ha sikerrel jár azzal pedig megalapozza a nyugdíjas éveit, ami egyre hangsúlyosabb szerepet kap már az ifjabbak körében is az állami nyugdíjazásra való tekintettel.

   A nyugdíj előtakarékossági számla kezelése viszont szinte gyerekjáték lesz azoknak, akik eddig is aktívan mozogtak a pénzügyi terülten (például biztosításokkal vagy banki pénzügyekkel foglalkoztak). Ugyanez a helyzet akkor is, ha az eredeti munkakörünk valamilyen formában kötődik a tőzsdéhez. Az ilyen munkatapasztalattal rendelkezők számára valószínűleg nem lesz megterhelő a NYESZ számla fenntartása és kezelése. Ezért nekik kifejezetten ajánlott ez a nyugdíj előtakarékossági forma.

 

nyug 4

 

Nagy rugalmasságot biztosít

 

   A NYESZ számla, ahogyan már volt szó róla, teljes mértékben a mi kezünkbe adja a befektetések irányítását. Ez pedig rendkívüli szabadságot, rugalmasságot ad a pénzügyi gazdálkodás keretein belül. Éppen ezért jó lehetőséget biztosít azok számára, akik szeretnének megtanulni bánni a pénzzel. Tulajdonképpen mindenkinek ajánlott, aki szeretne egy kicsit is belelátni a pénzügyek és a befektetések világba – ugyanis a NYESZ-nek nincsenek különösebb kötelezettségei. A megnyitás után a számla bármikor felbontható, és mivel a fenntartás költsége alacsony, ezért nem érhet minket különösebb veszteség. Tehát bárki kipróbálhatja anélkül, hogy komoly anyagi veszteségektől kellene tartania.