AD-blacklist1

2014
ápr.
24

Mindig van esély! – 2. rész

Írta: Oszvald György

3stoke-lead2Vannak esetek, amikor a véletlen úgy hozza, hogy olyan események „érnek össze”, melyekre álmában sem gondol az ember. A kérdés adódik: véletlen vagy „előre megírták” valakik? Majd a természet „scifi valóságával” találjuk magunkat szembe. S hogy miként függ ez össze a stroke klubbal? Hát erről szól az írásunk.

 

 

 

Ki ne szeretne egyszerre két helyen is lenni? Illés Fanni esetében a genetika „szólt be” – végtaghiánya veleszületett rendellenesség. Az ikrek – bár szintén a természet furcsaságainak köszönhetik többszörösségüket – egészséges emberek (eltekintve itt egy-két komoly rendellenségtől), az irodalom, a művészetek kedvelt figurái. Az írás első része ITT olvasható.

 

Kettőzött létezés

 

3stroke   129   A március 25-ei klubnap díszvendégei Dr. Tárnoki Ádám (sárga nyakkendős) és Dr. Tárnoki Dávid egypetéjű ikrek (31) - képünk -, ismert és elismert ikerkutatók voltak. Mellettük, mondhatjuk úgy is, meglepetés vendégek voltak László Anna és Mária, a Kolompár nővérek: Vivien és Klaudia, s ha már a véletlen úgy hozta, hogy házon belül is vannak ikrek, meghívták Simek Antal unokáit, a 21 hónapos Kocsis Benedeket és Kocsis Krisztiánt, valamint az anyukájukat is.

 

   Hogy a klub-rendezvényeinken nem csak a stroke-hoz szorosan kapcsolható vendégeink vannak, az annak is köszönhető, mert az érdekes emberek is képesek a példamutatásra – kezdte az ikrekről szóló napot Kiss Judit pszichológus, a stroke betegszervezet vezetője.

 

   3stroke   20Az indoklást saját iker-élményeivel folytatta. A szomszédjukban egy 20 éves ikerpár lakik, teljesen különböznek egymástól, de a személyiségük közel azonos. Nemrég történt, hogy hazafelé menet az autóbuszra egy anyuka szállt fel három gyerekkel, akik közül kettő egyforma volt, a harmadik, aki az ő ölében „landolt”, különbözött, de, mint később kiderült, ennek ellenére hármasikrek voltak. Bár otthon a „másik ruhás” a „főnök”, a bölcsődében azonosan, csoportként viselkednek, közösen csépelik a többieket. Vajon miért lehetnek ilyen személyiségbeli eltérések? Kérdése átvezetett az ikrek érdekes világába. Abba a világba, amelyről sokaknak az ikerparadoxon jut az eszébe, meg az, hogy vajon felcserélték-e már egymást akár az iskolában feleléskor vagy egy randin? (képünkön a nagyapa ölében a Kocsis ikrek, inmterúvol Kiss Judit, az asztalnál Szabóné Gerzson Sarolta, a fotót készíti: Szentgyörgyi László)

 

Ezen bevezető után hangzott el a legfontosabb kérdés, hogyan születnek ikrek, hogyan zajlik ez esetben a megtermékenyülés?

   – A megtermékenyítés során egy petesejt egy hímivarsejttel olvad össze, de a zigóta az osztódások során kettéválik és így az örökítő anyagát tekintve két teljesen azonos test keletkezik. Azaz, közös a megtermékenyítés. Az egypetéjű ikrek ezért egyneműek, és testileg szinte 100%-ban hasonlóak egymáshoz. A kétpetéjű ikreknél viszont különböző ondósejtek két petét termékenyítenek meg. Ennek következtében két zigóta jön létre, amelyek ugyanabban a méhben, teljesen különállóan fejlődnek ki – magyarázta Tárnoki Ádám. Hozzátette, ezen túl vannak ritkább többesterhességek, hármas, négyes ikrek is születhetnek. Fivére megjegyezte, a Judit említette hármasiker eset úgy jöhetett létre, hogy egyszerre valósult meg egy szóló és egy egypetéjű megtermékenyülés. Kérdésre válaszolva elmondták, a sziámi ikrek esetében nagyon későn válik el a petesejt. Ekkor már kialakult a közös méhlepény, magzatburok és a többi szerv. Az ikerszülés öröklődése a kétpetéjű ikreknél fordul elő, az egypetéjűeknél véletlenszerű.

 

   3stroke   49A világon becslések szerint a születések kb. egy százaléka iker, ez durván 125 millió születés. De valószínű, ettől többen vannak. A legtöbb ikerszülés Afrika közepén, Nigériában és környékén fordul elő. Az ok egyrészt genetikai, az öröklődés révén jön létre. Másfelől a halálozás is lehet ok: sokan születnek, de sokan is halnak meg. De környezeti okok is szóba jöhetnek, a táplálkozásuk része egy bizonyos növény, ami hajlamosít az ikerszülésre.

   A Magyarországon ismert ikrek a KSH szerint 90 ezer körül vannak, de itt is igaz, hogy a becslés óvatos, valószínűbb a 110-120 ezer közötti szám. Évente mintegy 1500 ikerpár születik nálunk. Az ikerdokiktól azt is megtudtuk – Kiss Judit érdeklődése nyomán –, hogy van Amerikában, egészen pontosan Ohio államban egy Twinsburg nevű városka, amely arról híres, hogy itt rendezik minden év augusztus első hétvégéjén az ikrek világtalálkozóját. Ilyenkor 2-3 ezer ikerpár jön el, főleg Amerikából, de a világ minden tájáról is. Elmondták, eleddig két alkalommal lehettek részesei ennek a rendezvénynek.

 

   Tudományos pályafutásukról is szóltak. Ádám humorral jegyezte meg, nehezen ment, hogy egy általános iskolába járjanak, mert ő kevésbé énekelt jól, mint Dávid, lévén az iskola zenei általános. De utána már nem voltak ilyen gondjaik. Egy helyen jártak középiskolába is, sőt az egyetemen is mindketten az általános orvosi karra jelentkeztek, ma már radiológus szakorvosok. Egypetéjű ikrekként gyakorlatilag mindenben azonosak, és a szenvedélyük is ugyanaz: az ikerkutatásban jeleskednek. Korábban dr. Czeizel Endre és dr. Métneki Júlia (aki szintén iker) foglalkozott ikervizsgálatokkal. A rendszerváltozás után keveset lehetett erről hallani, de napjainkban Tárnokiék újjáélesztették az ikeradatbázist. Eddig 400 feletti számúikerpár regisztrált a Magyar Ikerregiszterbe. Kutatásaik között szerepel olyan is, ami érintheti a stroke-ot is: azt vizsgálják ugyanis az infarktusoknál, hogy egy adott betegség vagy állapot mennyire a gének függvénye, és mennyire a környezeti hatások eredménye. Az egypetéjű ikrek esetében a genetikai állományuk közel 100 százalékban megegyezik, a kétpetéjűeknél az egyezés csak kb. 50 százalék. Így, ha egy vizsgálatban az egypetéjű ikrek eredményei nagyjából azonosak, a kétpetéjűeké pedig különböznek, akkor e szerint a vizsgált betegségben erős az öröklődés, azaz a gének szerepe. Itt jegyezzük meg, hogy a kardiológiai vizsgálat ötlete a Bajcsy-Zsilinszky Kórházban dolgozó Jermendy György professzor nevéhez kötődik. 2012 májusában éppen a 10kerkult.hu írta meg, hogy Jermendy professzor vezetésével Markusovszky-díjban részesült egy kutatócsoport. Idézzük:

   markusovszky 155

Balra Jermendy György professzor a díjátadás után beszélget a Tárnoki ikrekkel

 

 

>>Az „Orvosi Hetilap Markusovszky Lajos-díj” elismerést a lapban tavaly megjelent cikkek közül a legérdekesebb, legjobb munkáknak ítélték oda. A számtalan kiváló dolgozat közül a tíz díjazott közé választották „Jermendy György dr., Littvay Levente, Steinbach Rita oh., Jermendy Ádám oh., Tárnoki Ádám dr., Tárnoki Dávid dr., Métneki Júlia dr., Osztovits János dr.: A metabolikus szindróma összetevőinek genetikai meghatározottsága: ikervizsgálatok eredményei (Fővárosi Bajcsy-Zsilinszky Kórház, III. Belgyógyászati Osztály, Budapest; Közép-Európai Egyetem, Budapest; Semmelweis Egyetem, Általános Orvostudományi Kar, Budapest; Semmelweis Egyetem, Általános Orvostudományi Kar, Radiológiai és Onkoterápiás Klinika, Budapest; Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ, Budapest – Orv. Hetil., 2011, 152, 1265–1271.)”munkáját. A díjat a lap főszerkesztője, Rácz Károly professzor adta át.<<

 

 

   3stroke   45Anna és Mária (62) - képünk - gyakorlatilag egyformák, egy magasságúak, 1-2 kg a testsúlyuk közötti különbség. Az, hogy egyforma ruhában jöttek, kifejezetten Judit kérése volt. Anna az idősebb öt perccel 21 éves koruk óta élnek külön. Mária ugyanis ekkor ment férjhez, s hagyta testvérét a szüleiknél. Azt vélelmezi, hogy az életmódjuk nagyon befolyásolja a külső megjelenésüket. Például Anna dohányzik, Mária nem, de mindketten cukorbetegek. Máriának már van unokája, ezért többet sétál, gyalogol. Mária az iskolákkal kapcsolatban elmondta, ő a szorgalmasabb, Anna kicsit alaposabb.

 

   A csöppségekrő, Benedekről és Krisztiánról az édesanyjuk nyilatkozott, ikrei spontán terhességből születtek. Megtudtuk, a gyerekek sajnos tejérzékenyek, de centire egyforma magasak, s „egyforma rosszak”. A különbségekről az anyuka elmondta, hogy Benedek erőteljesen balkezes, Krisztin jobbkezes. Személyiségükben – amennyire ilyen kis korban megállapítható – teljesen különbözőek.

 

    3stroke   133Kiss Judit bemutatta a Kolompár ikrek édesapját, majd a lányokat kérte mondjanak néhány szót magukról. E szerint ők kétpetéjű ikrek, 20 évesek. Az általános és középiskolát ugyanott végezték, majd most, hogy befejezték a közmunkát, kerültek el egymástól. Kiderült, Vivien alig volt beteg, Klaudia gyakrabban. (képünkön a Kolompár nővérek)

 

   Az előadások alatt meglehetősen sokan szólaltak meg a stroke-osok közül, s meséltek ikres tapasztalataikról. Vagy iker unokájuk van, vagy ikrei születtek úgy, hogy ez csak a szülőszobán derült ki – ugyanis egymás mögött voltak, s az orvosok e miatt csak egy szívhangot hallottak – vagy ők maguk egy ikerpár egyik fele.

 

A klubnapot Szabóné Gerzson Sarolta, Kőbánya képviselő testületének tagja, a Népjóléti bizottság tagja zárta egy rövid hozzászólással. – Pedagógusként azt tapasztaltam, hogy bár az ikrek hasonlítanak egymásra, mégis két önálló emberről, két személyiségről beszélünk. Szólt arról, hogy egy új, az egészségüggyel kapcsolatos önkormányzati rendelet számos olyan elemet tartalmaz, melyeket a stroke-osok is igénybe tudnak venni. Példaként említette a rehabilitáció alatt állók ápolási segélyét és jelezte, a bizottság a közeljövőben tárgyalni fog új részletekről is.

 

3stroke   219-650px

 

   S ha valaki még többet szeretne tudni az ikrek talán egyre kevésbé rejtelmes világáról, annak Tárnokiék ikrekről szóló honlapját www.ikrek.com tudjuk ajánlani.

 

A klubnap fotóit ITT tekinthetik meg.

Fotó: 10kekrult.hu/OGY