AD-blacklist1

2022
máj.
30

Két esemény egyszerre – mikor a tudósító egybevon

Írta: Oszvald György

GI close leadRitkán fordul elő, hogy a kőbányai Bajcsy-Zsilinszky Kórház Stroke Betegszervezet két eseménye – egy logikai összefüggés okán – egy cikkben köszön rá az olvasóra. Az egyik Görög Ibolya protokoll tanácsadó áprilisi előadása, a másik a hagyományos, májusban megrendezett évzáró klubnap.

 

 

Kérjük, időben érkezzenek és némítsák le a telefonjukat!

 

   Jóllehet, nem ez a címe Görög Ibolya előadásának (az a Mindennapi protokoll címet viselte), de szándékosan szerepel első mondatként. Biztos vagyok benne, hogy szinte mindenki hallotta már a különféle előadásokon a telefonok elnémítására, kikapcsolására vonatkozó udvarias kérést. Ez alkalommal mondani sem kellett, a stroke-klub tagsága ezt alapból megtette.

 

   Stroke GI 030Görög Ibolyát (a képen jobbra) – mint bárki mást is – Juhász Györgyi fogadta és mutatta be a jelen lévőknek. Mondanom sem kell, Györgyi igencsak megküzdött a covid miatt és Görög Ibolya programjai miatt változó időpontokkal, de a kitartása megérte. A kőbányai protokoll tanácsadó végül is az április 26-i klubnapra tudott eljönni.  

 

   Itt szeretném megjegyezni, hogy illuszrtis vendége is volt az előadásnak: Weeber Tibor alpolgármester nemcsak ismeri Görög Ibolyát, de mint mondta, rajong az előadásaiért, Ibolya magával ragadó és vidám előadói stílusáért.

 

   Az előadás egy kínai bölcs mottóként is használható mondásával indult:

 

 

„nem az írott törvényeket kell betartani, hanem az íratlanokat”

 

   Persze, ez a magvas kinyilatkoztatás vitatható, de adott esetekben helyénvaló lehet. Miért is kell a protokoll? – tette fel a kérdést Görög Ibolya. A rövid indoklás pedig valójában a kínai bölcs mondásához kapcsolódik. Mert ugye, azt mindenki tudja, hogy a kézfogás, a bemutatkozás, a megjelenés (milyen öltözetet viselünk – kell viselnünk! – egy adott rendezvényen), az étkezések alkalmával a terítés, a kés-villa tányéron való elhelyezésének ismerete az étkezés megszakításakor vagy éppen annak végén, stb., stb., stb. hogyan történik. (Hadd fogalmazzak úgy, hogy nagyon sokan tudják, de nem elegen!) Igen ám, de ezeket a szabályokat sem nem a polgári-, sem nem a büntető törvénykönyv (Ptk., Btk.) nem tartalmazza. Ezek az íratlan szabályok! És Görög Ibolya ezekből szemezgetett, s mutatta be – sok humorral – a mindennapi élet elvárt szokásait.

 

   Stroke GI 100Mindenekelőtt: akkor lehetünk igazán hitelesek, ha meg tudjuk mutatni európaiságunkat. Ehhez nem árt pozitív külsőt mutatni, és viselkedésünkkel megnyerni a partnerünket, nagyobb eseményen a résztvevőket. Na, de itt a kérdés: hogyan viselkedjünk, hogyan öltözködjünk, hogyan kommunikáljunk akár az átlagos napjainkon, akár egy rendezvényen?

   Az átlagos hétköznapokról Görög Ibolya annyit mondott, legyünk mindig ápoltak, az öltözetünk feleljen meg az időjárásnak, a munkahely elvárásaink. Például, ne legyünk – hahó férfiak! – borostásak, ne legyen zilált, össze-vissza borzolt a hajunk (milyen jó is a kopaszoknak!), ne legyen gyűrött a ruházatunk (nadrág, szoknya, egy blézer vagy egy zakó, de ez a nadrágra is vonatkozik. A sportos, laza öltözéket (rövid nadrág, póló és társaik) hagyjuk meg a nem kötött alkalmakra, a munkahelyen javasolt a férfiaknak a nadrág, ing, nyakkendő (az ingnyakat kötelező begombolni a nyakkendő alatt), zakó, a normális cipő – nem a sportcipő! A hölgyeknél – sok helyen nem tiltják a nagdrágot, sem farmer, sem szövetnadrág formában – inkább a szoknya – általában a térdig érő, vagy éppen csak a térd fölötti hossz –, egy csinos blúzzal, javasolt a blézer, s ha lehet, inkább kerüljék el a tűsarkú cipőt.

 

   Örök kérdés a férfiaknál, hogy milyen hosszú legyen a nadrág? A javaslat az, hogy a cipő sarkáig érjen le, s ekkor a lábfejet lefedi, illetve csak egy ránc megengedett a lábfejnél. Ugye, mindenki látott már a vádlinál és cipő felett harmónikaszerűen redőzött, berogyott nadrágot? Na, ezt kell elkerülni.

   – Képzeljünk el egy találkozást két idegen, egy férfi és nő között, az esemény bármi lehet! – kérte Görög Ibolya. – Mert ebből érdekes dolgok erednek. Hogyan kell bemutatkozni, kezet fogni, megszólítani a másikat? Nos, a válaszban elhangzott, hogy a találkozáskor a férfi köszön előre, bemutatkozik. Megvárja, míg a nő nyújtja a kezét, majd bemutatkozik.

    S ha már megtörtént a kézfogás (van, ahol ez nem szokás, a mosoly, a szemkontaktus és a meghajlás a szokás), ne szorítsuk egymás kezét, ne rázogassuk hosszasan, ne fogjunk rá a másik kezünkkel a partner kezére. És nem árt a kézfogás közben a szemkontaktus!

 

   Ne mondjuk egyszerre a nevünket, mivel a férfi az első, a hölgy várja meg, míg almondja a teljes nevét, majd ez után mondja a sajátját. Ha az artikuláció miatt nem értettük a másikat, nyugodtan kérdezzünk rá; nem szégyen az ismétlés. Helyénvaló, hogy a férfi megkérdezi a hölgyet, hogyan szólíthatja: Vagy felhatalmazza őt a hölgy a keresztnév használatára, vagy nem. Kérheti, hogy asszonynevén hívják őt, például Kovácsné asszony. Visszafelé ugyanez lehet: Kovács úr.

  

Stroke GI 038

 

   Különleges része volt az előadásnak a virtuális kapcsolat. Ez többnyire a skype telefonálás, újabban a messenger vagy viber alkalmazásban fordul elő a videó beszélgetés. (Ugye, sokan emlékeznek az Orion úrhajós sorozatra? A mai okostelefon már itt megjelent, mint kommunikátor, képtelefon, - hogy rohan az idő! – kiemelés tőlem, OGY.) Ha a beszélgetés hivatalos, figyeljünk arra, mi van a háttérben, ha számítógép előtt ülünk, ne forgolódjunk a székkel, ne menjünk ki a képernyőből, ügyeljünk, hogy ne a képernyőt figyeljük, hanem a kamerába nézzünk. Ha konferencia beszélgetés van, tartsuk be a hozzászólási szabályokat, a sorrendet, az időtartamot. Ne feledjük, hogy nem „face to face” beszélgetésben van részünk!

 

   Stroke GI 090Sokszor fordul elő, hogy vendéget kell kísérni, legyen az otthonunkban a barátunk fogadása egy vacsorára, vagy egy hivatalos meghívás az üzleti partnerünknek egy éttermi ebédre, vacsorára. Görög Ibolya itt is elmondta a legfontosabb szabályokat. Például: a vendéget kicsit előtte vezetem, ha az ajtó énfelém nyílik, előre engedem, ha kifelé, akkor én megyek előre és tartom az ajtót. Ha emeletre kell menni, a lépcsőn felfelé én megyek hátul, ha lefelé megyünk, én vagyok előtt. A „szabályokhoz” látványos illusztrációkat alkalmazott Görög Ibolya, a humoros magyarázatokat pedig gyakran követte a jóízű nevetés.

 

   A közönség – nyugodtan mondhatjuk – aktívan követte az előadást, többen tettek fel kérdéseket, majd dr. Lippai Zoltán, mint házgazda, a klubtagok elismerő tapsa közben egy nagy csokor virággal köszönte meg Görög Ibolya prezentációját.

 

***

Stroke évzáró a covid árnyékában

 

   Az előző hónap előadása nem múlt el nyomtalanul: Elegánsan öltözött hölgyek és urak készülődtek a szokásos májusi évzáróra. Figyelmesen kínálgatták egymás az asztaloknál, majd a videó megtekintése után az íratlan szabályok szerint kérték fel az urak a hölgyeket egy táncra.

 

   Stroke evzaro 003Az évzárót megelőzően egy lelkes, önkéntes stáb több órát töltött el azzal, hogy előkészítette részben a termet (asztalokat terítettek meg), másfelől a harapni valóról gondoskodtak. Ne gondoljon senki azonban valami luxusra! Friss kenyeret szeleteltek, megvajazták, parikával, sajttal, tojással, többféle felvágottal tették változatossá a kínálatot.

 

   Mielőtt a beszélgetések, a táncolás (köszönet a jó zenékért Eke Gábor technikusnak – a szerk.) elkezdődött volna, Juhász Györgyi, a klub mostani motorja kért szót. Elmondta, hogy a klub is, hasonlóan sok-sok más szervezethez, bizony megsínylette a koronavírusos hónapokat. A kényszerűség több klubnapot tett lehetetlenné, ha időközönként lehetett is valami programot megvalósítani, sokan nem tudtak eljönni. Éppen azért, hogy a közösség ne érezzen hiányosságot, egy hosszabb periódust átfogó, emlékezetfrissítő videó megtekintését javasolta. Az összeállítást Oszvald György szerkesztette a 2019-2022 között rögzített sztrókos programokból.

 

  

   A videó után az ilyenkor szokásos szabad program következett, egészen addig, míg a terem a rendelkezésre állt. A rendrakás, a pakolás gyorsan ment, jó néhányan segítettek a rendrakásban.

 

Stroke evzaro 104

  

   Az évzáró klubnapon jelen volt Kiss Judit, a stroke-klub korábbi vezetője is. Mindenkihez volt egy-két kedves szava, többekkel közös fotót készített.

 

   A cikkhez képgalérik tartoznak. A Görög Ibolya előadásán készült fotók  ITT , az évzáró képei  ITT  tekinthetők meg.

  fotó: 10kerkult.hu/OGY