AD-blacklist1

2015
okt.
20

Egy szívástól skizofrén lett

gyerek addikt leadMegdöbbentő: már 12-13 éves kortól szenvedélybeteggé lehet válni. Nagyon könnyű beleesni a csapdába. A gyógykezelésben egyelőre a kőbányai Emberbarát Alapítvány által működtetett komplex modell a leghasznosabb, lévén az országban teljes egészében hiánycikk a gyermekaddiktológia. Persze van remény, hogy a közeli vagy a távoli jövőben legyen ilyen.

 

 


– Nincs gyermekaddiktológia, nincs gyermekaddiktológus képzés Magyarországon – adta meg az alaphangot Bereczki Sándorné, az Emberbarát Alapítvány titkára (jobbra, lent) az alapítvány „A gyermek- és ifjúsági addiktológia jelene és jövője” című, október 15-én megtartott 25. országos konferenciája nyitányaként, egyúttal elhelyezte magát a betegséget és a jelenséget az ezer sebből vérző hazai egészségügyön belül is.

gyerek addikt 64Hogy mennyire szükség volna ilyenre, jelzi, hogy az alapítvány honlapján – sajnos – „hirdeti”, hogy saját alkohol- és drogrehabilitációs intézete már 12 éves kortól felvesz, kezel és gondoz szenvedélybetegeket (drog-, alkohol-, játékszenvedéllyel küzdőket). Speciális szakemberek hiányában így az intézet munkájában részt vevő szakorvosok nyújtják a komplex – a mentális és az egészségügyi gondozást nyújtó, a bentlakást biztosító, foglalkoztatási és kulturális rehabilitációs segítséget adó – szolgáltatást azoknak, aki vállalják a nagyon kemény gyógyulási időszakot.

 

Otthoni gondok következménye


Mint Dr. Zolnay Júlia háziorvos, addiktológus, az intézet gondozója előadásában elmondta, az alapítvány fennállása során a kezelt 154 serdülő korú gyermek között kezdetben az átlagéletkor 16 év volt, ma már vannak 13-14 éves alkohol és drogfüggő gyermekek is. (És ugye az előbbi szerint 12 éves is – a szerk.)
Adódik ugye a laikus kérdése: hogyan kerülhet ilyen fiatalon ilyen állapotba egy gyerek? A doktornő szerint nagyon könnyen. Ugyanis az ép és a csonka családokban a szülő és gyereke közötti viszonyból egyaránt hiányozhat a szeretet, az odafigyelés, a pozitív példakép-mutatás. Ilyenformán a fiú vagy a lány – pótlandó mindezt – másban/máshol keresi az örömet. Az információk tömkelegét árasztó interneten át – pláne a hiper-szuper okostelefonok korában – pedig nagyon könnyű dizájner droghoz jutni, ezt és a sarki boltban megvehető alkoholt pedig a gyerektársak között egy házibuliban akár bekapni/felszívni/meginni. Onnantól kezdve nagyon könnyű függővé válni.
Vagy, és ez még rosszabb, a szülő pénzzel veszi meg a szeretetét, azt hiszi, hogy ha ad elég költőpénzt, akkor jófejnek látszik, a gyerek pedig „elvan”, elfoglalja magát. A végeredmény a pénz birtokában ugyanaz: könnyen jön, drogra, piára, szerencsejátékra meg könnyen megy.

 

Nyomokban növényt tartalmaz


Azt pedig már dr. Bozzay Krisztina Péterfy kórház belgyógyász, addiktológus és toxikológus orvosa, az intézet gondozója fűzte hozzá, hogy egy függő gyerek akár könnyen át is verheti szülőjét, hiszen ha neten böngész és/vagy rendel valamit, senkinek sem tűnik fel a „fürdősó” vagy a „növényi tápszer” esetleg az „étrendkiegészítő” – márpedig a bennfenntesek tudják csak, hogy ezeken az álneveken bizony kőkemény kábítószereket forgalmaznak. És mivel rendkívül olcsó, népszerű a fiatalok körében.


gyerek addikt 130Nem is akármilyen cuccok ezek, hívta fel a figyelmet dr. Sófi Gyula gyermek-pszichiáter, a Heim Pál Gyermekkórház osztályvezető főorvosa. Mint mondta, a dizájner drogok lényege, hogy mesterséges körülmények között, számítógép-vezérelt labratóriumban állítják elő; ilyenformán elég az adott alkotóelem egy összetevőjét megváltoztatni, máris új szert lehet előállítani, ami így semmilyen hatósági nyilvántartásban nincs benne, kvázi „nyugodtan” lehet árusítani és fogyasztani.
Ez egy kiváló példával is illusztrálta: a cannabis egyes összetevőit valóban lehet orvosi célra használni, de ettől még nem válik legálissá, hiszen 300 alkaloidája bármelyikének megváltoztatásával „friss árut” lehet alkotni. Mi több, jegyezte meg, a fiatalok körében a herbál/biofű azért népszerű, mert az a téves infó kering róla, hogy ez csak növény, „így nem okozhat semmi bajt". Ám Sófi Gyula szerint egy adag herbál csak nyomokban tartalmaz ártalmatlan növényt, legnagyobb része viszont csavarlazítóból, patkány- és csigaméregből áll össze.
– Volt egy páciensem. Csak egyszer szívott biofüvet, azóta skizofréniában szenved – mutatott rá az „ártatlanságra” egy plasztikus példával. Mindemellett ő pszichiáterként ő is osztotta a nézetet, miszerint a gyerekeknél bármilyen jellegű káros függőség elsősorban a szülő kötődés hiánya miatt alakulhat ki.


Másféle következményre világított rá Dr. Újhelyi Eszter immunológus. A fiatalok körében szintén népszerű intravénás droghasználat (magyarul: injekciós tűvel való belövés) során simán el lehet kapni egy laza HIV/AIDS-et, Hepatitis A/B/C-t vagy akár szifiliszt is. Na most ezek közül a HIV/AIDS és a Hepatitis B – az orvostudomány jelenlegi állása szerint – gyógyíthatatlan. Szintén egy más jellegű következmény – vázolta Gottl Egonné gyógypedagógus, az Emberbarát Alapítvány képzőintézményének vezetője –, hogy az alkohol és a pszichoaktív szerek „jóvoltából”, mivel azok a központi idegrendszerre hatnak, a beteg tanulási képessége minimálisra csökken, így tanulásra, ebből fakadóan bármilyen képzettség megszerzésére és munkavégzésre alkalmatlanná válik. Csak a „szer” iránti sóvárgás működik a fejében, annak mindenáron való megszerzése motiválja. Egyébként minden más iránt közönyös és céltalan.

 

A remény hal meg utoljára


gyerek addikt 302Mint Bereczki Sándor, az alapítvány elnöke mondta, Magyarországon jelenleg csak a náluk folyó komplex rehabilitáció ad valódi esélyt a változásra. Szó szerint élő példák igazolták ezt. Felállt a pódiumra kilenc, az intézetben gyógyuló 17 és 22 év közötti fiatalember (jobb oldali kép), ők őszintén elárulták, hogy milyen problémával kerültek be és mennyi ideje részesei a programnak. A többségük drog és alkohol miatt, egyikük még csak 15 hónapja, másikuk 7 éve fejlődik. Jól, hiszen például többen péknek tanultak idebenn.


Viszont Bereczkiné nyitógondolatára a megváltozás reményét sugallta néhány mondatában Sófi Gyula.
– A Heim Pál kórház szeretné létrehozni a gyermekaddiktológiai központot, igaz egyelőre ez csak álom. Ugyanis jelenleg nincs rá pénz és alkalmas hely – jegyezte meg.
Ám a szándék se kevés. És, ha hozzávesszük, hogy Kőbányán is van ilyesféle elképzelés – ahogy az alább kiderül –, akkor mindjárt rózsaszínűbbnek tűnik a távoli jövő…

 


Volna alkalmas helyszín


A konferencián elhangzott előadások közül két témára reagált a 10kerkult.hu szerkesztősége a szünetben rendezett sajtótájékoztatón. Bereczki Sándorné a tervezett gyermekambulancia-ingatlan kérdését említette, egy alakuló józsefvárosi kapcsolatról a VIII. kerületi képviselő-testület tagja, dr. Ferencz Orsolya beszélt. Mindkét témáról rövidesen bővebben is beszámolunk, így itt csak egy kivonatot adunk.


Bereczkiné említette előadásában, hogy 2012 óta hétről hétre több kétségbeesett szülő jelenik meg kiskorú gyermekével a felvételi beszélgetéseken. Az alapítvány ezért elérkezettnek látja az időt, hogy – az eddig nem támogatott – gyermek és ifjúsági addiktológiai profilját is bemutassa. A Kőbányai Kábítószerügyi Egyeztető Fórum korábbi ülésein már elhangzott Bereczki Sándornétól, hogy a fiatalokkal – külön épület, alkalmas helyszín híján – csak a felnőttekkel együtt tudnak foglalkozni és ez rendkívüli módon nehezíti a munkájukat. Az alapítvány a Cserkesz utcai Reszocializációs Központ melletti ingatlant nézte ki a fiatalok otthonának, de megszerzésének sok akadálya van. Ezek ismeretében hangzott el a kérdésünk.
Mit lehet tudni az alapítvány ingatlanszerzési szándékáról? Megvan-e még az épület? Sikerült-e közelebb jutni a „használatához”, bérléséhez vagy megvásárlásához? Lesz-e helye Kőbányán a gyerekaddiktológiának?
‒ Mindenképpen lesz helye, de egyelőre az alapítvány a lakóotthoni részt ürítette ki, hogy ott tudjon helyet biztosítani a gyerekaddiktológiának. Ezt a helyet az ÁNTSZ megnézte, az előírásoknak megfelel. De mindenképpen külön épület kell majd, olyan, amelynek „tere” van. Ugyanis, egy gyereket nem lehet bezárni, hatalmas a mozgásigénye. Szeretném megjegyezni, hogy van egy másik gond is, amit nehéz elválasztani a gyerekektől. Ez a terhes anyák és gyerekek elhelyezése. Ez sem megoldott. És ugye, itt is drogos környezetben élőkről van szó. Beszéltem ezekről a gondokról nemrég Kovács Róbert polgármesterrel. Elmondta, az önkormányzatnak van egy épülete, amely elvileg alkalmas lenne mind a gyerekaddiktológia, mind a terhes anyák és a gyerekes anyák elhelyezésére, a velük való foglalkozásra.


Egyelőre itt áll az ügy, s Bereczkiné reménykedik, ha netán kormánytámogatást vagy más forrásból származó anyagi támogatást kapnának, akkor egyrészt rendbe lehetne hozni az épületet, másfelől alkalmassá tenni a megfelelő terápiás kezelésekre, és arra is lenne lehetőség, hogy a szükséges és megfelelő eszközöket beszerezzék. Véleménye szerint, ha ebben a kerületben az ügy iránt érzékenységet mutatók és a szomszédos kerület, Józsefváros hasonló érzésű cégei, magánemberei összefognának, sikerülne egy korszerű központot létrehozni.
– Nem kétséges, hogy a terápiához, a rehabilitációhoz izolált környezetre van szükség, éppen azért, hogy lehetőség legyen a beteg drogkarrierjének megszakítására – magyarázta Bereczkiné a kérdésünk kapcsán.

 

gyerek addikt 79Az összefogás pedig azért is érdekes téma, mert a konferencián éppen dr. Ferencz Orsolya szólt a kapcsolatok szorossá válásáról. Tőle azt kérdeztük, hogyan, mikor és milyen apropóból jött létre, alakult ki a kapcsolat az Emberbarát Alapítvánnyal.
‒ Nagy örömünkre szolgál, hogy az Emberbarát Alapítvány az újjáalakult Józsefvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) tagja lett és, hogy részt vesz mind a prevenciós, mind az egészségügyi ellátó munkacsoport munkájában, másfelől pedig kifejezetten józsefvárosi drogbetegeknek tartanak fenn jelenleg öt ágyat. Reményeink és a szükség szerint ezt majd bővíteni is tudjuk. Ne felejtsük el, hogy a fekvőbetegként rehabilitációra küldött drogbetegek harmada az Emberbarát Alapítvány gondozásában van.  Kifejezetten előnyösnek gondolom ezt a kapcsolatot, mert ha az ellátórendszerünkben megjelenik egy drogfüggő beteg, van hová küldenünk, nem kerül várólistára, rontva ezzel az amúgy is súlyos állapotát.
‒ Mikortól számítják az együttműködést?
‒ 2014 januárjában szerveződött újjá nálunk a KEF, s ettől kezdve szervezzük újjá kapcsolatainkat azon civil szervezetekkel, amelyek ebben a körben tevékenykednek. Valódi és tényleges gyógyulást szeretnénk nyújtani a drogbetegeknek, így a partnereink is ennek megfelelően kerülnek a látókörünkbe. Azt tartjuk fontosnak, hogy támpontot, segítséget tudjunk, adni nekik ahhoz, hogyan jöjjenek le a szerről.
‒ Hogyan ítéli meg, javult, stagnál vagy romlott a józsefvárosi „droghelyzet”?
‒ Nehéz erre válaszolni, mert a drogfüggők egy nagyon rejtőzködő csoportot alkotnak, pontos számokat nem tudok mondani, de az biztos, hogy mióta máshová helyeztük a hangsúlyokat az ellátórendszerünkben, nem súlyosbodott a helyzet. Egy közvetett adatot azért tudok: kevesebb, mint a felére esett vissza a közterületi drogszemét mennyisége. Korábban évente 100 ezer darabnál is több eldobott tű hevert szanaszét a játszótereken, a parkokban. A rendőrség is kiemelten foglalkozik a megelőzéssel, igyekszik elvágni a droghoz jutás szálait. (Oszvald György)


(fotó: 10kerkult.hu/OGY)