AD-blacklist1

2017
dec.
26

A legédesebb gyümölcs

Írta: Oszvald György

Hos utca Skot Xmas 121leadLados Noémi, a Kontúr Közhasznú Egyesület alelnöke hívta fel a 10kerkult.hu szerkesztőség figyelmét néhány nappal az esemény előtt, hogy Hős utcai és Pongrác telepi gyerekek egy különleges karácsonyi ünnepségen vehetnek részt a Vörösmarti utcai Skót Misszióban december 22-én, sőt, egy kis műsort is bemutatnak majd.

  

 

Nem kellett kétszer mondani, hogy ráharapjunk az eseményre, hiszen amikor tehetjük, tudósítunk a Kontúr Hős utcában szervezett programjairól. Arra pedig különösen kíváncsiak voltunk, milyen lesz az a „kis műsor”?

 

Készülődés

   Persze, a Noémitől kapott linken megnéztük az eseményt, bár információk nélkül nem lettünk sokkal okosabbak. Az kiderült, hogy a gyerekek a Levél Télapónak (Letters to Santa) nevű kezdeményezésben vettek részt, s az is, hogy az ajándékok átadására a Vörösmarti utcában található Szent Columba Skót Misszió templomában kerül sor. Hát, első nekifutásra ennyit sikerült kideríteni, illetve, hogy egészen pontosak legyünk, betekinthettünk az esemény honlapján – talán véletlenül – egy levelezésbe, amelyben éppen arról „beszélgettek” az önkéntesek, hogy néhány ajándékot még be kell szerezni, mert az ismert helyeken ezteket még nem sikerült megtalálni.

 

   A Skót Missziót könnyen megtaláltuk, érkezésünkkor még a süteményes, szendvicses tálcákat rendezgették a mikulás manók. A Hős utcai gyerekek különbusszal érkeztek, de erről majd később.

   Az emeletre vezető lépcsők mellett egyik oldalon a misszió tevékenységét bemutató kiállítás volt látható, a másikon pedig egy automata fényképezőgép várta a Santa Claus háttér előtt az emlékfotó készítésére vállalkozókat.

   Hos utca Skot Xmas 051

 

   Az óriási terem egyik végében a támogatók, vendégek, a brit követség és a misszió munkatársai foglaltak helyet, a másikon a gyerekeknek és szüleiknek rendeztek be „nézőteret”. Ugyanis, a lépcsővel szemben, középen, egy szépen díszített alkalmi színpad állt, karácsonyfával és két trónusszerű székkel.

 

Előadás, ajándékok

   Megérkeztek a gyerekek Kőbányáról – a Hős utcai és Pongrác telepi családokat emeletes városnéző busz szállította a helyszínre –, a szereplők már jelmezbe voltak öltözve, s kezdetét vette a karácsonyi ünnepség. Egy énekes-gitáros duó angol nyelvű karácsonyi dalokat énekelt, majd a misszió lelkésze egy hasbeszélő produkcióval angol és magyar nyelven köszöntötte a vendégeket.

 

   Hos utca Skot Xmas 097Utána a brit nagykövet, Mr Iain Lindsay (képünk) lépett a mikrofonhoz, s tört magyarsággal szólalt meg. (A nagykövet 2016. március 30-án adta át megbízólevelét Áder János államfőnek a Sándor Palotában -a szerk.) Jelenléte a Skót Misszióban bizonyára nem véletlen, hiszen ő maga is skót, s ha valaki kíváncsi a tavalyi hivatalos átadási ceremóniára, sok fotót talál a skót nemzeti viseletbe öltözött diplomatáról.

 

   – Nagyon szeretném megköszönni mindenkinek, aki segített megrendezni ezt a fantasztikus napot. Különösen köszönöm Zsuzsának (itt a mellette álló Bozó Zsuzsára mutatott -a szerk.), és most jöjjön az ünnep.

 

   Bozó Zsuzsa átvette a szót, s egy közös karácsonyi dal eléneklésére hívott mindenkit, majd helyet foglalt a színpadra elhelyezett egyik széken, meghallgatta Urbanovszky Zsuzsanna, a Kontúr egyesület elnöke felkonfját, s jöhetett a show!

  

Hos utca Skot Xmas 129

 

   A gyerekek Jézus születésének jászol-jelenetét mutatták be, amikor a megérkeznek a pásztorok. Körben elhelyezkedtek a Télapó előtt a megbeszélt módon, s az izgalom gyermeki bájával a mozdulataikban adták elő a darabot. A máskor oly hangos lányok, fiúk, most kicsit megszeppenve, néha csak az orruk alá dörmögve mondták el a szövegüket. De elmondták, hibátlanul, Krisztinek alig kellett súgni. Ez a tény fényesen bizonyítja, hogy van értelme a Kontúr egyesület önkéntesei által végzett közösségépítési munkának. Mennyire más kiállni egy terem majd’ 200 fős közönsége elé, beszélni, megjeleníteni egy történetet, mint – a nem kevesebb értékű, de más készségeket megmozgató – képeket festeni vagy rajzolni az alkotótáborban. Ezek a gyerekek, s a szüleik messze többet érdemelnek, mint az előítélettel teli, lenéző hangsúlyú „óhátezekhősutcaisuttyók” kiszólást. Ott voltunk, láttuk őket, s nemcsak az előadást. Igaz, néhol kicsit hangosabban a kelleténél, de normálisan, az öröm, a meglepetés természetes előretörését nem korlátozva, de viselkedtek. Normálisan viselkedtek! Illessük hát legalább mi, a jelenlévő kőbányai felnőttek őket büszkeséggel a hangunkban akként, hogy „Ők a Hős utcai gyerekek!” Kijár nekik!

 

Hos utca Skot Xmas 254

 

   A Hős utcai gyerekek bemutatója után látványos bűvésztrükkök következtek zsinórokkal, luftballonnal és kendőkkel. Sokan nézték álmélkodva, hogy a keretbe rakott, felfújt luftballon mellé helyezett színes kendők a lufi eldurrantása után összebogozva lógtak a keret szélén. Hát, nem volt semmi!

 

   Hogy a jelenet megszületéséről kit kell kérdeznünk, Urbanovszky Zsuzsa mutatta meg. Sándor Krisztával korábbról már ismertük egymást, de azt nem tudtuk, hogy Kontúrnak is önkéntese.   Kérésünkre elmondta, hogy három hete, heti egy próbával készültek, s a gyerekek jelentkeztek a szerepekre. – Az ötlet pedig onnan jött, hogy amikor gyerek voltam, mindig a betlehemet adtuk elő karácsonykor. Ez jutott eszembe, s így lett ez most is. A gyerekemmel, az öcsémmel meg a húgommal láttunk neki összerakni ezt a kis műsort – sorolta Kriszti a legfontosabb részleteket.

   Az egyik kislány, Tóth Szófia megtoldotta azzal, hogy amikor próbanap volt, többször is eljátszották a darabot. – Mindig együtt voltunk, s nem részletekben, hanem elejétől a végéig gyakoroltunk. És ezért tudtunk mindent fejből előadni és a sorrendeket sem tévesztettük el – újságolta csillogó szemmel.

 

*

   Azt már Urbanovszky Zsuzsa mondta el nekünk, hogy több önkéntes is (Bohler Nóra, Tóth Krisztina, Tábori Tamara, Jenei Judit) segítette Kriszti munkáját. Azt azért hozzá tesszük, nem a darab után faggattuk Krisztit, hanem a rendezvény vége felé.

  

Hos utca Skot Xmas 282

 

   Essék szó arról is, hogy a levélben kért ajándékok átadása szenzációs látványos módon történt. Először is, a Télapó manói láncba állva rakodták a színpad köré a nevekkel azonosított csomagokat. Hát ezért kellett, hogy a Télapó a színpadon üljön. Hogy kilátszódjék az ajándékok mögül. Bozó Zsuzsa kapott egy csomagot, beolvasta a gyerkőc nevét, majd az ajándékot a Télapónak adta, a színpadra hívott apróság – itt-ott nagyobbacska gyerek – az üres székbe ült, s úgy vette át az ajándékot. Az egyik pici lány, mielőtt a Télapó átadta volna neki a csomagját, hozzá hajolt, megölelte, s nagy puszit cuppantott a szakálla mellé.

 

   Hos utca Skot Xmas 332Néhány gyereket megkérdeztünk, azt kapta-e, amit kért. Egyikük szinte önkívületben emelt magasba két fémtégelyt, s úgy harsogta, ez az, megkaptam, megkaptam. Nem hiszik el, intelligens gyurma volt az áhított kincs. Egy másik kislányka sebesen tépte le a csomagolópapírt az ajándékról: a várva várt görkorcsolya-cipőt szorította magához, s örömmel mutatta, igen, ezt kértem!

 

   Urbanovszky Zsuzsától pedig azt tudakoltuk, hogyan kerültek a skótokhoz? – A Kontúr Egyesületet Tukacs Gitta, a Református Cigánymisszió munkatársa kötötte össze a Levelek Télapónak csapatával. A leveleket Kontúr Egyesület által fenntartott Hős utcai közösségi térben írhatták meg a gyerekek önkéntesek segítéségével.

    A gyerekek előadásáról is elárult néhány érdekességet. Gyerekkorában ő maga is játszotta ezt a darabot, s bizony izgult hogyan fog sikerülni. – De azt sokkal fontosabbnak tartom, hogy közösségfejlesztő tevékenységük sokadik gyümölcse ez a pásztorjáték, de mindközül ez számukra most a legédesebb!

 

Exkluzív

  Nem hagyhatjuk ki azt sem, hogy – meglepetésünkre – Lendvai Ildikó, az MSZP prominens személyisége is az önkéntesek között tüsténkedett.  

 

   – Magánszemélyként vagy politikusként vesz részt ebben a különleges karácsonyi programban?

   – Hát, mint máskor is, nehéz a kettőt szétválasztani, de inkább magánemberként vagyok most itt. Ezt a csoportot, amelyik a rászoruló gyerekek karácsonyi ajándékozását szervezi, két éve, a nagy menekülthullám kapcsán ismertem meg. Akkor dolgoztunk végig azt a nyarat Bozó Zsuzsáékkal.

   – Gondolom, tartják a kapcsolatot…

   – Igen, hiszen az elmúlt két évben is dolgoztam velük, ez a harmadik alkalom. Nem idegen tőlem ez a fajta jótékonykodás, más szervezeteket is ismerek, s veszek részt velük ételosztáson, gyűjtésben vagy más jótékony célú eseményen.  

 

Hos utca Skot Xmas 453

 

   És a slusszpoén sem maradhat el. A Big Bus Budapest jóvoltából a gyerekek az esti órákban egy kört mentek Budapest szívében. Az Andrássy úton a karácsonyi díszkivilágításban gyönyörködve, a Deák térnél a Budapest Eye-t megcsodálva, majd a Széchenyi téren a Lánchíd pompáján ujjongva, s ott megfordulva a visszaúton a Hősök terén szakadt meg egy közös fotó elkészítésére. Onnan már egyenes volt az út a Hős utcáig, a Pongrác telepig.

 

   Ami közben történt, azt szinte lehetetlen leírni. A gyerekek többsége a busz emeleti részén, a nyílt fedélzeten tobzódott. A Mennyből az angyalt, a Kis karácsony, nagy karácsonyt énekelték, kórusban kiáltották a piros lámpáknál a gyalogosoknak, hogy boldog karácsonyt, no, és hogy az „identitás” is kapjon egy kis hangsúlyt, többször skandálták a Hős utca, Hős utca rigmust. Jó volt hallgatni őket, élvezni a gyermeki öröm, boldogság elementáris kitörését. Igazi, jószándékú gyerekek voltak. Hisszük, ez a karácsony sokáig megmarad emlékezetükben!

    

Hos utca Skot Xmas 384

  A Télapó manói (jobbra fent Bozó Zsuzsa)

 

   Beszámolónk végén örömmel tesszük közzé Bozó Zsuzsa köszönőlevelét, mely az elmondottakon túl még számtalan fontos információt tartalmaz a segítőkről, támogatókról. Minden tiszteletünk a Levelet Télapónak stábnak, hogy ezt a hatalmas munkát végig vitték, örömet szerezve a közel 60 Hős utcai és 15 Pongrác telepi gyereknek és szüleiknek!

A levelet IDE kattintva olvashatják.

 

Cikkünkhöz képgaléria tartozik – ITT

Fotó: 10kerkult.hu/OGY

 

Kérjük, olvassa el a kép szövegét, s álljon mellénk, támogassa a szerkesztőséget, hogy fejlődhessen! És, hogy miért is tegye? Azt pedig a képre kattintva nézheti meg.

tamogato tabla 400px