AD-blacklist1

2015
júl.
20

Stroke-sztorik trojkája

Írta: Oszvald György

STROKE lovas 145leadAz elmúlt másfél hónapban a Bajcsy-Zsilinszky Kórház Stroke Betegszervezete némileg eltért a hagyományos időbeosztástól. Beköszöntött a nyár, s a közös programok lehetséges dátumait a fogadó intézmények időrendje is befolyásolta.

 

 

 

A stroke-trojka utóbbi eseményei önmagukban is csemegék voltak, együtt pedig igencsak maradandó élményt nyújtottak minden résztvevőnek. No, meg a krónikásnak is. A sort Imre Etelka, a kórház vezető dietetikusa nyitotta. Előadásában egészen más oldalról közelítette meg az egészséges – a stroke-oskoknál pedig egyenesen megkívánt – táplálkozást, mint az általában teszik a szakemberek.

   Mint jeleztük, a szokásostól eltérő időpontban jöttek össze a rehabilitáció alatt álló és a már gyógyult agyi érkatasztrófán átesett betegek. Néhány bevezető gondolat után a nevetésé, a jókedvvé volt a főszerep. Szobácsi Gergő, a Dumaszínház művésze volt a vendég.

   Hogy a máriabesnyői és domonyvölgyi kirándulás volt-e a trojka húzó eseménye, mindenki döntse el saját maga. Egy biztos: ha már trojka és lovas élménye is volt a társaságnak, a július 17-ei kirándulás élre kívánkozik.

   Hát, csapjunk a lovak közé…, ööö, lássuk a krónikát!

 

Mi fér bele havi 25 ezer forintba?

 

   Érdekes feladatot kapott Imre Etelka. Azt kérte tőle Kiss Judit, a stroke-osok motorja, hogy a helyes és kívánatos egészséges étrend kialakításához vegye figyelembe, hány forintot tudnak erre – egyáltalán, az étkezésükre – szánni a betegek és családjuk.

   05stroke 024Már az összejövetelt is úgy hirdette meg Judit, hogy kérte, adjanak a tagok egy költségvetést, mennyire jön ki az egy főre eső, étkezésre szánt összeg, s mire hány forintot költenek el ebből. Némi meglepetésre, a máskor oly aktív társaság ezúttal alulmúlta önmagát: kevesen küldtek vissza értékelhető adatokat. Ám Etelkán nem lehetett kifogni, a szerény „házi statisztikát” hivatalos adatokkal egészítette ki.

 

   Egészségtudatos étkezést havi fix pénzből, egészséges étrendet okosan, olcsón csak akkor lehet megtervezni, ha tisztában vagyunk azzal, mennyi pénzből gazdálkodhatunk. Ezért elsőként a bevételeket kell számba venni, majd a kiadások között a havi fix tételeket (víz, villany, gáz, telefon, szemétdíj, közös költség, gyógyszerek, stb.) kell összegezni. Meg kell nézni, mennyi marad, s mennyi ebből az, ami élelemre költhető. A beérkezett adatok elemzése azt mutatja, havi 25 ezer forint/fő összeg marad élelemre. A KSH szerint ez 24 100 Ft.

   – Minden nap ennünk kell, lehetőleg napi egyszer meleg ételt, s az étkezések során kell a tápanyagokat (fehérjék, zsiradékok, szénhidrátok) a szervezetbe juttatni. Persze, szükség van vitaminokra, ásványi anyagokra és rostokra is, amiket vagy tartalmaznak az élelmiszerek vagy nem, ekkor gondoskodni kell ezek beviteléről is – magyarázta Etelka.

   

    05stroke 047Szót ejtett a már sokszor elhangzott, de mindig fontos tudnivalóról, nevezetesen, mik sorolhatók az egyes tápanyagok közé. Azután azt vizsgálta, hogyan célszerű bevásárolni.

– Ha minden nap veszünk valamit, ami ugyan kell, előfordulhat, hogy megtoldjuk olyanokkal, amikre valóban nincs is szükség, s már is túlléptük a keretünket – mondta. – Célszerűbb, ha összeállítunk egy bevásárlási listát, s mikor pénzhez jutunk, végezzünk havi nagybevásárlást.

   És sorolta a legfontosabb tételeket: olaj, zsír és margarin, száraztészták, lisztek, rizs, zsemlyemorzsa, egyéb szárazáruk, köztük a korpás-keksz, de ide tartozik a kakaó, a fűszerek, az ízesítők, a bab, a lencse és a kávé is. Nem feledkezett el a tartós tejről sem, sőt, javasolta a mélyhűtött áruk (esetleg akciós termékek) beszerzését is, már amennyire a fagyasztó kapacitása engedi. Ilyenek lehetnek a tőkehúsok, a szárnyasok, esetleg a túró, a sajtfélék.

 

    A nagybevásárlás mellett tervezzük meg azt is, hogy a napi bevásárlásaink közé milyen termékek tartozzanak. Például kenyérfélék, péksütemények, zöldségek, stb.

   05stroke 052

  Etelka egy konkrét példán mutatta be, hogy egy két fős háztartásban mit vásárolt be, s tekintve a mennyiségeket, egyes áruféleségek esetén akár két-három hétre is. A végösszeg 9 ezer forintot tett ki.  

 

   05stroke 051Természetesen, az előadás interaktív volt, többek megszólaltak, s árultak el különféle praktikákat, kezdve a piaci alkudozástól az áruházláncok akciós termékkínálatáig.

   Az egyik hölgy elmondta például, 47 éve háziasszony, s a mai napig „borítékos rendszerben” él. Ami azt jelenti, hogy van a nagybevásárlási boríték, a rezsik borítékja, a spórolt pénz borítékja – ehhez nyúl, amikor valami váratlan kiadása van ‒, stb.

 

   Imre Etelka azzal zárta előadását, hogy „süssünk, főzzünk, étkezzünk élvezettel, ne feledjük, nem azért élünk, hogy együnk, hanem azért eszünk, hogy éljünk!”

 

Ehhez a részhez képgaléria tartozik - ITT 

 

 

Házhoz jön a nevetés

 

   Az idén, a szokásos bográcsozás helyett egy kerti party várt a stroke-os társaságra július elején. Bár az időjárás miatt a party nem kerti, hanem termi lett, ez senkit sem zavart. Rendezkedés, programismertetés után Szobácsi Gergő, a Dumaszínház Társulatának tagja lépett a közönség elé, s adta elő stand up műsorát. Házhoz jött a humor, ahogy írtuk, s ennek oka van. Gergő édesapja, Szobácsi Lajos, agyvérzést szenvedett, kezelése a Bajcsyban történik, s ez szolgáltatott alapot az ingyenes fellépésre. Azt ugyanis Kiss Judit derítette ki, hogy Szobácsi úr fia a stand up műfajában jeleskedik, s kérte fel az előadásra. Szerzői jogi okok miatt sem hangfelvétel, sem másféle rögzítés nem történt, de abban biztos lehet az olvasó, potyogtak a könnyek a műsor közben. No, nem a meghatottságtól, inkább a metsző, saját családját sem kímélő szatírától.

 

    stroke jul party 027A műsor után Gergő édesapja elmondta, nem zavarja az efféle szereplés.

– A fiam elég sok előadásán ott vagyok, általában a közönség nem tudja, hogy én vagyok a Gergő apja. Nem tudom elfogultság nélkül hallgatni, akkor sem, ha rólam van szó. Ha ezzel a fiamat, általa a közönség jó kedvét segíthetem, miért is ne járulnék hozzá a „családi titkok” kifecsegéséhez – magyarázta „jelenlétét” fia műsorában. Szerkesztőségünk pedig élt az alkalommal, s egy rövid interjúra kérte a fiatal előadót. (képünkön balról: Szobácsi Gergő, az édesapja és Kiss Judit)

 

    ‒ Alapból érdekel az, hogyan lesz valakiből humorista? Tudatosan készül a pályára, a génekbe van kódolva a humor vagy csak véletlenül válik nevettetővé? Önt mi motiválta, hogyan lett?

    ‒ Nem tudom, nálam hány százalék a genetika, de azt tudom, ha öt évvel ezelőtt valaki azt mondja, standupos leszek, körberöhögöm. Egy barátom beszélt rá, hogy induljak el a Dumaszínház tehetségkutatóján, a Fiatal Félőrültek Fesztiválján. Benevezett engem, én pedig azt mondtam, elindulok, hátha belátja a barátom, hogy nekem ehhez nincs tehetségem, s békén hagy egy életre. Legnagyobb meglepetésemre, nevettek a poénjaimon! Aznap éjjel szerelemmé vált a műfaj…

   stroke jul party 123‒ Elég-e az előadáshoz, hogy ha valaki tele van humorral, s csak sorolja, sorolja a jobbnál jobb történeteket minden rendszer nélkül vagy szerkeszteni kell a mondandót?

   ‒ Nincs különösebb szabály erre, mindenki máshogy építkezik. Jómagam szeretem felhúzni a történeteket egy meghatározott ívre, amelyben egyes elemek változnak. Van egy negyvenperces műsorom, amelyben egy adott helyzetnek, a napi történéseknek, aktualitásoknak megfelelően cserélem a poénokat. Ez egy szerkesztési rendszer, ha már említette, mert a vezérfonal megmutatja, mik következnek egymás után, s akkor is visszatalálok, ha valamilyen ok miatt eltérek a sorrendtől.

   ‒ Esetleg azért, mert valaki beszól a közönségből? Egyáltalán, hogyan reagálja le az ilyen eseteket?

   ‒ Hát, akkor nehéz az élet, amikor nem abban a közegben lépünk fel, ahol tudjuk, azért vesznek jegyet, mert ránk kíváncsiak. Egy falunapon vagy céges karácsonyi bulin, ahol én vagyok a ,,hülyegyerek", aki miatt negyven percet késik a vacsora, más a helyzet. Ha valaki a közönségből akarja „szerkeszteni” a műsort, ugyan tegye, de vagy nem reagálok vagy elütöm valami poénnal és igyekszem nem lehetőséget adni a további közbeszólásra.

   stroke jul party 101‒ Hogyan viszonyul a családja a tipikus színészélethez? A rendszertelenséghez, a késői hazajáráshoz? 

   ‒ Szerencsére vagy sem, annyira sok fellépésem nincs, ami pedig van, azt a feleségem és én is tudjuk kezelni. Amíg a babánk nem született meg, ő is gyakran eljött az előadásokra, s akkor is jókat nevetett, ha éppen róla volt szó.

 

   Az előadás után kezdetét vette a retró disco. Nagyszerű zenei válogatások alapozták meg a kiváló hangulatot, s a táncoslábú betegek láttán senki sem hitte volna el, hogy itt agyvérzésen átesett betegek szórakoznak vidáman, önfeledten …

 

A cikkhez tartozó képgaléria IDE KATTINTVA tekinthető meg. 

 

Akit a vágta szele megcsapott

 

    Valóban félelmetes érzés, ha egy ötösfogat úgy másfél, két méterre az orrunk előtt vágtat el, a paták kiverte homok a hajunkba ragad, s a „hűsítő” szelet a paripák fújtatása adja, nem beszélve a hanghatásokról… Ebben az élményben is volt része az ötvenfős stroke-os csapatnak néhány napja Domonyvölgyben, a Lázár Lovasparkban. De ne vágjunk a történések elé, bármilyen csábító is lovasszínház!

    STROKE lovas 082

 

   Gödöllőről Hatvan felé haladva a 3-as számú főút Gödöllőt elhagyó hosszú egyenesének végén, még a kanyar előtt lehet behajtani Máriabesnyőre (a híres zarándokhely ma már Gödöllő város része – a szerk.). A település ékét, turisztikai látványosságát a különleges, kétszintű templomot, a Nagyboldogasszony Bazilikát fák rejtik az arra autózók elől. Ezúttal a fák függönyét felhasítva érkezett a bejárathoz a storke-osok gépkocsi konvoja. A szinte kötelező csoportkép (fenti nagy kép) elkészülte után Rafai Ferencné Judit, a templom önkéntes idegenvezetője vette szárnyai alá a csapatot, s végtelen türelemmel viselve a kerekesszékesek közlekedési nehézségeit, mondta el a templom történetét, mutatta be a freskókat.

 

   STROKE lovas 107A templom a község régi temploma helyén épült, és éppen a romok eltakarítása közben csodálatos körülmények között akadtak rá arra a Mária-szobrocskára, mely Besnyőt kegyhellyé avatta. 1758-ban Grassalkovich Antal gróf elhatározta, hogy birtokán a loretói Boldogságos Szűz tiszteletére kápolnát építtet, de a helyről még nem döntött. Akkoriban a gödöllői út mentén egy domb tövében, valószínűleg még a XIII. században itt lakó premontreiek építette templom 300 esztendős romjai álltak. E romok láttára a gróf úgy gondolta, legalkalmasabb lesz, ha e hajdani templomot építteti újra a Szent Szűz tiszteletére. Sőt, az olaszországi Loretóból egy libanoni cédrusfából készült egy méter magas kegyszobrot hozatott, mely ma is látható a főoltár mögött.A zarándoklások növekedése miatt határozta el a gróf, hogy kibővíti a kápolnát, s felépíti a templomot.Beleütközött azonban egy problémába, mely az adott hely szintkülönbségéből adódott, Először megépült a nagytemplom, majd később hozzá toldották az alsó templomot, így lényegében két, szintben eltolt hajója van az épületnek.

    STROKE lovas 214Az alsó templom talán szerényebb megjelenését bőven ellensúlyozta a Grassalkovich család kriptája. Történetének ismertetése után a fő sírhely latin nyelvű feliratát – Sík Sándor fordításában – is megtudtuk.

 

„Néked e szent hajlékot emelte, lábad előtt óhajt lenni örök pihenőt, a te dicsőséged hordozta szívében, még élt. Légy Szűz Mária néki örök menedék.”

 

   „Magyarország egyik legszebb barokk síremlékét készíttette el Migazzi bíboros barátja, gróf Grassalkovich I. Antal és felesége, Klobusiczky Terézia számára 1772-ben. A vörös és fekete márványból faragott, családi címerekkel ékes műalkotás Johann Georg Dorfmeister munkája. Az alsótemplomból nyíló Grassalkovich-kriptában, a síremléktől balra található Grassalkovich II. Antalnak és feleségének, Eszterházy Anna Máriának rézkoporsója, a jobboldali koporsókban Grassalkovich III. Antal és felesége, Eszterházy Leopoldina nyugszik.” (godollo.hu)

   STROKE lovas 096

 

   Tetszett vagy sem, a kellemes hűvösből csak ki kellett jönni, részben, mert a program végére ért a társaság, másfelől már a bejáratnál toporgott egy másik csoport. No, meg várta őket a lovas parádé. Mint később kiderült, akik tavaly előtt is jártak itt, élményeiket felidézve ágyaztak meg a várható szenzációknak.

 

   STROKE lovas 323

 

   Pogácsás, üdítős fogadás a csárda előtt, majd egy pár perces pihenő és programegyeztetés után a bajnokok háza adta az első élményeket. Az itt kiállított kupák, serlegek, érmek és egyéb trófeák, melyeket a fogathajtó Lázár fivérek nyertek a világversenyeken, alapozták meg a mai lovasparkot. A sporteredményeket, a versenyek rövid summáját egy videón lehetett végig követni. Az ismertető előadás után lehetőség nyílt a fotózásra; készültek az örök emlékképek az egyes versenyeken kötelező öltözetet bemutató próbababával vagy egy hintó mellett.

 

   STROKE lovas 410A ház másik része az értékes paripák istállója volt. Igaz, némelyek éppen versenyen vagy bemutatón voltak, de az állásokban lévők is pompás látványt nyújtottak. Nem kis örömöt okozott a megérintésük, simogatásuk. A ráadást a mennyezet szinte minden kiszögellését „elfoglaló” fecskék adták. A fejek felett centiméterekre suhanva hordták kicsinyiknek a táplálékot.

 

   Mire az istálló nézelődés véget ért, éppen annyi idő maradt, hogy a nézőtéren helyet foglaljon a csapat. Néhány perc múlva elkezdődött a show. A jelenetek bemutatták a magyar lovastörténelem jellemzőit, a honfoglaló magyarok virtuóz nyilazását vágta közben, a fogathajtást, a vágtát, a lovak fantasztikus idomítását. A hátasok rezzenéstelenül tűrték, hogy a fülük mellett pattog a csikósok ostora, hogy fekhelynek használják őket gazdáik. Nem maradt el Sissi királyné parádés műlovaglása sem!

 

   Egy kis nyugalom következett: a színen áthajtott a négyökrös szekér, lassan, méltóságteljesen, majd egyfajta ellenpontként, a vágtázó lovak hátán állva száguldott el a közönség előtt a lovászlegény. Nem maradt ki a humor sem, részben a fiatal, kicsit ügyetlenkedő csikós, részben a szamárral próbálkozó legény révén. Némi segítséggel ugyan, de sikertelen volt a lóra pattanás – történt, hogy a segítségül adott lökés kicsit nagyra sikeredett, így legényünk a szamár túloldalán, a földön landolt, de a második próba sikeres volt, s vígan szamaragolt a lovasok után.

 

   lovas flaska le

 

   Ez évben ismét a stroke-osoknak kedvezett a szerencse a közönségjátékban. Van egy szám, amelyben a boros flaskát az ostorral kell leütni a tuskóról. Nos, ezt korábban Gáll Gizella teljesítette, az idén a próbát tevőt ismét a csapatból választotta ki a műsort vezető lovászfiú. Az egyik beteg lánya volt az „áldozat.” Férfiakat megszégyenítő biztonsággal elsőre pöccintette le az üveget a tuskóról, s a taps, az elismerés mellé a jóféle itókát is elnyerte.

   STROKE lovas 876Nem sokkal a program után eleredt az eső, mi több, alapos zápor kerekedett, s tartott egy órán át. Utána kiderült az ég, s zárásként a „mini zoo” megtekintése zárta a kirándulást. Igaz, ez évben nem voltak tündéri kiskutyák, helyette a kecske papa és gidája vitték el a prímet: sikeres volt a falevelekkel történő csalogatás, még a kerítésre is felmásztak, hogy megkapják a finom faleveleket. Néhány mutatvány után szomorú mekegéssel vették tudomásul, nincs tovább, a kőbányai stroke-os csapat haza indult…

 

   Cikkünkhöz képgaléria tartozik – ITT és egy rövid filmes beszámolót is láthatnak 

 

 

A kirándulásról készült videó

 

 

fotó: 10kerkult.hu/OGY