AD-blacklist1

2023
nov.
30

Fogyatékossággal élők fája

Írta: Oszvald György

Stroke faultetes 191leadAz Érbetegek Rehabilitációja Alapítvány egy ezüst hárs elültetésének megünneplésére hívott össze olyan szervezeteket, intézményeket, vállalkozásokat, melyek kiemelt tevékenységi körébe tartozik a fogyatékossággal élők segítése, támogatása. A november 15-én, Kőbányán elültetett fa jelképe lett a közös gondolkodásnak, az egymásra figyelésnek.

 

Az ünnepség megkezdése előtt egy újságíró kollégámmal arról beszélgettünk, hogy valójában mi is ennek a rendezvénynek a célja. Ő azt mondta, hogy járt már hasonló nagyságrendű rendezvényen, igaz, ott nem fogyatékossággal élők gyűltek össze és ünnepeltek valamit, és sem ott, sem itt nemigen értette, hogy mit kíván bemutatni a szervező. Vele szemben talán annyival voltam előnyben, hogy gyakrabban, sőt, rendszeresen fordulok meg a valamilyen módon sérült emberek közösségeiben. Természetesen, találgattam a célt, de bevallom, annak ellenére, hogy több tájékoztató és háttéranyag birtokában voltam, mégsem tudtam egy bővített mondatban megfogalmazni, hogy mit is szolgál az ünnepség.

 

   Hát, lássuk!

   Hadd kezdjem azzal, hogy Kiss Judit, a kezdeményező Érbetegek Rehabilitációja Alapítvány (Érrehab) kuratóriumi elnöke milyen fogyatékossággal élőkről gondoskodó szervezeteket hívott meg az ünneplésre. Stroke betegek, köztük a stroke-ra visszavezethető bármilyen jellegű mozgássérültek, afáziás betegek, Down-szindrómások, értelmi képességekben elmaradottak. (A részt vevők listája IDE kattintva tekinthető meg.)

  

Stroke program 568

  Az ünnepség közönsége 

 

   Segítség volt számomra, hogy néhány találomra kiválasztott alapítvány, egyesület miként fogalmazza meg küldetését.

 

   Kézen Fogva Alapítvány: Magyarországon közel 500 000 fogyatékos ember él. Azért dolgozunk, hogy ők is családjaik körében élhessenek, hogy ők is munkához jussanak, hozzáférjenek az egészségügyi ellátásokhoz, hogy tanulhassanak. Egy olyan környezet vegye körül őket, amely támogatja őket. Nem akarunk többet, csak azt, hogy ők is úgy élhessenek, mint bárki más!

   Nem Adom Fel Alapítvány: Küldetésünknek tekintjük, hogy a társadalom hátrányos helyzetű tagjai (fogyatékossággal élő személyek, tanulásban akadályozottak, szociálisan hátrányos helyzetű fiatalok, időskorúak, stb.) higgyenek abban, hogy szükség van a tehetségükre, és ha nem adják fel, képesek lehetnek a sikerre, az értékteremtésre. 

   Strokeinfo Alapítvány: Alapítványunk azért alakult, hogy segítséget nyújtson az egészségmegőrzésben, elsősorban agy-, szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, a stroke betegek rehabilitációjában.

   Játéknap Alapítvány: Az alapítványunk egy olyan, 2021. tavaszán életre hívott civil szervezet, amelynek célja a hátrányos helyzetű és fogyatékossággal élő gyermekek, felnőttek és családjaik anyagi és fizikai támogatása. Több fronton szeretnénk segíteni: adományokat gyűjteni, karitatív programokat, eseményeket szervezni épp úgy küldtetésünknek tartjuk, mint érzékenyítő programokat létrehozni reklámmal, konferenciával, sporteseménnyel, kulturális programok szervezésével, hogy az egészséges gyermekek és fogyatékossággal élő társaik minden tekintetben és élethelyzetben lássák-értsék egymást, ezzel formálva pozitív irányba a társadalmi elfogadást.

   ETFÉSZ (Egyetemes Tervezés a Fogyatékossággal Élők Szolgálatában) Egyesületet: Rehabilitációs szakmérnökök és fogyatékossággal élő emberek alapították 2020. júniusában abból a célból, hogy az egyetemes tervezés eszmerendszere proaktív és hatékony módon legyen képviselve Magyarországon, segítve elsősorban (de nem kizárólagosan) mindazokat az embereket, akiknek fogyatékosságuk miatt különös módon segítségére lehet.

 

   Arra jutottam, hogy egy ilyen típusú rendezvény célja csak az lehet, hogy felhívja a figyelmet a fogyatékossággal élők mindennapjainak nehézségeire, kihívásaira, de kiemelt fontosságú a közöttük meglévő kapcsolattartás segítése, a közös gondolkodás kialakítása is. Ebben segített egy pad felállítása a Rottenbiller park szélén, majd az ünnepséget megelőző napon a pihenő pad előtt elültetett ezüst hárs, mely ennek az eseménysornak a szimbóluma lett. A fa az idő múlásával egyre erősebb lesz, s erre az erőre alapozhatnak az érintettek és a családjaik. Elég csak elővenni a fa alatt készült képeket vagy a rendezvény sokszínűségét felidézni.

 

   Stroke program 046A szimbólumot erősítette a kőbányai Szent László Gimnázium tanulója, Máté-Steff Szira (a képen Kiss Judittala), aki egy sokat elmondó grafikát készített erre az eseményre. Kiss Judit az ünnepségen mutatta be és elemezte a rajzot: a kéz egy közösséget jelképez, mely tartja, s óvja a fejlődő fát.

   Ebbe a sorba tartozik a 9 éves énekes, Szegedi Gréta tanuló előadásában megszólaló, A hárs alatt című dal, mely az elültetett fa dala lett.

 

   Úgy vélem, számomra így már egyértelmű egy sokfelé ágazó, de egy gyökérről fakadó összetartás, közös gondolkodás megvalósulása.

   Ezt megerősíti a meghívást elfogadó és az ünnepségen megjelenő 22 szervezet/intézmény, köztük 3 cég, és el ne felejtsem, két mentőkutyás csapat, a miskolci Spider Mentőcsoport (Lehoczki László és Hope kutya, Binda Nikoletta és Nózi kutya) és a zagyvarékasi Életjel Mentőcsoport (Turi László és kutyái: Smile (tacskó), Vito (labrador), az Érrehab nyugalmazott kutyadoktora, Szandi, és az ünnepségen részt vevő 162 fő.

     

Stroke program 279

   Ami pedig a rendezvény krónikájához tartozik. 

   A műsort Kiss Judit vezette. Elsőként Becsey János (képünk)  kétszeres paralimpiai bajnok, világ- és Európa bajnok, sportdiplomata, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökségének tagja, a Paralimpiai Bajnokok Klubjának elnöke, a Parasport Jövőjéért Alapitvány létrehozója lépett Kiss Judit mellé, s mondott köszöntő beszédet. Egy-egy gondolatsort lezárva hívta a pódiumra Raska Gyula, a magyar ülőröplabda válogatott szövetségi kapitányát és egyik játékosát, majd Nagy József vívó szövetségi kapitányt és Mező Boglárka paralimpiai sportoló, világbajnok vívót. A megnyitót színesítette – nem véletlenül – Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke.

 

   A köszöntések elhangzása után két kulturális betétet konferált fel Kiss Judit. Az egyik, a már említett kép, az „életfa” és alkotója, Máté-Steff Szira bemutatása. Szegedi Gréta dalát – az összetartozás szimbólumaként – egy mozgássérült stroke-beteg, egy autista fiatalember édesanyja és egy értelmi sérültséggel élő fiatal hölgy tette izgalmassá.

 

Stroke program 402

  Szegedi Gréta (balról a harmadik) a ,,hárs dalát" énekeli

 

   Nem maradhatott ki egy jótékonysági esemény sem. Kevéssel az ünnepség előtt egy összefogással létrejött adományt, egy minőségi mosógépet kapott a kőbányai Bajcsy-Zsilinszky Kórház. Az adományt a Nagy Erzsébet, a kórház főnővére vette át, az adományozók pedig Galuska Andrea stroke-beteg, Ponta Zoltán és Simek Antal ortopéd műszerész adták át.

   Stroke program 447

  balról: Galuska Andrea, Nagy Erzsébet, Ponta Zoltán, Simek Antal

 

   Stroke program 510Azt kell mondjam, az ünnepség vége felé a show-t elvitték a kutyások. Az egyik főszereplő, az ünnepség díszvendége, a miskolci Lehoczki László Official és kutyája, Hope (képünk) votl. Látványos bemutatóval bűvölték el a közönséget, Hope engedelmesen hajtotta végre a különféle parancsokat. Lehoczki elmondta, hogy milyen szerepe van egy katasztrófa esetén (ld. például a törökországi földrengést) élő és elhunyt emberek felkutatása, mentésük a romok alól. Ebben a munkában a világhírre szert tett, rendkívüli képességekkel bíró Mancs kutya történetét írta meg Lehoczki. Az ünnepség után ellepték a dedikálásra várakozók. Persze, nem maradt ki Lehoczki leánya, Binda Nikoletta és Nózi névre hallgató kutyája bemutatása sem.

 

   Sőt, hasonló szerepet vállalt a nyáron 1 millió forintos adományban részesülő zagyvarékasi Életjel Mentőcsoport és vezetője, Turi László és kutyái, Smile és Vito is.

 

   Végezetül illik megemlíteni a vendégeket, akik időt nem kímélve vettek részt a faültető ünnepségen. Kőbánya Önkormányzatát Weeber Tibor és Radványi Gábor alpolgármesterek képviselték, a Bacsy-Zsilinszky Kórház képviseletében dr. Óvári Csaba főigazgató volt jelen, a szakmát a BM Gondoskodáspolitikáért Felelős Államtitkárság Fogyatékosügyi Főosztály részéről Prohászka Csaba főosztályvezető személyesítette meg. Jelen voltak még Kőbányán, a X. kerületben fogyatékos embereket tömörítő szervezetek, oktatási intézmények, sportvezetők, sportolók küldöttei.

  

Stroke program 755

   A kőbányai Stroke Betegszervezet néhány tagja a frissen ültetett ezüst hárs előtt.

 

   A faültetést, a pihenőpad felállítását, s az avató ünnepséget támogatták: Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet (a Belügyminisztérium háttérintézménye), a, Kőbányai Önkormányzat, EGIS Gyógyszergyár Zrt., Lefi cukrászda – Fülöpné Benjámin Gabriella, Csocsaj pékség. A fa ültetését nyugtázó emléktáblát a kőbányai telephelyű Radics Team Bt. készítette el.

 

A cikkhez képgaléria tartozik – ITT

fotó: Oszvald György