AD-blacklist1

2014
dec.
21

A magány gyógyítható

Írta: Oszvald György

xmas 004Magányos Kórházi Betegek Napja – Legyen Ön is gyógyító! Látogasson meg egy magányos beteget a Bajcsy Zsilinszky Kórházban! Az akciót dr. Bodnár Attila, a kórház főigazgatója kezdte el december 19-én.

 

 

Dr. Bodnár Attila, a Bajcsy-Zsilinszky Kórház igazgatója pontosan érkezett a Kőrösi Csoma úton található, a VI. számú Belgyógyászatra és Mozgásszervi Rehabilitációs Osztályra, régi nevén a Gizella kórházba.

 

   stroke-xmas 050Előzetes egyeztetés alapján azokat a magányos betegeket kereste fel, akiknek nincs hozzátartozójuk vagy valamilyen nyomós ok miatt hosszabb ideje nem tudták látogatni szeretteiket. Bodnár Attila készségesen nyilatkozott az ötlet hátteréről a látogatáson jelenlévő sajtósoknak. – Nemcsak én, mint az ötlet kitalálója tudom, hogy a gyógyulás több szinten történik és több tényezőtől függ. Nyilván múlik egy korrekt és hozzáértő orvosi munkán, de stroke-xmas 060ugyanilyen fontos a betegek lelki egyensúlyának biztosítása is. Az olyan beteg, akit nem látogatnak vagy nincs hozzátartozója, sokkal nehezebben gyógyul, mint a más körülmények között kórházban lévő betegek. A lelki egyensúly megléte pozitívan hat a fizikai, testi egyensúlyra is – magyarázta, majd kiegészítette az elhangzottakat azzal, hogy éppen ezen okokból szenteltek kápolnát a kórházban.

 

    A jó kívánságok mellé adott ajándékok között szaloncukor, gyümölcs, mézeskalács és más finomságok voltak. Először Boldizsár Gábornak (jobb oldali képünk) kívánt békés karácsonyt, majd egy másik kórteremben Sipos Istvánné (balra) kapta meg az ajándékokat és a jó kívánságokat. Dr. Bodnár Attila még felkeresett néhány beteget ebben az intézményrészben, majd a Gizellából a Paula telephelyen található V. számú Belgyógyászati Osztályra látogatott, természetesen azonos céllal: szeretetet vitt a karácsonyi magányba.

 

***

Egészen más feladata volt az előző napon, mikor is a kórház éttermében köszöntötte mindazon kollégáit, rajtuk keresztül az osztályok dolgozóit, akik a viszonylag korai időpontban, délután két órakor eleget tettek az ünnepi, karácsonyi meghívásnak.

 

   xmas 023Dr. Bodnár Attila (képünk) néhány szóval a kórház helyzetét mutatta be részben már ismert, részben pedig új adatok alapján. – Ennek az évnek is vége, de azt hiszem, nem zártunk rossz esztendőt az idén. Ami – sajnos – mindig kell, hogy foglalkoztasson, az a kórház adósságállománya. Valójában ürümmel állapítom meg, hogy nem változott: nem csökkent, de nem is gyarapodott, mindeközben a kórház megőrizte a működő képességét. Sőt, mint 2013-ban, ebben az évben is több fejlesztést sikerült megvalósítanunk, s aláhúznám, hogy a meglehetősen nehéz gazdasági körülmények ellenére tettük mindezt.

 

    A rövid összegzést azzal folytatta, hogy 2015-ben végre-valahára várható az ágazatban egy komolyabb változás, jelenleg ebből a nagyon határozott akarat látszik, s ez kemény munkára készteti majd a kórház dolgozóit. – Nagyobb önállósággal, de nagyobb felelősséggel is jár majd a jövő, s ehhez meg kell teremtenünk az alapokat – vetíttette előre a várható feladatokat. Elmondta még, jómaga az érdekeltségi rendszer összeállításával megy elébe a munkának, s igyekszik majd jól elosztani a terheket.

    A valóban rövid értékelő-köszöntő végén megköszönte munkatársai, vezetőtársai egész éves munkáját, lojalitásukat a nehéz helyzetekben is, s békés, boldog ünnepeket, sok-sok szeretetet kívánva adta át a szót a következő programnak.

  

xmas 082

 

   Szalai Botond, a kórház sajtóreferense a Sturcz Quartetet konferálta fel. A vonósnégyes tagjai (a képen balról): első hegedű: Csonka Gábor, második hegedű: Szilágyi Péter, brácsa: Benkő Gyula, cselló: Horváth Ildikó.

 

   Az együttes 1992-ben alakult, tagjai magasan képzett művészek, akik a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végeztek Budapesten. „A vonósnégyes repertoárja igen tág, a klasszikus zenétől a kortárs zenéig terjed a pop és jazz zene érintésével, de főként az igényes szórakoztató, ismertebb klasszikus zene az irányadó. Rendszeresen játszunk önálló koncerteken, közreműködünk hazai és külföldi fesztiválokon, könnyűzenei rendezvényeken, államfői fogadásokon, kiállítás megnyitókon, konferenciákon, szakmai és kulturális rendezvényeken, partikon, céges rendezvényeken is” – írják honlapjukon.

 

   A bő fél órás perces koncert igazolta a leírtakat: a jelenlegi felállásban muzsikáló művészek magas színvonalon elevenítették meg a fül számára semmit sem mondó ismertető szöveget. A klasszikus vonósnégyes darabok mellett igencsak jól hangzott a The Beatles együttes közismert dala, a Yesterday. Egyszerre élvezhette a közönség az eredeti dallamot, s a kamarazene hangzásvilágát. Kellemes meglepetés volt a záró számuk, a karácsonyi hangulatot előkészítő Csendes éj feldolgozása.

 

fotó: 10kerkult.hu/OGY