AD-blacklist1

2011
szep.
28

Zöld út az állami kórházaknak

fkgy mti szigetvarizsoltJóváhagyta a fővárosi egészségügyi intézmények állami kézbe adásának előkészítését meghatározó megállapodást szerdán a Fővárosi Közgyűlés. Az erre vonatkozó előterjesztésről név szerinti szavazáson, a Fidesz-KDNP-frakció tagjainak igen szavazataival, valamint az MSZP, az LMP és a Jobbik képviselőinek nem szavazataival döntött a testület.

 

A több mint másfél órás, időnként személyeskedő vitában Horváth Csaba, az MSZP fővárosi frakcióvezetője úgy vélekedett: nincs garancia arra, hogy a fővárosi kórházak a jövőben megfelelően működjenek, a Gyógyszerkészleti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) gyakorlatilag korlátlan irányítási lehetőséget kap, ami „konkrét irányítási zavarhoz fog vezetni”. Komoly aggodalomnak nevezte azt is, „sehol nincs leírva, hogy a kórházakat nem akarják bezárni”.


 Tarlós István (Fidesz-KDNP) főpolgármester válaszában azt mondta: nem hajlandó „értelmetlen, ostoba vitát” lefolytatni a kérdésben. Mint fogalmazott, az MSZP politikusa „csacskaságokat csacsog”, amikor kórházbezárásokról beszél. A városvezető álláspontja szerint „nincs olyan ütődött”, aki ezt elhiszi. A főpolgármester arra kérte a szocialisták frakcióvezetőjét: akkor térjenek vissza a kérdésre, ha „látványos és neoprimitív megállapítások helyett” konkrét dokumentumokkal tudja igazolni a felvetéseit.


Havas Szófia MSZP-s képviselő az önkormányzatok számára kötelező feladatként szereplő egészségügyi ellátás kapcsán jelezte, hogy súlyosan jogsértőnek tartja az átadás-átvételt. A fideszes Rogán Antal erre reagálva közölte: a javaslat a jelenlegi jogszabályoknak tökéletesen megfelel. Jelezte azt is, hogy ősszel a parlament elfogadja az új önkormányzati törvényt és módosítja az államháztartási törvényt is.


A vitában a jobbikos Czeglédi János, illetve az LMP-s Somfai Ágnes is aggályosnak tartotta, hogy nem ismerik az átadás-átvétel részleteit, sok a kérdés az ügyben. Szentes Tamás, egészségügyért felelős főpolgármester-helyettes arról beszélt: a javaslat elfogadása nem jelent automatikus átadás-átvételt, hanem magát a folyamatot szabályozza.


A megállapodás tizenkét, fővárosi önkormányzati fenntartású és egy alapítványi működtetésű egészségügyi intézményt érint. Az átadás-átvétel zökkenőmentes lebonyolítása érdekében a főváros és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) tematikus munkacsoportokat alakít ki. A testület egyhangúlag támogatta, hogy az átadás-átvételről szóló végleges megállapodás kerüljön majd vissza a Fővárosi Közgyűlés elé, mielőtt Tarlós István főpolgármester aláírja azt a Nefmi egészségügyért felelős államtitkárságával.


(MTI, fotó: MTI, Szigetváry Zsolt)