AD-blacklist1

2015
okt.
18

Kutyadoktorok

Írta: Oszvald György

kutyaterapia leadHíre ment a Bajcsy-Zsilinszky Kórház mozgásszervi rehabilitációs osztályán alkalmazott kutyás terápiának. A többségében a stroke utáni végtagbénulással küzdő betegek örömmel veszik, hogy élő állatokat simogathatnak, hogy a kutyadoktorok hozzájuk bújnak.

 

 

Televíziós stáb érkezett október 15-én a Bajcsy-Zsilinszky Kórház Mozgásszervi rehabilitációs osztályára a kora délutáni órákban. Arról készítettek riportot, hogyan és miért alkalmazzák a kutyaterápiát a többségében az agyi érkatasztrófán átesett (stroke – a szerk.), vagy más okok miatt végtagbénulással, végtagvesztéssel küzdő, rehabilitálás alatt álló betegek esetében.

 

   kutyaterapia 167A kutyaterápiáról dr. Bodnár Attila, a kórház főigazgatója (képünk) nyilatkozott a stábnak.

– Már több éve dolgoznak kutyák a kórházban, elsősorban a mozgásszervi rehabilitációs osztályon. A történet úgy kezdődött, hogy az egyik beteg kutyája egy látogatás alkalmával beszaladt a kórterembe. Észrevettük, hogy ettől a betegek legtöbbjének jó kedve lett. A kutya egyfajta pszichés támogatást adott a gyógyuláshoz, persze azt is tudni kell, többségük állatbarát volt. Egészen pontosan az történt, a kutya a viselkedésével segített abban, hogy a többnyire sztrókon átesett és végtagbénult betegek elkezdjék őt simogatni a nehezen vagy alig mozgó kezükkel. Később bebizonyosodott, hogy ez elősegítette a betegek gyógyulását. Most már két kutyát „alkalmazunk”, egy nagyobbat, ő dr. Bogár és egy ölbe vehető kisebbet, ő pedig dr. Szandra – mondta el a történetet Bodnár Attila. Hozzátette, ezt a terápiát más osztályokon nem alkalmazzák a fertőzésveszély miatt.

 

   Mind a stáb, mind a jelenlévők megtudták még tőle, hogy ez a terápia külföldön is ismert és alkalmazott gyógymód, de ez az osztály úttörőnek számít a magyarországi gyakorlatban, a terápia bevezetésében. Ezt a módszert főleg a gyermekkórházakban alkalmazzák, természetesen, ott nem a stroke okozta hendikep csökkentése, megszüntetése az ok.

 

   kutyaterapia 146

 

   A forgatás azzal folytatódott, hogy Kiss Judit, az osztály pszichológusa a gyakorlatban mutatta meg és magyarázta el, hogyan zajlik a terápia. A betegek örömmel vették a programon kívüli „foglalkozást” és élvezték a kutyák szeretetnyilvánítását. Egyéként heti rendszerességgel, csütörtöki napokon érkeznek a kutyadoktorok a kétórás terápiára. kutyaterapia 174

Kiss Judit (képünk) elmondta, a kutyaterápia azt a képességet használja fel, hogy az evolúció során a kutya képes volt alkalmazkodni az emberhez. Az érintés a beteg kontaktusteremtő képességét javítja.

‒ A kutya szociális magatartása megfelelő, tanulékony, képes a kötődésre. Vezényszavakra reagál, megérti a testbeszédet, a beszélni nem tudó emberekkel is képes kontaktust teremteni. Önbizalmat, szeretetet, sikerélményt ad, motivál, mozgásra késztet, az érintése megnyugtat, mosolyra bír. Nem utolsó sorban csökkenti a szorongást – magyarázta a legfontosabb tudnivalókat, miközben dr. Szandra az egyik beteg ölében élvezte a cirógatást, dr. Bogár pedig szolgálatkészen bújt a másik beteg keze alá, hogy ő is élvezze a simogatást. Kiss Judit hozzátette, önmagában a kutyaterápiától nem lehet meggyógyulni, de ez része a komplex, gyógytornászok, dietetikusok, pszichológus, logopédus és még sok más szakember által biztosított terápiának.

A tévések más kórtermekbe is ellátogattak, készültek az esti adáshoz a képek, s láthatóan élvezték a ritkán látható betegember-állat kapcsolatot.

 

Cikkünkhöz képgaléria tartozik – ITT  

fotó: 10kerkult.hu/OGY


Kutyaterápia

 

Kiss Judit egy rendkívül érdekes összefoglalót bocsájtott szerkesztőségünk rendelkezésére, ebből idézünk.

 

,,Catherine A.  Cole kutató (The University of Iowa, Iowa City) egy tanulmányában kifejtette, hogy a kutyák nagy vigaszt jelentenek a betegek számára. Boldogabbá, nyugodtabbá teszik őket, akik ráadásul úgy is érzik magukat, mint akiket nagyon szeretnek. Ez különösen akkor hasznos érzés, amikor az ember fél és nem érzi jól magát.

A kutatók 76 szívbeteg embert figyeltek meg. Mindegyikük 12 percnyi látogatást kapott egy embertől, vagy pedig egy embertől és kutyájától. A kontrollcsoportot nem látogatták. A kutyákat kifejezetten úgy tanították be, hogy feküdjenek az ágyra és foglalkozzanak a beteggel. A kutatók közben figyelték a beteg vérnyomását, a káros hormonok felszabadulását és egyéb, a szívbetegségre jellemző mérhető értékeket. A megfigyelési időszak előtt a szorongás 24 százalékkal csökkent azon betegek körében, akik kapcsolatba kerültek a kutyákkal. 10 százalékkal csökkent akkor, amikor csak ember látogatta meg őket. Azon csoportnál, akik nem kaptak látogatókat, az értékek nem változtak. A kutyák ráadásul 17 százalékos csökkenést értek el az epinefrin stresszhormon szintjében, míg az emberi látogatók csak 2 százalékosat. A hormonszint 7 százalékkal nőtt azon betegeknél, akik nem kaptak látogatókat. Hasonló javulást figyeltek meg egyéb értékekben is. A tanulmány azt mutatja, hogy a kutyák még rövid távon is jótékony fiziológiai és pszichoszociális hatással vannak a betegekre. Ez a terápia így igen komolyan megfontolandó, főleg a szívbetegek megsegítésére."