AD-blacklist1

2014
feb.
12

Lovagi kórház lett a Bajcsy

Írta: Oszvald György

lovag 201leadÜnnepélyes keretek között írták alá a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és az Ordo Hungariae Lovagrend vezetői a kórházat támogató együttműködési szerződést. Az aktus célja a gyógyító munka segítése, adományok gyűjtése az intézmény fejlesztése érdekében. A támogatási együttműködés aláírására a betegek világnapja alkalmából került sor február 11-én.

 

 

Ahogy érték a testi-lelki szenvedés, a rá szorulók szeretete, úgy érték a feléjük irányuló szeretet és a rájuk irányuló felelő szolgálat. Nem hagyhatjuk magára a beteget, meg kell mutatnunk neki, hogy a bajban mellette vagyunk. Ennél fogva nem lehet csak egyetlen kitüntetett nap a betegeké, de szükség van arra, hogy legalább ezen a napon kitüntetett figyelemmel forduljunk feléjük, s hangsúlyozzuk irántuk érzett szeretetünket, gondoskodásunkat – hangzott el az ünnepi megemlékezésen.

 

    lovag 118Bár a II. János Pál pápa kezdeményezte betegek világnapjának a célja, hogy Isten egész népe kellő figyelmet szenteljen a betegeknek, segítse elő a szenvedés megértését, mint az a bevezetőben elhangzott, engedjék meg, hogy az én hozsannám elsősorban a gyógyító munkát végző kórházi dolgozókhoz szóljon! Mi tesszük a dolgunkat, amit Isten ránk mért, de nyugodtak vagyunk, mert tudjuk, szükség esetén önök mellettünk állnak. Senki nem akar beteg maradni, és ezért önök mindent megtesznek – kezdte megemlékezését Tián Pál nagyprior (képünk).

 

   Elmondta, a Rend 1754-es megalapítása óta különböző módon küzdenek az egészséges nemzet fennmaradásáért. A jótékonykodás, az egészségről való gondoskodás az ember lelkének egyik legerősebb ösztöne, melyet – szerencsére – sem politikai, sem gazdasági versenyek, viták és csatározások nem tudtak az emberekből kiölni. Ez a gondolatsor volt az alapja, hogy az év elején felkeresték dr. Bodnár Attila főigazgatót, s felajánlották az együttműködésüket. Ennek alapeleme volt, hogy a Rend mindenkori lehetőségéhez képest a fejlesztésekben és a működtetésben segítséget nyújtsanak. Mindezek a támogatási szerződés részei.

A megállapodás tartalmi ismertetése után a nagyprior felkérte a kórház és a Rend arra felhatalmazott képviselőit, írják alá az okmányt. 

 

 

lovag 000

Balról: elsőként a kórház gazdasági igazgatója, dr. Kis Róbert PhD látta el kézjegyével a szerződést. Majd sorra következtek Lovag Varga Attila, a Humanitárius Tanács elnöke, Tián Pál nagyprior, dr. Bodnár Attila, a Bajcsy-Zsilinszky Kórház főigazgatója, végül dr. Király Csaba, a Rend nagymestere.

 

   Az aláírásokkal ellátott szerződést a jelenlévők ünneplő tapsa közepette adta át dr. Király Csaba a kórház főigazgatójának, dr. Bodnár Attilának. Ezzel még nem ért véget a hivatalos program, mert következett a kinevezés és a Rend jelképének, a szent koronás keresztnek az átadása, valamint az a dokumentum, melyben dr. Bodnár Attilát a Rend tiszteletbeli rendtársává fogadják.

   lovag 223A kinevezési okmány a következőket tartalmazta: „2014. február 11. napjától a Fővárosi Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézetet lovagi kórházzá nyilvánítom az összes ehhez kapcsolódó társadalmi és rendi előjogokkal felruházva. Kelt: Budapest, 2014. február 11. Király Csaba nagymester.”

 

   Az események sorában az immár lovagkórháznak juttatott első adomány átadása következett. Egy nagy értékű tanulmányi ösztöndíjat Lovag Szakács Fülöp Vince, a Wekerle Sándor Üzleti Főiskola alapítója adományozott az Ordo Hungariae Rendnek, melynek tagjai felajánlották azt a Bajcsy-Zsilinszky Kórház számára. A későbbiekben a kórház vezetősége hivatott kiválasztani azt a támogatást érdemlő személyt, aki élvezi a felsőoktatásban töltött teljes tanulmányi idejének finanszírozását. A mintegy egymillió forint értékű, hét szemeszterre szóló ösztöndíj a Wekerle Sándor Üzleti Főiskola bármely szakára érvényesíthető a 2014-ben szeptemberében kezdődő tanulmányi évben. Az adományozók azt kérték a főigazgatótól és arra hatalmazták fel, hogy az ösztöndíjat olyan rászoruló, a kórházban dolgozó szülő gyerekének ajánlják majd fel, akinek tanulmányait a család anyagi körülményei miatt nem tudták vállalni.

 

    lovag 250Dr. Bodnár Attila kért szót. Beszédében kifejezte, hogy „a Betegek Világnapja nem csupán a betegségükből felépülni vágyókról, a betegségük miatt azonnali segítségre szorulókról szól, de a gyógyítókról és mindazokról, akik magas szintű szakmai tudással és ennek okán felelős döntéssekkel igyekeznek hatékonyan működtetni az intézményt.” (a képen balra dr. Bodnár Attila, mellette Szakács Fülöp Vince)

 

   Utalt arra, hogy az orvosok, nővérek és a többi kórházi dolgozó is a betegek között éli mindennapjai sok-sok idejét. Éppen ezért nem lényegtelen, milyen a kapcsolatuk a betegekkel. – A jó orvos-beteg kapcsolat elengedhetetlen feltétele a betegség gyógyításának, a beteg felépülésének – fejezte ki a gyógyítás egyik alaptételét.

   lovag 263Elmondta azt is a jelenlévőknek, a kórház magas szintű betegellátási tevékenysége mára a kórház védjegyévé vált. Ebben megtalálható a kölcsönös bizalom, a minden beteg egyenlő gondosságú kezelése, de ott van az is, hogy az orvosok képesek legyenek semlegesnek maradni gyógyító munkájuk során.

 

   A beteg bizalma előfeltétele annak, hogy az orvos teljes körűen kapjon meg minden adatot, s ennek révén tökéletes legyen a diagnózis, majd az erre épülő gyógyító munka – zárta gondolatait, s fejezte ki köszönetét az Ordo Hungariae Rend minden tagjának a figyelemért, a nagy értékű adományért.

 

 

   Az ünnepség kezdetén és annak befejezéseként Dáma Csonka Zsuzsanna, a Magyar Állami Operaház magánénekese, az Opera nagykövete énekelt.

 

 

fotó: 10kerkult.hu/OGY

 


II. János Pál kezdeményezésére 1993-tól február 11-e a betegek világnapja. Elsősorban a megértés, a támogatás, az együttérzés áll ilyenkor a középpontban. 1858-ban ezen a napon jelent meg a Szűzanya Soubirous Bernadett 14 éves francia lánynak Lourdes-ban, majd február 15-én a sziklabarlangban csodatevő forrás fakadt. E helyen 1864-ben templomot építettek, amelynek IX. Pius pápa bazilika címet és előjogokat adományozott. Lourdes-ban a zarándokok száma évente több mint félmillió és a természetes módon meg nem magyarázható gyógyulások száma is több ezerre tehető. A világnap célja, hogy „Isten egész népe kellő figyelmet szenteljen a betegeknek, segítse elő a szenvedés megértését.” (jelesnapok.oszk.hu)