AD-blacklist1

2022
feb.
03

Internetes veszedelmek után eséstan

Írta: Oszvald György

Stroke KoosJudit 109leadKét előadás szerepelt a Bajcsy-Zsilinszky Kórház Stroke betegszervezet 2021. október 26-ai klubnapján. KoIós Judit r. őrnagy, a X. kerületi rendőrkapitányság bűnmegelőzési munkatársa az internetes csalásokról beszélt, Dobrotka Béla az Esések iskolája megálmodója az esések tudományát mutatta be.

 

  

 

   Annak ellenére, hogy covidos időszak közepén jártunk, rendelet nem tiltotta a rendezvényt. Mégis a szokásosnál kevesebb klubtag volt jelen; – hozzá kell tenni, hogy sztrókos betegekről lévén szó, érthető az óvatosságuk.

   Az is szokatlan volt ezen a klubnapon, hogy a székek jóval távolabb voltak egymástól, mit azt korábban megszokott volt. És ez is így volt rendjén.

   Amíg Juhász Györgyi (a képen balra), a klubprogramok fáradhatatlan szervezője köszöntötte a betegeket, s a vendégeket, sikerült beállítani a kivetítőt, s nem volt akadálya, hogy Koós Judit (képünk) elkezdje az előadást. Ám, mielőtt ismertetném ennek lényegét, elmondok egy nemrég történt esetet. 

 

   Stroke KoosJudit 041Az egyik nap az elektronikus leveleimet böngésztem, s azt találtam, hogy a feladó egy teljesen ismeretlen cím volt, valami ilyen: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. A tárgyba ezt írták: RE: elkalodva csomagja intézkedes. A szöveg pedig így szólt: A két hete rendelt csomagját nem talalhatjuk, elküldeni akarjuk. Kattints a linket felvenni velünk a kapcsolatot és hívunk, hogy megérkezi a csomagod.

 

   Hát, ennyi. Természetesen, nem nyitottam meg a linket, azonnal arra gondoltam, hogy adathalász próbálkozásról van szó. Sok minden gyanús volt a levélben, de a legkirívóbb az volt, hogy semmilyen csomagot nem rendeltem az interneten. Azonnal töröltem.

 

   Koós Judit elmondta magáról, hogy főleg bűnmegelőzéssel foglalkozik, sokat van gyerekek között, s különféle prevenciós témákkal foglalkoznak, ezek egyik kiemelt fejezete az internetbiztonság. Ugyanis az internet használatához meglehetősen sokféle bűncselekmény kötődik. Bűnmegelőzési munkája másik oldala az idősebb korosztály kárára elkövetett bűncselekmények megelőzése. Ebben a körben az egyik témakör a személyes vagyonbiztonság, egy másik az otthoni vagyontárgyak biztonsága. A részletekhez tartozik a trükkös lopás (unokázás), házalók rablási kísérletei.

   Ugyanakkor ma már az idősebb korosztály is az online térben szörfözik, különféle felületeket látogat meg, webáruházakban vásárol, levelezik. Ezek mindegyikében ott leselkedik az internetes csalás lehetősége. Jelezte, hogy az internetet használni tudás öröme sokszor figyelmetlenné is teszi őket.

   Az imélek világában kulcskérdések a csalás, adathalászat megállapításához – Professzionális-e az imél? Van-e helyesírási hiba a szövegben? Ha a levél adategyeztetést kér, milyen adatokra kíváncsi? Megjelennek-e felugró ablakok? Szerepel-e az imélben irreális ajánlat, például óriási összegű nyeremény, jutalom felcsillantása?

  

Stroke KoosJudit 054

 

   Ha az imél valamilyen céges honlapra irányít, pl.: bank, biztosító, akkor van-e céglogó, az olyan-e, mint a megszokott? Nagyon fontos megnézni a keresőben a honlap címét! Szerepel-e az elején a https:// kódban az „s” betű. Ugyanis ez éppen a security, azaz a biztonságos, ellenőrzött honlap jele. Azaz, ha ez szerepel a címben, viszonylag nyugodtan keresgélhetünk az oldalon. Ellenkező esetben előfordulhat, hogy egy adathalász program, pl. trójai települ fel, vagy egy, a gépet megbénító vírust kapunk be.

 

   Bármi gyanús az oldalon vagy a levélben, érdemes a lap aljára görgetni, s ott megnézni az apróbetűs szövegeket, s csak utána kattintani pl.: egy webáruházban rendelt valamilyen árura. Előfordulhat ugyanis, hogy éppen a hangyabetűs részben írnak olyan szöveget, amiben azéret ott van, hogy milyen plusz költségeket vonnak le a számláról. Adott esetben ez jóval több is lehet, mint a megrendelt termék ára. Szóval, először olvasni, ellenőrizni, s csak ha meggyőződtünk, hogy nincs csalási szándék, akkor kattintani.

   Koós Judit arra is felhívta a figyelmet, hogy előfordult már olyan eset is, amikor a laptopról rendelt árut összekötötték az IP cím alapján az okostelefon előfizetésével, s nem a bankszámláról vonták le, hanem a telefon előfizetésére terhelték.

   IMG 20211026 140233Beszélt arról is, hogy a közösségi oldalak, pl. a facebook milyen veszélyeket rejtenek. Javasolta, hogy akinek van facebook-profilja, akár segítséggel is, de ellenőrizze a beállítások rovatban a személyre szabás beállításait. Pl.: ki láthatja az oldalt, ki szólhat hozzá, ki oszthat meg tartalmakat az oldalról? Sok probléma megelőzhető a megfelelő beállításokkal. Ha pl.: engedélyezett, hogy bárki írhat az oldalamra vagy felölthet képeket, videókat, előfordulhat az internetes zaklatás, főleg, ha a nem kért tartalmakra válaszolunk is.

   Végül néhány hasznos tanácsot adott Koós Judit. Amikor hosszabb időre megyünk nyaralni, és üres marad a lakás, ne előtte posztoljuk, hogy elmegyünk, főleg azt ne, hogy mikor megyünk el, mert a közösségi oldalakon az ilyenekre vadászó betörők megtalálják, s nagy valószínűséggel kirabolják a lakást. Legyen egy jó vírusirtónk, mert nagyon sok adathalász, trójai és vírusprogram aktívvá válása megelőzhető.

   Az előadás után pedig kérdésekre válaszolt.

  

   Az értékes információkat, példákat tartalmazó előadás után egy kis testmozgás következett. Dobrotka Béla ugyanis azt kérte, hogy a terem egyik sarkában tornyosuló tatami elemekből rakjanak a színpad elé néhányat, akiknek ez nem okoz megterhelést. Pillanatok alatt kész lett a kb. 50 cm magas „emelvény”, s az is kiderült, miért volt erre szükség.

 

   Stroke KoosJudit 101„Érdekesen érintett a meghívás” – kezdte bemutatkozását Dobrotka Béla (képünk).

   „Sztróksokhoz és végtaghiányosokhoz hívtak. Telefonon beszéltünk, egymást nem ismerve, és nagyon érdekelt, hogy ismer-e a meghívó, mit tud rólam? Kiderült, hogy csak annyit, ugye, ő volt Juhász Györgyi, hogy én találtam ki az Esések iskolája programot, és elmondta, kikkel foglalkozik. Tudni kell, hogy a magam állapotát szándékosan nem mutattam meg a faceboookon. Ugyanis szeptember 1-jén életmentő műtétet végeztek rajtam egy súlyos, nem gyógyítható betegség miatt, s ennek csak az a megoldása volt, amit most itt láthatnak” – szólt a jobb felkarjának hiányáról. Elmondta még, hogy a meghívást azért vállalta el, mert a klubról kapott információk alapján arra jutott, hogy „ennél autentikusabb bemutató” nem is lehet elképzelni. Eddig – mások mellett – foglalkozott fogyatékkal élőkkel, halmozottan fogyatékkal élőkkel, mozgássérültekkel, idősekkel, végtagprotézisesekkel is.

 

   Az Esések iskolája ötlet már 2003-2004-ben foglalkoztatta, a módszert a saját sportága, a dzsudó alapján dolgozta ki. Így született meg az óvodás, az iskolás, a rehabilitációs, a sport és a szenior eséstan. Látván a társaságot, megállapította, hogy jelen esetben a rehab és a szenior módszert össze kell kapcsolni, s azt szerette volna, ha nemcsak bemutatja az alapvetést, hanem meg is tanítja. (A végeredményt egy konkrét típusnál, a hanyatt esésnél eredményesnek lehet nyilvánítani, de az otthoni gyakorlás nem maradhat el. -a szerk.)

   

IMG 20211026 142222 

   A rövid bemutatkozás után – miután a színpad előtt már ott volt az alkalmi pódium – az egyik idős, csak bottal közlekedni tudó beteget, Piroska nénit hívta ki. Felhívta a figyelmet, hogy az eséskor, ha meg botlunk, elcsúszunk, ellöknek, ne a kezünkkel, ne az alkarral tompítsuk az esést, mert szinte biztos a kéztörés. „A másik fontos feladat a fej védelme, mert ha a központot nem védjük meg, akkor bármi megsérülhet.” – mondta. „Ezért az a teendő, hogy lezárjuk az állat, a tekintetünk felfelé irányul, s nem lefelé.” Valaki közbeszólt, hogy erre nincs idő. A frappáns válaszból kiderült, hogy a javasolt mozgássort addig kell gyakorolni, míg készségszintre nem emelkedik. Ha a mozgássor rögzült, automatikusan előjön a védekezés helyes módja.

   A hanyatt esésnél a lábunk felfelé emelkedik, a test mozgását ellensúlyozandó, így a tekintetünket a spiccünkre kell szegezni, ezzel biztosítjuk a fej védelmét. A magyarázat után nem sokat teketóriázott, hipp-hopp, már zuhant is hanyatt, hangsúlyosan mutatva a láb pozícióját és a szem nézésirányát.

 

   

   Megismételte az egyik alapvetést, mert elhangzott a kérdés, hogy honnan tudom, hogy el fogok esni? – Ne izguljanak, a sok gyakorlás eredményeként a testünk automatikusan fog működni, azt teszi, amire betanítottam. Az agyam automatikusan adja ki az utasítást arra a mozgássorra, amire szükség van a háritáshoz.

 

   A látványos bemutató sikert aratott, Dobrotka Béla válaszolt a kérdésekre. Többen is azt tudakolták, hogy a váratlan eleséskor mennyi idő van arra, hogy a testünk a megfelelő mozgássorral reagáljon. A válasz szerint, a megfelelő begyakorlás, bevésés esetén, már az egyensúlyi helyzetből való kibillenés pillanatában a helyes mozgás jön elő.

 

A cikkhez képgaléria tartozik – ITT

fotó: 10kerkutlt.hu/OGY