AD-blacklist1

2011
okt.
03

Titok övezi a Bajcsy-kórház jövőjét

korhaz1Csak azt halljuk-olvassuk, hogy az állam lesz hamarosan az egészségügy gazdája. Ilyenformán szerettük volna megtudni, mi a cél a Bajcsy-kórházzal. Konkrétumot egyik fél sem mond, csak a pletykák terjednek. Mi meg következtetéseket vontunk le.


Napok, hetek óta napirenden van az államosítás: egészségügyi intézménye, iskolák kerülnek a „mindenható állam” keze alá. Ám a részletek alig ismertek, a mutatvány nagyjából egy többismeretlenes matematikai egyenletre hasonlít.


A Népszabadság múlt hét csütörtökön tette közzé, hogy „a kormány szerdai ülésén egyúttal gondoskodott arról, hogy az átvételre kiszemelt intézményeket az önkormányzatok már ne adhassák el, és annak terheire újabb adósságot se vállaljanak. Az állam ugyanis az intézmények tartozásait is átveszi, ám az ingatlanokért – bármennyire is szeretné több önkormányzati vezető – nem hajlandó fizetni. Az adósságokkal együtt bizonyos önkormányzati bevételeket is átvesz majd az állam, de még így is 35-45 milliárdos egyszeri kiadás kell az egészségügyi, az oktatási, a szociális intézményrendszer konszolidálásához. Szabó Erika, a területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkár egy keddi háttérbeszélgetésen úgy fogalmazott: még soha nem próbált feladatra vállalkoztak: 19 megye 739 intézményét érinti a változás. Emellett 475 közoktatási, 132 szociális és 77 közművelődési intézmény is állami tulajdonba kerülhet. A döntés jelentőségét érzékelteti, hogy az átalakítás 33 ezer szociális ellátottat és 61 ezer munkavállalót érint közvetlenül.”


Ami az egészségügyi intézményeket illeti, a NSZ úgy tudja, hogy fővárosban három éjjel-nappal folyamatosan üzemelő, mindenfajta betegséget kezelő centrumot alakítanak ki, ezekhez igazítják az egyéb kórházak illetékességi területeit is. Budán három intézmény állna össze erre a célra: a Semmelweis Egyetem Szív- és Érsebészeti Klinikája, a Szent János Kórház és a Kútvölgyi. Pesten az egyik centrum az Állami Egészségügyi Központ lenne, a másikhoz a Nagyvárad tér környékén lévő kórházakat költöztetnék össze, melynek keretében a Semmelweis Egyetem Korányi projektjét bővítenék a volt Országos Baleseti és Sürgősségi Intézettel és az Országos Idegsebészeti Tudományos Intézettel.


bajcsyA 10kerkult.hu természetesen Kőbányára igyekezett szűkíteni a témát: azaz, kíváncsiak voltunk, vajon mi lesz a Bajcsy-kórház sorsa, az új felállásban hova mehetnek majd a betegek. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyi államtitkárságáról egy hölgy csupán annyit jegyzett meg, hogy „elterjedt ugyan az állami átvétel, de az államtitkárság nem tud válaszolni a kérdésre, már csak azért sem, mert pillanatnyilag az ügyben a fővárosi önkormányzat a kompetens”. A hölgy hozzátette, ő maga kőbányai, úgyhogy nagyon is érdekli mi lesz a Bajcsyval, ám konkrétumokat nem tud mondani.
„A Fővárosi Közgyűlés legutóbbi ülésén egyelőre még csak arról döntött, hogy a témakörben megkezdődhetnek a tárgyalások. Jelenleg azonban még az egyeztetések elején tartunk, így érdemi információt csak később áll módunkban közölni.” – ez pedig a fővárosi önkormányzat sajtóosztálynak meglehetősen szűkszavú válasza.


A fentiekből kiindulva azért néhány következtetés levonható:
1. a kőbányai betegek nagy valószínűséggel a Nagyvárad téri új centrumhoz tartoznak majd
2. mivel az állam szőröstül-bőröstül átvesz mindent, a Bajcsy is a kincstár vagyonát gyarapítja
3. ha a létrejönnek a budapesti központok, feltehetően a Bajcsy feladatait is átveszi a Nagyvárad téri centrum
4. egy kiüresített kórház viszi a pénzt, így aztán az állam valószínűleg egyszer csak dobra veri