AD-blacklist1

2014
ápr.
23

Mindig van esély! - 1. rész

Írta: Oszvald György

stroke02 041leadVannak esetek, amikor a véletlen úgy hozza, hogy olyan események „érnek össze”, melyekre álmában sem gondol az ember. A kérdés adódik: véletlen vagy „előre megírták” valakik? Majd a természet „scifi valóságával” találjuk magunkat szembe. S hogy miként függ ez össze a stroke klubbal? Hát erről szól két részes írásunk.

 

 

 

A Bajcsy-Zsilinszky Kórház Stroke Betegszervezete február 25-én tartotta azt a klubfoglalkozását, amelyen paralimpikon sportolókat – úszókat és erőemelőt – láttak vendégül a szervezők. Három nappal ezt megelőzően szerkesztőségünk különleges meghívásnak tett eleget, mely erősen kapcsolódik a stroke-klub működéséhez, vendégeihez.

 

A természet kicsúfolása

 

   Történt ugyanis, hogy a karácsonyi ünnepségen szereplő Gördülő tánccsoportot elkísérte a főszponzor, a Colours Rehab Kft. néhány vezetője is. Az erről írt cikkünk tetszett nekik, felvették a 10kerkult.hu honlapot a sajtólistájukra, s így történt, hogy a Miss Colours International 2014 – kerekesszékes szépségverseny sajtótájékoztatójára, majd február 22-én az elődöntőre is meghívták a lapunkat.

 

   miss-kerekes-final B 059Itt találkoztunk a későbbi győztessel, a paralimpikon úszó Illés Fannival (képünk). Amellett, hogy kedvessége, bája elbűvölt, a 25-ei eseményen örömmel osztottuk meg Fanni döntőbe jutását a stroke-osoknál vendégeskedő Becsey Jánossal. Felcsillant a szeme, de csak annyit mondott: – Fannikát nagyon szeretjük, kiváló úszó és csodálatos ember, biztosan ő lesz a szépségkirálynő. Időközben, ha nem is teljes egészében, de elég sok részletet megismertünk Fanni életéből, s így válik teljessé a kép: miért is lehet példakép a rehabilitálás alatt álló stroke betegeknek vagy a már gyógyultaknak az ilyen-olyan okok miatt kerekesszékben ülő emberek élete, mindennapjaik történese az itt és most jelenben.

 

   Alapvetően két kérdés merül fel mindig a katasztrófa után: mit tegyek, hogy elfogadjanak a hendikeppel is és hogyan tegyem? Minden más ezekben rejtezik: akár az, hogyan szállok be a fürdőkádba vagy állok a zuhany alá, de az is, hogyan vágjak le egy szelet kenyeret, és még ezernyi hasonló „apróság”.

 

   stroke02 017Kiss Judit, a stroke-klub motorja csak annyit árult el Becsey János (képünk) kétszeres paralimpiai bajnok úszó, a Paralimpikonok Klubjának elnökéről, hogy gyermekkorában, születése után kapott agyvérzést. Hogy beteg vagy egészséges, azt pedig mindenki döntse el maga.

 

   – Az egész úgy kezdődött, hogy a velem egy időben született kicsik dinamikusan fejlődtek, én meg igazán nem csináltam semmit, s a szüleim elkezdtek orvostól orvosig hordani. Azt mondták, majd kinövöm. Féloldali bénult vagyok, a bal idegpályák véreztek be a szüléskor, emiatt a teljes jobb oldalam béna. Édesapám vízilabdázott, ő nehezen viselte ezt. Valójában úgy kezeltek, mint aki egészséges, de például csak öt éves koromtól kezdtem rendesen menni, de mozgáskorlátozott voltam. A Karolina úti oviba jártam, majd az általános iskola után a Toldy Ferenc Gimnáziumban érettségiztem.

 

   Négy éves koromban volt egy Achilles-ín műtétem, kicsit megnyújtották. Ezután orvosi javaslatra édesapám levitt az uszodába, két és fél évig tanultam úszni. Ugye, látszik, hogy nagyon nem szerettem … Reggel elmentem iskolába, utána edzésre, s egy héten háromszor jött a gyógytornász.

 

   Akkoriban a gyakorlatokat kínzásnak fogtam fel, ma már természetesen másként gondolok vissza erre az időre. Hozzáteszem, senki sem akart versenyúszót nevelni belőlem, édesapám annyit akart csak, legyen akaraterőm. Tíz éves koromban kerültem a vízilabdásokhoz és tizenhat évesen az akkori BVSC-nél meg, hogy a mozgáskorlátozott sportolóknak is rendeznek versenyeket. Ezután kerültem le 1984-ben egy válogató versenyre, mint úszó. Jó eredményt értem el, s beválogattak az 1986-os göteborgi Vb-csapatba, s 100 m mellen világbajnok lettem, 100 m gyorson pedig második. 1988-ban Szöulban, 20 évesen, egyenesen csoda volt. Az egész életemet meghatározta. 200 m vegyesen bronzérmet nyertem, aminek érdekessége, hogy eggyel magasabb kategóriában nyertem.

 

   Itt megjegyeznénk, hogy a parasportolókat sérülésük, fogyatékosságuk mértéke alapján szigorú szabályok alapján szakorvosok csoportokba sorolják, s csak az egy csoportba tartozók versenyezhetnek egymással. Becsey esete kivétel volt, mert ő a súlyosabban sérültek között versenyzett.

 

   stroke02 030Kiss Judit a továbbiakban arról faggatta Becseyt, hogyan viselkedtek vele szemben akár a felnőttek, akár a gyerekek. Becsey elmondta, az általános iskolában érzett egyfajta kiközösítést, de a tanulásra koncentrált, nemigen törődött vele. A gimnáziumban viszont teljesen más volt a helyzet, mert „igazából ott nyílt ki számomra a világ” – mondta. A kudarcokat nehezen viseli, de édesapja hatására ezeket megoldandó feladatnak tartja, így mindig tanul a számára rossz dolgokból is.

 

   Becsey eddig hat paralimpián és számtalan Vb-n, Eb-n vett részt, temérdek érmet szerzett, 1992-ben, Barcelonában 50 m és 100 m gyorson két paralimpiai aranyérmet is, de sportolói pályafutása csúcsának az 2008. évi Pekingi Paralimpiát tartja, ahol közel negyven évesen három döntőt úszott: az egyikben kizárták, a másik kettőben 7. és 8. lett.

 

   Becsey János házas, van egy kislánya, felesége jelenleg az USA-ban tanul az egyetemen és tanít egy iskolában, ő maga a TF-n úszó edző diplomát szerzett, s a paralimpiai bizottságnál az úszó szakosztály vezetőedzője. Korábban a Pető intézetben stroke-os emberekkel dolgozott, innen ered az üzenete: temérdek motiváció lehet a sérült emberek életében, ezeket meg kell találni és élni kell velük!

 

   Azt pedig ne feledjük, hogy Illés Fanni lett az idei kerekesszékes szépségkirálynő, s bárcsak a lottószámokat tudná így „megjósolni” Becsey, mint Fanni győzelmét! Nem kérném kétszer, hogy ossza meg velünk is …

 

Úszással a hiperaktivitás ellen

 

   stroke02 080Folytassuk a sort az úszókkal! Csuri Ferenc (26) Judit kérésére elmondta, épként született, öt éves korában egy cisztát vettek észre a jobb vállában. Egy olyan eljárással akarták kivenni, ami rutinműtétnek számított, de valami hiba csúszott a számításba, s nem sokkal később arról kellett dönteni, hogy vagy a karja vagy az élete! Történt mindez augusztusban, szeptemberben pedig már az iskolát kellett elkezdenie. Első osztályba ment.

 

   Felmerült a kérdés, miért nem kapott művégtagot. – Szó sincs róla, hogy nem lehetett volna. De amíg növésben voltam, drága mulatság lett volna mindig egy újabb ás újabb, utána meg már azt gondoltam, hogy majd csak akkor kell, ha elég modern lesz a technika hozzá. Bonyolította a helyzetet az is, hogy nekem nincs csonk, így sokkal nehezebb lett volna megfelelő tagot készíteni – magyarázta.

 

   Az iskola kapcsán elmondta még, hogy az első évben magatartásbeli problémái voltak, ami hiperaktivitásban jelent meg. Ezt az amputáció hatásának tudták be. Amikor pedig elkezdett sportolni, ezek a jelenségek megszűntek. Az ortopéd felülvizsgálatokon kapott „ihletet” és újra megtanult úszni, hiszen itt esetében egy kézzel kell hajtania magát. Mindegyik úszásnemet ismeri, kedveli, például a 2012-es Londoni paralimpián 200 méteres vegyes úszásban volt döntős, nyolcadik lett, de a nagy kedvenc a pillangó! Ebben érte el legjobb eredményeit is, például 100 m-n Eb harmadik helyezett.

 

 

   – Mit kell tudni a felkészülésről, az edzésről, hiszen mindegyik paraúszó más és más? - kérdezte Judit. – Mivel sokban különbözünk, teljesen egyénre szabott edzéstervek vannak. Ezek figyelembe veszik, hogy kerekesszékes vagy-e, milyen távon úszol és hasonlók. De mindenkinek van egy csoportja, s az edzők tudják, kiket lehet együtt foglalkoztatni. Vannak edzőtermi, erőfejlesztő, állóképességi gyakorlataink is.

 

   stroke02 140Legjobb eredményei közé sorolható az első Vb-siker Dél-Afrikában, 2006-ban: 5. lett 50 m gyorson. 2008-ban a paralimpia következett, 150 m pillangón 7. helyen végzett. 2009-be Eb, itt két bronzérmet nyert, Londonról pedig már esett szó.

 

   Csuri Ferenc „civilben” a Testnevelési Egyetemen szerzett sportszervezői diplomát 2013-ban. London után a paralimpiai bizottságtól kapott egy lehetőséget, sportszakmai munkatárs beosztásban dolgozik.

 

   Magánéletében komoly kapcsolata van, ép párjával már a házasságon gondolkodnak.

 

Mindenki a maga olimpiáját vívja meg

 

   Sas Sándor (33) egy egészen más világot képvisel mint erőemelő, de kerekesszékhez kötött léte problémái többnyire azonosak voltak másokéival.

 

   vic benchSas 2004-ben Athénben, 2008-ban Pekingben és 2012-ben Londonban képviselte a magyar színeket erőemelésben. Sepsiszentgyörgyön, Erdélyben született. A kerekesszékes élete ott kezdődött, hogy kilenc hónapos korában egy hőemelkedést nem vettek észre nála, beadták neki a Sabin-cseppet, ezáltal éppen az ellenkező hatást érték el, kerekesszékbe kényszerült. Történt mindez 1981-ben. Ránézésre tény, hogy egy jól megtermett emberrel állunk szemben, bevallása szerint most 112 kg. (képünk illusztráció, nm Sast ábrázolja)

 

   Ha élettörténetét nézzük, nem mis alaptalanul, mondhatjuk, sportolói hozadék az izmossága és testsúlya. Nyolc éves kora óta sportol. Gyerekkorában, még Romániában, ahol a magyar közösség elfogadta mozgáskorlátozott voltát, sokat játszott, focizott, kapus volt, mindenben benne volt. Ő volt „a telep réme”, bár akkor járógéppel, „szinte négykézláb” élte életét. Amikor nyolc évesen Magyarországra került, a Mexikói úti mozgásjavító iskolába járt, s mivel a feltételek adottak voltak, kipróbálta a teniszt, az úszást (72 db érme van különféle versenyekről), a kosárlabdát, sőt, az atlétika néhány ágát is, ráadásul maratonizott is.

 

   stroke02 065Tizennégy éves korában a TF-n egy gyereknapi rendezvényen meglátta, hogy fekvenyomás is van, azonnal kipróbálta, ekkor 95 kg-t nyomott. Utána néhány hónappal volt a Pöstyéni Nyílt Európa-bajnokság, ahol 125 kg-mal az 5. helyezést csípte el! (Egy hétköznapi fiatal ilyenkor 45-50 kg-ra képes – a szerk.). A sportpályafutása kijelöltetett!

 

   Tizenhatszoros magyar bajnok, ötszörös Európa- és világbajnok. Mint említettük, három paralimpián vett részt. Athénban 9. lett, Pekingben a 100 kg-os súlycsoportban 195 kg-os teljesítményével a hetedik helyen végzett, Londonban a 11. volt. 2000-ben és 2005-ben az év parasportolója címet nyerte el.

 

   2012-ben sportágat váltott, atléta lett: gerelyvető, súlylökő és diszkoszvető. A Csepeli DAC színeiben atletizál, s nem titkolt célja a 2016-os riói paralimpiára való kijutás.

 

   Civilként vállalkozó. – Gyorsan beláttam, hogy mozgássérültként nagyon kevés esélyem van „normális” munkahelyet találnom, néhány kísérletem kudarcot is vallott, így és ezért döntöttem a vállalkozás mellett – mondta a rendezvényen. Dolgozott az stroke02 094építőiparban, volt egy 120 főt foglalkozó cég vezetője, elsősorban az akadálymentesítés területein dolgozik. Majd felesége hatására kereskedelmi tevékenységet folytatott, 2009-ben gumiipari vállalkozásba fogott. – Az én titkom az volt – mivel olyanokba fogtam, amikhez kevésbé értettem –, hogy mindig élni akartam, s amit csináltam, azt a legjobban akartam csinálni! Mindenkinek a saját olimpiáját kell megnyernie! – magyarázta vállalkozásai motivációit. Az esélyegyenlőség okán pályázott meg egy Öko-klub lehetőséget. Olyan vendéglátóipari helyet nyithatott, amely teljesen akadálymentes, vakvezetés van, braille írással ellátott tájékoztatókkal rendelkeznek.

 

   Oly sokszor esett szó a paralimpiáról. Álljon itt egy összefoglaló a legutóbbi, londoni eseményekről!

 

 

    A vendégeket a stroke-klub résztvevői még sok kérdéssel bombázták, az elmondottakat igyekeztek kicsit részletesebben megismerni, megtudni.

 

A februári klubnapról képgaléria ITT található 

fotó: 10kerkult.hu/OGY

folytatása következik ...

 


A paralimpiai játékok testi és értelmi fogyatékosok, sérültek számára rendezett nemzetközi sportversenyek az olimpiai játékok mintájára. A kerekesszékesek első versenyeit 1948-ban, az olimpiával párhuzamosan rendezték. 1960-tól vált rendszeressé a Fogyatékosok Világjátéka. 1992-től szervezetileg összekapcsolták az olimpiával, és annak a helyszínén, három héttel annak vége után rendezik meg. Az első téli paralimpiai játékokat 1976-ban rendezték Svédországban. Ezt az elnevezést először 1988 -ban, Koreában használták először. Azelőtt A Bénultak Világjátékai vagy A Fogyatékosok Olimpiája volt. Magyar sportoló először 1972-ben vett részt paralimpián. Fejes András – magánúton vett részt Heidelbergben a játékokon – asztaliteniszező és atléta, aki bronzérmet szerzett a kerekesszékes kocsiversenyen, majd 1976-ban Torontóban voltak magyar paralimpikonok nagyobb létszámú csapattal. Ma már a paralimpiákat ugyanott rendezik, három héttel később, ahol az épek olimpiáját; elismertségük, támogatottságuk – sok-sok nehéz küzdelem után – a kezdetektől számítva jelentősen megnőtt mind a civil életben, mind a sportsajtóban.