AD-blacklist1

2015
jan.
27

Nem varázslat – véna a bőrön

Írta: O.GY.

scanner 033leadÉlénk sajtóérdeklődés mellett mutatták be hétfőn kora délután a Bajcsy-Zsilinszky Kórház legújabb képalkotó eszközét, a VIVO 500 vénaszkennert dr. Bodnár Attila főigazgató és munkatársai.

 

 

 

A Bajcsy-Zsilinszky Kórház egy komplex, az egészségügyi ellátás csaknem teljes profilját lefedő intézmény (egyedül a traumatológiai szakma nincs képviselve, de ez a sürgősségi ellátás mindössze 20%-át képezi). Egy telephelyen, önállóan képes elvégezni a sürgősségi betegellátást a kardiovaszkulásris sürgősségi ellátással együtt és rendelkezik a sürgősségi feladatok ellátásához szükséges összes infrastruktúrával, szakmai fekvőbeteg profillal és szakmai felkészültséggel.

 

    scanner 037Folyamatosan, 0-24 órában üzemeltet korszerű képalkotó eszközöket (ultrahang, röntgen, CT, MR). Ebbe a környezetbe „érkezett” nemrég egy újabb eszköz, a Vivolight cég állványos kivitelű VIVO 500 vénaszkennere. Másik nevén a Sure View véna-megjelenítő rendszer. Ez az eszköz hordozható, testtel közvetlenül nem érintkező eszköz, amely képes megjeleníteni a vénákat a bőr felületén.

 

   Szerkesztőségünk kérdésére válaszolva a főigazgató elmondta, a szkennert a kórház saját bevételeiből, amelyek nem azonosak az OEP-től származó forrásokkal, finanszírozta. Megtudtuk, sőt láttuk is, a véna megjelenítéshez semmiféle kontraszt anyag érrendszerbe juttatása nem szükséges.

 

  scanner 022   A bemutatón kiderült az is, hogy a berendezés egyaránt alkalmas a gyerekek és felnőttek vénájának gyors megtalálására. Ez rendkívül fontos a diagnózis felállításához és jelentős mértékben csökkenti a vérvétellel, infúzió bekötésével vagy intravénás injekció beadásával járó esetleges kellemetlenségeket.

    Alkalmazása egyaránt lehetséges időseknél, túlsúlyosaknál, szőrös vagy sötét bárfelületen, súlyosan duzzadt szöveteknél (pl. rák- vagy vesebetegek), vérszegénység, alacsony vérnyomás és még számos tünet esetén.

 

   A bemutatón elhangzott, hogy az országban klinikai alkalmazásban első ilyen készülék biztonságos hideg fényforrást bocsát ki, nincs ártó sugárzása, szembarát, színes és éles képet biztosít a bőr felületén.

   scanner 055

  Dr. Bodnár Attila az új eszközt mutatja be

 

A vénaszkenner egyelőre teszt üzemmódban működik, de néhány napon belül sor kerül a rendszeres alkalmazására is.

 

fotó: 10kerkult.hu/OGY