AD-blacklist1

2021
nov.
22

Éva autója

Írta: Oszvald György

Eva autoja 144 leadA Bajcsy-Zsilinszky Kórház égisze alatt működő Érrehab Alapítvány több nemes célú adománygyűjtő akciót szervezett az elmúlt hónapokban. Az eredményekről zártkörű adományátadó ünnepségen számolt be Kiss Judit kuratóriumi elnök november 17-én. Az eseményt élő facebook közvetítésen lehetett követni.

 

 

   Meglehetősen nehéz helyzetbe került a Bajcsy-Zsilinszky Kórház Stroke Betegszervezete egyik nagyon régi tagja, a 45 éves mozgássérült édesanya, Kassai Éva. Az agyi érkatasztrófa négy végtagra kiterjedő maradandó egészségkárosodást okozott nála, sőt a beszéde is akadozó, léte kerekesszékhez kötött. A szülei segítik, hogy normális életet élhessen, s az édesapja – bár ő is beteg – a „priváttaxis”. A nyáron kiderült, hogy a család közlekedésre, Éva szállítására használt autója totálisan tönkrement, javítani már nem lehetett, újra pedig nem tellett a családnak. Éva a szüleivel és 16 éves lányával él jelenleg egy panellakás 6. emeletén. Fia már házas, de korábban ő is velük lakott.

  

Eva autoja 009

    Kassai Éva és a szülei

 

   Nem véletlen, hogy a stroke-klubot működtető Érbetegek Rehabilitációja Alapítvány (Érrehab Alapítvány) kuratóriumi elnöke, Kiss Judit pszichológus, a stroke-klub korábbi vezetője – értesülve Éva gondjáról – gyűjtést szervezett. A cél az volt, hogy Évának egy olyan autót találjanak megfizethető áron, mely üzembiztos, eleget tesz egy súlyosan mozgássérült ember utazási feltételeinek, elfér benne a kerekesszék és még sok más speciális apróság.

 

   Engedjen meg az olvasó itt egy személyes megjegyzést! Volt szerencsém a stroke-klub szeptemberi rendezvényén – melyen gyakorlatilag elindult a nyilvános gyűjtés – megtapasztalni, hogy a hitelesség, az együttérzés milyen gyorsan eredményt hoz: durván egy óra alatt 2-300, 500, 1000 és 2000 forintos adakozásból mintegy 75 000 Ft gyűlt össze.

   Kiss Judit a Stroke Betegszervezet facebook profilján naponta tette közzé, hogy hol tart a gyűjtés Éva autójára. Nagyjából három hete posztolta, hogy megtalálták a megfelelő autót, s mivel nem akarták elszalasztani a lehetőséget, és az addig (november 16.) összegyűlt 1 millió 200 ezer forintból meg tudták vásárolni. A gyűjtés még tart, de tudni kell, hogy bár az autó rendbehozatala is támogatás volt, de van még sok apróság, amik Éva utazását megkönnyítik majd, és amire még költeni kell.

 

   Eva autoja 049No, de vissza az autó átadásának napjára! Mint írtam, a gyűjtés még tart, de a szinte vadonatúj autó, egy Opel Astra G 1,4-es modell már a Kőrösi Kulturális Központ parkolójában állt, mire a sajtó és az adományozók és a meghívott vendégek megérkeztek az egyébként zártkörű átadási ceremóniára. Az eseményt élőben közvetítették a facebookon.

   Kiss Judit (képünk) elmondta, hogy nemcsak Éva autójára gyűjtött az Érrehab Alapítvány, de más projektek is folynak. Ezek ismertetésekor mutatta be az adományozókat, s szólt az adományok felhasználásáról is.

 

   A sorban az első Éva autója volt. Bemutatta Évát és szüleit, Kassai Jánost, Kassai Jánosné Irénkét. A stroke-betegek képviseletében Varga Ernő, maga is stroke-beteg, volt jelen.

   Kiss Judit kiemelte, hogy „az Éva autója projektet, Adorján György, Adorján Péter, Vid András nélkül nem tudtam volna megvalósítani. Az autóval kapcsolatos feladatokat, ügyeket másfél hónapig intéztük együtt.” Sor került az autó kulcsának átadására is, ezt Éva apukájának nyújtotta át, majd a vétellel kapcsolatos hivatalos dokumentumokat Évának adta oda. A könnyekig meghatott szülők a szavakat keresve mondtak köszönetet minden adományozónak, segítőnek, köztük az autószerelőknek, az NB I-ben nemrég bemutatkozott női labdarúgó egyesületben kapus poszton játszó lányuk edzőinek, az egyik sportroló édesanyjának, nem utolsó sorban a stroke-klub tagjainak.

 

   Az Éva autója projekt kiemelt támogatói:

 

   Farkasné Erzsébet Zumba Gold oktató, aki jótékonysági zumba partyt rendezett Kassai Éva részére;

   Újhegyi Horgász Egyesület, mely horgászverseny keretében gyűjtést rendezett Kassai Éva részére; és a már említett

   NB I-es budapesti sportegyesület.

      

 

   Eva autoja 159Az autó átadási ceremóniája azonban nem ért véget. Miután a többi projekt ismertetése befejeződött, mindenki kivonult a parkolóba. Éva megsimogatta az Opelt, majd kipróbálta, hogyan tud beülni, hol és hogyan kell kapaszkodni.

 

   Az apukája megígérte, hogy igyekszik gyorsan megszokni az új autót, hogy semmi galibát ne okozzon.   

   Azt is kipróbálták, milyen gyorsan és hogyan tudják a csomagtartóba berakni az összecsukott kerekesszéket.

 

   A próbálgatások után egy közös fotóval köszöntek el a meghívottak az Opeltől.

Eva autoja 252

 

A további projektek

 

   Az Érrehab Alapítvány nemrég műanyagkupak-gyűjtést szervezett egy 7 éves beteg kislány gyógyítására. Márkus Imre gyermeke súlyosan sérült, agyvérzésen esett át.

 

   Eva autoja 082A mindenféle műanyag kupakot egy fémből készült kupakgyűjtő szívbe lehet bedobni. A szív a Kőrösi Kulturális Központ előterében áll. A kupakgyűjtő szív adomány, az ajándékozó a neve elhallgatását kéri. Magát a gyűjtőt Váradi Norbert lakatos szakember készítette el.

 

   Márkus Imre (képünk) egy ajándékot is kapott Évától. Ez egy aranyos plüss maci, ami ettől a naptól fogva „vándormaci”. Ugyanis, mikor Éva sztrókot kapott, egy kínai kereskedő ezzel kívánt neki gyógyulást. Most Éva ezt tovább adta az apukának ugyan ezzel a kívánsággal, hogy a kislány minél gyorsabban meggyógyuljon.

   Hogy a kívánság valóra váljon, Éva és a szülei elsőként öntöttek kupakokat a gyűjtő szívbe.

 

*

   Egy másik projekt is zajlott azon idő alatt, míg Éva autójára gyűjtöttek. Az egykori Gizella kórház berendezései kiszolgáló eszközei rendkívül lepusztult állapotban voltak. Ennek megoldására Kiss Judit vezetésével ez estben is egy adománygyűjtő akció indult: A Mozgásszervi Rehabilitációs Osztály megújítására különféle berendezéseket, eszközöket, bútorokat gyűjtöttek. Az akció sikeres volt, hiszen szinte minden kívánságuk teljesült.

   A GYSGY REHA Orvostechnikai Eszközöket Előállító és Forgalmazó KFT. Rezső Attila ügyvezető igazgató vezetésével a rehabilitációs osztályon a nővérszobában a konyhapult kiépítését finanszírozta 150 ezer Ft összeggel.

 

Eva autoja noverpult

  Nővérszobai konyhapult (fotó: Kiss Judit)

 

   Gindilla Bernadett ortopéd műszerész civilként vett részt a gyűjtésben, segítségével sokféle bútor, könyvek, mikrohullámú sütők, stb. kerültek a Bajcsy-Zsilinszky Kórház Mozgásszervi Rehabilitációs Osztályra.

   Az adománygyűjtésben fontos szerepet vállalt a Budafoki Angyalok Civil Szerveződés – szakmai vezető: Nemes Anikó. Képviseletükben Márkus Imre sajtószóvivő volt jelen az átadáson. Az adományátadó eseményen nem tudtak megjelenni, így telefonon kapcsolták Tamás Éva projektvezetőt. Kiss Judit kiemelte Barsi Miklóst és Dávid Annát, akikkel végig közösen dolgozott.

   S hogy a szervezet működése tényleg angyali legyen, az adományokon túl kapcsolatokat is szereztek: rajtuk keresztül tudtak kapcsolatba lépni az Aegon biztosítóval. Az AEGON Magyarország Általános Biztosító Zrt. képviseletében Rácz László műszaki igazgató járt el (betegsége miatt őt is telefonon interjúvolta Kiss Judit).

 

   „A biztosító 4,8 millió forint értékű tárgyi adományt, irodabútorokat, szekrényeket, forgószéket, tárgyaló bútorokat, asztalokat adományozott a Bajcsy-Zsilinszky Kórház Mozgásszervi Rehabilitációs Osztály és a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ részére, ebből az adományból alakítottuk ki a Rehabilitációs Közösségi helyiség berendezését is” – újságolta örömmel Kiss Judit, s jelezte, hogy a teremben lévő asztalok is ebből az adományból vannak.

  

   Az adománygyűjtő akciókban többen segítettek különféle módokon: dr. Lippai Zoltán osztályvezető főorvos, Bajcsy-Zsilinszky Kórház Mozgásszervi Rehabilitációs Osztály, az Érrehab Alapítvány kuratóriumi tagja; Péntek Alexandra főnővér-helyettes Bajcsy-Zsilinszky Kórház Mozgásszervi Rehabilitációs Osztály; Weeber Tibor, Kőbánya alpolgármestere, Szigeti Mónika művelődésszervező, Kőrösi Kulturális Központ.

 

A tudósításhoz képgaléria tartozik – ITT

Az Érrehab Alapítványról bővebben – ITT (pdf)

Fotó: 10kekult.hu/OGY