AD-blacklist1

2011
okt.
12

Egy kémcsőnyi öröm Kőbányának is

Írta: Oszvald György

 

kemia 029leadA Richter Gedeon Alapítvány a Magyar Kémia Oktatásáért október 11-én rendezte meg az MTA könyvtártermében a kémia tanításban kiváló eredményeket felmutató tanárok idei, sorrendben 13. díjátadó ünnepségét. Az ünneplésből és büszkeségből egy csipetnyi Kőbányának is jutott.

 

A Richter Gedeon Alapítvány a Magyar Kémia Oktatásért kuratóriuma évek óta jutalmazza azokat az általános és középiskolai tanárokat, akik odaadó munkájukkal segítik a magas szintű szakképzést, felkarolják és tudásukkal támogatják a tehetséges diákokat. Az ünnepélyes ceremóniára idén is a Magyar Tudományos Akadémián került sor, ahol a rangos elismerés mellett 250 ezer forintos díjat vehettek át a kitüntetett kémiatanárok.

A 2011. évi díjazottak (képünkön balról): Dancsó Éva - Eötvös József Gimnázium, Budapest; Drozdík Attila - Pannonhalmi Bencés Gimnázium; Horváth Lucia - Roth Gyula Gyakorló Szakközépiskola és Kollégium, Sopron;  Varga Gábor - Zrínyi Miklós és Bolyai János Általános Iskola, Nagykanizsa. 

kemia 072

Dancsó Éva 1980-ban a Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett vegyész-mérnöki diplomát, és tíz évig kutatóként dolgozott. Közben 1988-ban a mérnök-közgazdász diplomát is megszerezte, és öt évig elemző közgazdászi munkát végzett. 1995-től kezdett kémiát tanítani a Szent László Gimnáziumban, közben a Kossuth Lajos Tudományegyetemen kémia szakos tanári diplomát szerzett 1997-ben, 2002-ben pedig pedagógus szakvizsgát tett az ELTE-n. 2001-től tanít a budapesti Eötvös József Gimnáziumban.

kemia 050Dancsó tanárnőt a Szent Lászlós évekről kérdezte a 10kerkult.hu. – Az a teljes igazság, hogy kétszer is éveket töltöttem el a Szent László Gimnáziumban. Itt voltam diák, itt érettségiztem, természetesen, kémia tagozaton. Nagyon szép emlékeim vannak arról a négy évről! Másodjára tanárként tértem vissza a volt iskolámba és hat évet tanítottam kémiát; a kémia tagozatosoknak is. Ráadásul, kémia tagozatos osztályfőnök is voltam a hat év alatt. Nagyon sok szeretetre méltó, tehetséges és ügyes fiatalt ismertem meg. Az egyik legnagyobb élményem, mikor tavaly egy Lászlós diákom meghívott a Phd védésére. Ez egy tanárnak igazán nagy-nagy dolog…

  Tudomásom szerint a Szent László Gimnáziumban a mai napig rendkívül színvonalas munka folyik. Igaz, a kapcsolataim lazultak az évek során, de a régi kollégákkal a mai napig keressük egymást, nem veszett el minden. Nagyon szép éveim voltak Kőbányán. Áruljon el egy rejtélyt! – kértük. A fiatalok a kémiában kevésbé szeretik a rekació egyenleteket, a mol-súlyokkal számolást, sokkal inkább az érdekes történeteket, kísérleteket. Ha jó a feltételezés, hogyan tudja feloldani és kedvessé tenni a kémiát? – Nem téved, így igaz. Talán az a titok feloldása, hogy először a szép kísérleteket, a gyorsan örömöt és sikerélményt adó témákat hozza elő szinte mindegyik kémia tanár. A nehezebb, számolós dolgokat pedig fokozatosan csempésszük be a tanításba, hiszen ezekre is szükség van.

   

kemia 031

A Richter Gedeon Nyrt. társadalmi felelősségvállalása jegyében kötelességének érzi, hogy lehetőségeihez mérten támogassa a közösségi célokat: tevékenységéhez kapcsolódóan az oktatást és az egészségügyet támogatja. Dr. Pellioniszné dr. Paróczai Margit emberi erőforrás igazgató (képünkön) így indokol: a gyógyszergyártás eléggé behatárolja a lehetőségeinket, de igyekeztünk megtalálni azon területeket, ahol eredményesek tudunk lenni. Ezek az egészség és az oktatás.

   A Társaság pályázatokon és alapítványokon keresztül évente több millió forinttal segíti a fiatal vegyészmérnökök és gyógyszerészhallgatók továbbképzését, valamint az oktatásban kimagasló szerepet betöltő tanárokat. Ezen tevékenységét több alkalommal is rangos díjakkal ismerte el a társadalom, legutóbb 2009-ben a Braun & Partners Good CSR programjában „A felelősségvállalás irányításának legjobbja” díjat nyerte el.