AD-blacklist1

2015
jún.
22

Páciens-központú szolgáltatások

Írta: Oszvald György

health card 002Sajtótájékoztatón mutatta be ma délelőtt a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet az egészségügyi, informatikai fejlesztések egyik egyedülálló alkalmazását, az Egészségkártya projektet. A kezdeményezés, a páciens-központú egészségügyi ellátás egy korszerű informatikai megoldásra épül.

 

 

Dr. Bodnár Attila főigazgató röviden összefoglalta a kezdeményezés előzményeit és legfőbb okait.

   ‒ A Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet elsőként teszi interneten keresztül elérhetővé szolgáltatásait és egészségügyi záródokumentumait pácienseik számára Sokszor okoz gondot, hogy a kórházi ellátásban részesült páciensek kezelésével kapcsolatos intézményi záródokumentumok (zárójelentés, lelet, ambulánslap) szükség esetén nem állnak rendelkezésre, azok pótlása időigényes és költséges. A páciens központú betegellátás informatikai korszerűsítésével a Nauticom programmal, valamint az Egészségkártya szolgáltatással a kórházi ellátásban részesült személyeknek lehetősége nyílik a velük kapcsolatosan keletkezett intézményi záródokumentumokhoz egy zárt portálrendszeren keresztül hozzáférni.

   health card 009Az egészségkártya egy internetes felülettel párosul, s a www.egészségkártya.com portálon keresztül tudja lekérdezni adatit a páciens a saját felhasználónévvel és jelszóval történő belépést követően. Olyan ez, mint egy banki portál, csak a páciens itt nem a bankszámláját, hanem a leleteit és zárójelentéseit tudja megnézni – mondta Bodnár Attila (képünk), majd hozzáfűzte: ‒ Az igénylő egy elektronikus Egészségkártyát kap, amellyel a kórházban későbbiekben kialakítandó páciensbejelentkezét tudják majd várakozásmentessé tenni.

 

   Az Egészségkártya kiváltása önköltségi áron lesz lehetséges, ez 3000 Ft, a kártya érvényessége pedig 30 hónap.

 

   Az új fejlesztés a technológia lehetőségeit felhasználva biztosítja a korszerű betegtájékoztatást a hatályos adatkezelési szabályok megtartása mellett, emeli az egészségügyi szolgáltatások színvonalát és egyidejűleg támogatja a gyógyítást végzők munkáját. A portál szolgáltatásaival az intézmények működése mind szakmailag, mind gazdaságilag hatékonyabbá válik.

   health card 015Bodnár Attila röviden kitért az új módszerrel beköszönő szolgáltatásokra, majd Bíró Tamás (a képen balra), a programot üzemeltető Egészségkártya Kft. képviseletében átadta egy jelképes kártyával az új rendszert.

 

   Dr. Ménesi László, az Egészségkártya Kft. műszaki szakértője (jobb oldlai képen) részletesen bemutatta a programot és az igénybe vehető szolgáltatásokat. A projekt létrejöttét azzal is indokolta, hogy a 2015. áprilisi Startup és Mobilkonferencián az előadások és témák 60%-a volt egészségügyi tárgyú. Ezután kitért a magyarországi informatikai ellátás legfőbb jellemzőire, melynek függvénye, hogy például egy Egészségkártya projekt egyáltalán bevezethető-e?

   health card 021Ezek után részletezte, hogyan jut hozzá a beteg a Bajcsy-Egészségkártyához? Összegezve az elmondottakat, a páciens egy rendkívül alapos és mindenre kiterjedő regisztráció után válik jogosulttá a kártyára, e még eleget kell tennie az általa megadott e-mail címre küldött megerősítési kérésnek. Ezt hívják a rendszerben autentikációak. Bár hosszadalmasnak tűnik az egész, mégis nagy jelentősége van adatvédelmi szempontból. A beteg ugyanis megadhatja, ki jogosult bármit is látni a kórtörténetéből, adataiból.

 

A szolgáltatások

• A betegirányításhoz szükséges folyamatok szervezése.

Időpont foglalás, egyedi azonosítás, betegirányítás támogatás, adattár.

• Az előjegyzési folyamatok és problémák telefonos ügyfélszolgálati támogatása.

• Páciens dokumentumok tárolása és elérhetővé tétele a jogosultaknak.

• Háziorvos támogatás.

• Patika támogatás.

• Kártya menedzsment.

Az így létrejövő Bajcsy-Egészségkártya rendszeréhez javasolt a háziorvosok csatlakoztatása.

Kérdésre válaszolva Bodnár Attila elmondta, a jelenleg tárolt betegadatok mintegy 6 millió tételre tehetők.

 

A Bajcsy-Egészségkártya bevezetése rendkívül szoros határidőket tartalmaz:

  2015. július   6. – tervezési, szervezési feladatok véglegesítése

  2015. július 20. – adaptációs és integrációs feladatok megvalósítása

  2015. július 27. – tesztüzem előkészítése, elindítása

  2015. augusztus 3. – éles indulás

fotó: 10kerkult.hu/OGY