AD-blacklist1

2014
szep.
17

,,Apu, hod med be…"

Írta: Oszvald György

zoo 571leadBár a régi, népszerű dalban gyerek kérdi az apját, hogy megy be az elefánt az oroszlán barlangjába, a Bajcsy-Zsilinszky Kórház Stroke Betegszervezet közel 50 tagjának és kísérőiknek nem volt kérdés, hogy mennek be az állatkertbe. Erről ugyanis – és még néhány meglepetésről – Kiss Judit főszervező gondoskodott.

 

 

 

,,Apu, hod med be" – énekelte Bilicsi Tivadar egykoron. Azt már a nyári szünet elején tudta mindenki, hogy a kirándulások záró eseménye egy állatkerti séta lesz. Az időpontot azonban csak később tudta megmondani, lévén ez egy meglepetéshez volt kénytelen igazodni. De, hogy ne titkolózzunk tovább, eláruljuk, Kiss Judit felkérte Hanga Zoltánt, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivőjét, kísérje el a népes csoportot, és a kiszabott útvonalon mondja el a lehető legtöbb érdekességet.

 

   zoo 205„A Fővárosi Állat- és Növénykert Magyarország legrégebbi és a legnagyobb gyűjteményű állatkertje. Budapest XIV. kerületében, a Városligetben található. Területét, ami 1986 óta természetvédelmi terület, a Fővárosi Közgyűlés 2012 novemberében az addigi 10,7 hektárról 17,3 hektárra növelte.

   1866. augusztus 9-ei megnyitásától egészen az 1950-es évekig, az első vidéki állatkertek megalapításáig az ország egyetlen ilyen intézménye volt. Ma Magyarország egyik leglátogatottabb kulturális közintézménye: évente 1–1,1 millió látogatója van.” – szól egy nagyon rövid ismertető egy prospektusban az állatkertről. Természetesen, mind története, mind a benne található állatok, növények beszerzése, ápolása, gyarapítása, a szórakoztatáson túl az ismeretterjesztő tevékenysége leírásával egy könyvtárat lehetne megtölteni.

 

   Nos, a stroke-os csoportot a bejárat előtt fogadta Hanga Zoltán (a fenti képen Kiss Judittal), egy rövid egyeztetés után Kiss Judit a beléptetést intézte a pénztárnál, a többiek pedig egy örök emlékű csoportképre álltak össze a bejárat előtt. Bent Hanga elmondta a tervezett útvonalat, és legnagyobb meglepetésünkre háttal indult meg az alapítók, egykori igazgatók mellszobraival övezett sétányon.

– Így mindig hallanak, én pedig már megszoktam a „rákmenést” – ütötte el egy tréfás megjegyzéssel a csodálkozást.

 

   zoo 080– 1008 különféle állatfaj van az állatkertben és 2000 féle növény. Az egyedek száma tízezer körül van, ezért egy olyan útvonalon haladunk majd, ahol valóban a legérdekesebb dolgokat lehet majd látni – hangzottak el az első információk.

 

  A séta első fázisában az „állatkert-történeti emléksétányon” haladt a csoport, Hanga Zoltán a két oldalon elhelyezett egykori igazgatók, az állatkert fennmaradásában kiemelkedő munkát végző személyiségek szobraira hívta fel a figyelmet, és természetesen mondott róluk temérdek tudnivalót. Kiemelnénk közülük Xántus Jánost, aki az állatkert alapítási eszméjének egyik úttörője, és a Pesti Állatkeret első igazgatója volt.

 

   A rövid etap vége egy kereszteződésben végződött, szemben a majmok rezidenciája magasodott. Őszintén szólva, a rozsdabarna bundás orangutánok igencsak lusták voltak. Hevertek a fűben, az árnyékban – erre minden okuk meg is volt a tűző napsütésben – és csak egyikük méltatta a társaságot arra, hogy egy vékony peremre tornázza fel fáradt testét.

 

zoo 275

 

   A majmok után a vízilovak medencéjéhez értünk, közben néhányan fagyit vettek. Az éppen feltöltés alatt álló medencében fejüket éppen csak egy levegővételre kiemelve két hippopotamus ejtőzött. Itt Hanga elmesélte, hogy arról lehet tudni, van-e hím víziló, ha a medencében egy adott magasságban sötét sáv húzódik. Ugyanis a hímek a bélsár ürítésekor a farkukkal csapkodva szétterítik azt, megjelölve a területüket, s ennek látható nyomai maradnak.

– Itt és most ilyet nem tapasztalni, ebből következik, mindkét víziló a gyengébbik nemhez tartozik – adta tudtunkra.

 

   Megtudtunk egy szomorú esetet is, amely az etetés miatt halállal végződött: valaki egy kisméretű gumilabdát dobott a tátongó víziló szájába, melynek vége fulladás lett. Tudni kell, hogy a hatalmas állat nem azért tátog, mert éhes, hanem a területét védendő, ez a fenyegetés jele. Hanga elmesélt egy kedves „etetős” sztorit is. Egyszer csak arra figyeltek fel a gondozók, hogy a medence szélén ücsörög egy bácsi, és demizsonból itatja az állatokat. Kiderült, az öregúr nem „az előző nap lett szomjas” a demizsonban található borocskától,  vízilovaknak pedig ízlett a „gyümölcslé.”

 

zoo 481

 

   Az elefántházban szó szerint eltörpült az ember a hatalmas állatok mellett. Ugyanakkor szerencsések voltak a stroke-osok, mert éppen etetés volt, és a földre helyezett almákat nemcsak az elefántmama, de „óriás” kicsinye is jóízűen tömte szájába.

 

   zoo 711Hogy ne maradjanak a kőbányai látogatók nagy méretű állatok nélkül, az orrszarvúk és zsiráfok felé vették az irányt. Itt is szerencsések voltak, mert nemcsak a karámban csodálhatták meg a komótosan szénát falatozó állatokat, de a trópusi kifutón is láthatták őket – végtére eléggé trópusi volt az időjárás.

 

   A zsiráfokhoz a gyíkok, bogarak, pókok, egerek élőhelyein át vezetett az út, s amikor a keskenyebb folyosóról kiért a csapat a központi csarnokba, bizony mindenki elámult. Mert egészen más zsiráfot látni a tévében, meg néhány centire az orrunk előtt, igaz, a rácsokon belül. Néhányan vették a bátorságot, s egy-egy elhullott szénaszállal csábították magukhoz a „magasnyakúakat”. Egyébként a zsiráfok meglehetősen érdeklődők és barátságosak voltak, eszméletlen hosszú szempilláik mögül érdeklődve nézegették a kíváncsi kétlábúakat.

 

   A látogatás hivatalos, idegenvezetős része itt ért véget, tapssal köszönték meg a stroke betegszervezet tagjai Hanga Zoltán parádés munkáját!

 

zoo 062

 

Cikkünkhöz képgaléria tartozik ITT

fotó: 10kerkult.hu/OGY