AD-blacklist1

2023
jún.
09

Rehabilitációs tánckihívás II

Írta: Oszvald György

Rehabdance II 620leadNagyszámú részvétel mellett – értve ez alatt a tánckihívásban szereplők létszámát, és az általuk képviselt civil szervezeteket, kórházat, vállalkozásokat – rendezték meg a második Rehabilitációs tánckihívást. A főpróbát május 30-án, az előadást pedig neves vendégek jelenléte mellett, június 7-én tartották meg Kőbányán, a Rottenbiller park „táncparkettjén”.

  

   2021 tavaszán szinte hurrikánszerű gyorsasággal hódította meg a világot a Jerusalema örömtánc mozgalma. Ehhez csatlakozott a Bajcsy-Zsilinszky Kórház Mozgásszervi Rehabilitációs Osztálya dogozói, a Stroke betegszervezet – közismert nevén a Stroke klub – tagjai, és sok-sok önkéntes.

 

   Mielőtt egy rövid tudósításban beszámolnék az idei Rehabilitációs tánckihívás II-ről, néhány mondattal idézném az eredetet.

   A dél-afrikai Master KG és Nomcembo dala már 2020-ban tarolt. Az akkor 24 éves előadó a dél-afrikai house műfaj egyik legnagyobbja. A Jerusalema című dalban a gyönyörű hangú Nomcebóval énekel együtt, a végeredmény pedig igencsak népszerű lett: fülbemászó afropopdallam és magával ragadó lüktetés, zseniális vokál hármasa. A kihívás pedig rémesen egyszerűen hangzik: megmutatni a boldogságot, az afrikaiak, köztük is az angolaiak egyszerűségét. Azt, hogy az élet szép, még a világjárvány idején is. És akkor is, ha semmid nincs.

 

   Rehabdance II 244Kiss Judit pszichológus (képünk) az idén leporolta a két évvel ezelőtti mozgalomra húzott takarót, s – biztos vagyok benne, Magyarországon elsőként – újraértelmezve az eredeti ötletet, megszervezte a Rehabilitációs tánckihívás II. eseményt.

 

   A bevezetőjében azt mondta, hogy „azért fontos, amit most csinálunk, mert összefogtak a betegszervezetek.”

 

   Lássuk, miben más, miért is több a mostani rendezvény, mint bármi más?! Túl azon, hogy megőrizte az alapcélt, mi szerint megmutatja, hogy sérülten is lehet boldogan teljes értékű életet élni,

 

   • fiatal tehetségeket mentorál,

   • jótékonykodik,

   • kiváló művészeket nyer meg a célnak,

   • magas szinten dolgozó szakembereket von be,

   • stroke- és más betegszervezetek tagjait mozgósítja,

   • széleskörű publicitást biztosít az eseménynek.

  

   Hadd soroljam a részleteket! A programban kulcsszereplő volt a kitűnően rajzoló nyolcadikos Avar Angelina, aki a törökországi földrengés után segítséget nyújtó életmentő tacskót, Smile kutyát rajzolta meg. Ez a kutya volt a zagyvarékasi Életjel Mentőcsoport számára létrehozott adománygyűjtő akció „arca”. A bekeretezett művet a Mentőcsoport vezetőjének Turi Lászlónak adományozta. Nem mellesleg, Kiss Judit átadta az összegyűlt egymillió forint adományt is.

 

Rehabdance II 252

  

   A másik fiatal tehetség Szegedi Gréta. A műsorban az egyik legismertebb dalt, a Titnaic című film betétdalát Céline Dion vitte világsikerre, itt a 9 éves Gréti énekelte el meggyőző magabiztossággal, gyermeki bájjal. Produkciója megérdemelten aratta le a közönség elismerő tapsát.

 

   És, hogy miért is vagyunk itt, az dr. Lippai Zoltán főorvos, a mozgásszervi rehabilitációs osztály vezetője osztotta meg a jelen lévőkkel. „A Bajcsy-Zsilinszky Kórház stroke betegszervezete tizenhárom évvel ezelőtt alakult meg. Megkérdeztük a betegeinket, mit szeretnének a legjobban? Egyhangúan mondta mindenki: táncolni, hiszen a sztrók óta még nem táncoltak. Mióta létezünk, havonta vannak rendezvényeink, s minden első és utolsó alkalommal zenés-táncos mulatságot tartunk. Érezzék jól magukat, köszönöm, hogy eljöttek.” – zárta a rövid köszöntőt.

 

   A tánckihívás jelentőségét dr. Óváry Csaba a Bajcsy-Zsilinszky Kórház főigazgatója és Prohászka Csaba, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkárságának főosztályvezetője (maga is kerekesszékes) méltatta.

 

Rehabdance II 000

   balról: Környei Attila, Prohászka Csaba, dr. Óvári Csaba, Hernádi Judit

 

   Prohászka Csaba elmondta, nagy örömmel és kíváncsisággal jött el a rendezvényre. Egyedülállónak minősítette, hogy egy adománygyűjtő akciót is be tudtak illeszteni a programbamba. Tudjuk, korlátokkal élünk, sokan lelki korlátokkal is. „A dallam, az éneklés, a mozgás felszabadítja a lelket, és lebontja azokat a korlátokat, amikkel nap mint nap megküzdünk. Kívánom, hogy pozitívan éljék meg ezt a szép napot!” – fejezte be köszöntőjét.

 

   Rehabdance II 192Dr. Óvári Csaba azzal nyitott, hogy stroke-neurológus szakorvos, és közel harminc éve foglalkozik sztrók-betegekkel. „Tiszteletemet és hálámat fejezem ki azon betegeknek, akik elszántan küzdenek a sztrók utáni rehabilitációért. A napokban Karikó Katalin kutató orvos azt mondta egy, a tudományos akadémián tartott rendezvényen, hogy valójában a covid igazi hősei az egészségügyben dolgozók. Én pedig azt gondolom, hogy a sztrók-ellátás hősei önök, akik pédát mutatnak nemcsak a betegtársaiknak, de mindannyiunknak. Szeretném kifejezni a hálámat azoknak a szervezeteknek, akik révén ez az esemény megvalósulhatott, s az önök szakértelme, elkötelezettsége, közreműködése nélkül nem lehetnénk ilyen sikeresek. A tánc, a közös összefogás erejét, hatását erősíti, ezáltal megmutatjuk a világnak, hogy fogyatékkal az egyik oldalon valóban akadály, de a másikon egy olyan lehetőség. mellyel másokat inspirálni lehet.”

 

   Dr. Óvári Csaba külön megköszönte Fenyő Miklós védnöki szerepvállalását és Környei Attila zenész, Fenyő Miklós menedzsere jelenlétét, és háláját fejezte ki, hogy Hernádi Judit színművész mellett ülhet, és élvezheti a rendezvényt.

   Környei Attila elmondta, hogy „Miki megbízott azzal, vegyek fel mindent, s ha elkészült a produkció, szakmai szemmel fogja azt értékelni.”

  

   A műsor kiemelkedő eseménye volt Hernádi Judit Jászai Mari-díjas, érdemes művész szereplése. Juhász Bori, a tánc koreográfusának mindentől többet mondó szavait idézném!

 

   „A derű egyre fokozódott, amikor megérkezett Hernádi Judit – nem a művésznő, nem a díva, nem a sztár, hanem az EMBER! Smink nélkül, sztárallűr nélkül, a maga egyszerűségével, kedvességével, közvetlenségével. (…) Hernádi Judit köszöntőjében néhány mondattal felemlegette kollégáit (mások mellett Kulka Jánost, a nemrég elhunyt Lang Györgyit, aki „biztosan itt kerekezne, s jókedvet árasztana” -a szerk.), akik – a jelenlévőkhöz hasonlóan – a sztrók utóhatásaival küzdenek. Olykor meghatódott, mosolyogva, bravó kiáltásokkal biztatva tapsolt, majd együtt énekelte a Hangadó afáziás kórussal az általa ismertté vált dalt: Sohase mondd, hogy túl vagy már mindenen, /Sohase mondd, hogy tovább már nincs nekem.”

  

Rehabdance II 338

  Hernádi Judit együtt énekel a Hangadó Énekegyütessel

 

   Mielőtt sor került volna a „nagy táncra”, Kiss Judit elolvasta prof. dr. Bereczki Dániel, a Magyar Stroke Társaság korábbi elnöke, a Semmelweis Egyetem Neurológiai Klinika igazgatója, a Bajcsy-Zsilinszky Kórház Stroke Betegszervezete fővédnöke üzenetét, dr. Lippai Zoltán pedig egy-egy szál rózsát adott át a rendezvény kulcsszereplőinek.

 Rehabdance II 571

 

A Rehabilitációs tánckihívás II. résztvevői:

 

   Érbetegek Rehabilitációja Alapítvány, Bajcsy-Zsilinszky Kórház Stroke Betegszervezet, Strokeinfó Alapítvány, Afázia-Az Újrabeszélők Egyesülete, Hangadó Énekegyüttes, Etfész Egyesület, Magyar Vöröskereszt, GYSGY Reha Kft., Ottobock Hungária Kft., Aegon Magyarország Általános Biztosító Zrt., NextGenMed Hungary Kft.

 

Az esemény védnöke: Fenyő Miklós előadóművész, Zene: Fenyő Miklós: Napfény a jégen, Koreográfia: Juhász Bori

 

Ízelítő a tánckihívásból:

 

 

   Hadd zárjam a tudósítást azzal, hogy reménykedem, más városok, szervezetek, intézmények országszerte átveszik Kiss Judit egyedi ötletét, s megtartva az alapértékeket, új életet adnak a Rehabilitációs tánckihívásnak!

 

A cikkhez képgaléria tartozik: a főpróba képeit ITT, az előadás fotóit pedig ITT tekinthetik meg az érdeklődők.

fotó, videó: 10kerkult.hu/OGY