AD-blacklist1

2022
aug.
26

Városligeti séták – a harmadik látogatás

Írta: szerk-OGY

xv liget2 leadA Bajcsy-Zsilinszky Kórház Stroke Betegszervezet tagjai közül a harmadik, augusztus 10-i városligeti sétán csak 15 fő vett részt, de élményeiket megosztják a közösséggel is. A programban a Néprajzi Múzeum és a Magyar Zene Háza szerepelt. Az élményeket Juhász Györgyi írásából ismerhetik meg az olvasók.

  

 

   A Városligetben tulajdonképpen már harmadszor jártunk, ami nem véletlen, hiszen ez a főváros második legnagyobb közparkja, 81 hektáron terül el, úgyhogy egyszerre nem is tudnánk bejárni. Első alkalommal a Hősök tere, Vajdahunyad vára és a Széchenyi-fürdő épülete volt a cél, másodszorra a felújított Millennium Házát néztük meg, az aktuális kiállítással együtt.

 

xv liget3 650

  A stroke-klub tagjai pihennek egyet a városligeti séta során

 

    Ez alkalommal a liget idén átadott új épületeit tekintettük meg. Az új Néprajzi Múzeum Európa egyik legkorszerűbb etnográfiai múzeum épülete. A két, egymásba fonódó domboldalt megidéző, látványos épület különlegessége a közel félmillió pixelből kialakított, homlokzati díszítés, mely 20 magyar és 20 nemzetközi néprajzi motívumot jelenít meg. A tetőkert több mint 7000 m2. A csoportból többen is megmászták a száz lépcsőt, ami felvezet a tetejére. Megéri a fáradság, mert gyönyörű panoráma tárul elénk fentről. Aki nem vállalkozott rá, a kellemes, árnyas fák alatti padokon beszélgetéssel töltötte az időt. Az épületet egyébként a nemzetközi ingatlanszakma 2018-ban – már a tervek alapján – a világ legjobb középületének választotta. Tervezője Ferencz Marcell. A múzeum gyűjteménye a Kárpát-medencéből és a világ minden tájáról származó, 250 ezer darabot számlál.

 

xv liget4

  

   Kis pihenés után átsétáltunk a Magyar Zene Házához. A 9000 m2-es épület – mely a Városligeti tó tőszomszédságában épült – igazi közösségi tér. Érdemes megemlíteni a tervező japán építész, Fudzsimoto Szószuke nevét, hiszen az épület 2019-ben elnyerte az Európa Legjobb Középülete díjat, valamint a Legjobb Nemzetközi Középület díjat, környezettudatossági szempontból pedig példaértékűnek minősítették. A múzeumot, ahol az emberi hang kialakulásától a kortárs zenéig kalauzolják el a látogatókat, most nem tudtuk megnézni, hiszen az közel 2 órás program. Remélhetőleg, ide később mindenki el fog még egyszer látogatni, esetleg családostól. Ehelyett most inkább pihentünk a szép, belső térben, kávéztunk, és felfrissültünk.

 

zenehaz5 slide

  

   Ahogy elindultunk hazafelé, még kipróbáltuk a játékos szabadtéri eszközöket, melyekből különböző hangokat lehet előcsalogatni.

 

A cikkhez képgaléria tartozik – ITT

fotók: Csertő Viktor, Juhász Viktor, Oszvald György

 


   Sajnálom, hogy elfoglaltságom nem tette lehetővé a részvételt ezen a harmadik sétán. Ám a véletlen úgy hozta, hogy egy aprósággal megtoldhatom Juhász Györgyi beszámolóját.

   Nemrég volt szerencsém egy osztálytalálkozó apropóján ellátogatni a Magyar Zene Házába. A programunkban szerepelt egy különleges csemege: a Hangdómban tekintettünk meg egy térhatású filmvetítéssel egybekötött kvadrofon hangzású zenei kompozíciót megtekinteni, meghallgatni.

 

 

zenehaz6

 

   A Hangdóm kör alaprajzú, félgömb formájú építmény, ami kiváló metaverzum hatások elérésére alkalmas. A galériában szerepel az ott készített néhány fotó.

Oszvald György