AD-blacklist1

2021
nov.
01

Volt egyszer egy Északi

Írta: Oszvald György

Stroke vasut kiallitas 047 leadTöbb ajánlat közül a Bajcsy-Zsilinszky Kórház Stroke betegszervezete tagjai egyhangúlag szavazták meg a Kőbányára költöző Közlekedési Múzeum Volt egyszer egy Északi című kiállításának megtekintését. A látogatásra szeptember 3-án került sor.

 

 

  A néhány fő híján 30 fős társaság időben megérkezett; ki busszal, ki villamossal utazott a helyszínre. Juhász Györgyi betegsége miatt sajnos nem tudott részt venni az eseményen, az ilyenkor szokásos feladatait – belépődíjak, kedvezmények intézése, jelenléti ív aláíratása, stb. – Wehovszky Évike vette át.

  Stroke vasut kiallitas 085

 

 

   A tárlatvezetőre várakozott a csapat, de gyorsan kiderült, hogy váratlan betegség miatt ezt a feladatot nem tudja teljesíteni. Helytette a múzeum egyik munkatársa ugrott be. Az óriási tér mindenkit meglepett, s kis időbe tellett, míg a bámészkodást befejezve, a hatalmas 424-es gőzmozdony előtt összegyűltek az alkalm idegenvezető köré. A fiatal hölgy – a részletek mellőzésável – elmondta, hogy a Közélekedési Múzeum hogyan került Kőbányára, s milyen lesz nemsokára, miután kialakítják a jelenlegi időszaki kiállítás végleges formáját. Ezt a konferfencia-tér kivettőjén lehetett látni; több látványtervet is közreadtak.

 

  Stroke vasut kiallitas 110„A Közlekedési Múzeum időszaki kiállításával a leendő otthonunkat szeretnénk bemutatni: az új Közlekedési Múzeum épülete az egykori Északi Járműjavító területén nyitja majd meg kapuit, várhatóan 2026-ban. Természetesen, szeretnénk megmutatni ennek a varázslatos, műemléki védettségű, egykor ipari területnek a lelkét, a történetét, és azt is, hogy milyen volt itt a munka és az élet.ˮ – mondta, majd röviden ismertette a hajdani Északi Járműjavítő történetét.

 

  Az Északi Járműjavító 1867 és 2009 között az ország legjelentősebb vasúti járműjavító bázisa volt. A környék magában hordozza az egész magyar vasút örökségét, hiszen az Északi Járműjavító közvetlen közelében helyezkedett el a Ganz gyár és a Józsefvárosi pályaudvar is, amelyek mára mind bezártak.

 

   Stroke vasut kiallitas 100Kiállításunk az egész környék történetét bemutatja, de betekintést nyújt az egykori dolgozók mindennapjaiba is. Az Északi ugyanis nemcsak munkalehetőséget adott az embereknek, az üzemhez tartozó Törekvés Művelődési Ház élénk kulturális- és sportélet helyszíne is volt, a szomszédos Népligetben pedig egykor autó- és motorversenyeket rendeztek - ezen járművek egy része márisis megtekinthető.

 

  A klubtagok információt kaptak még arról, hogy jelenleg milyen, elsősorban a vasúti közlekedéshez köthető járműveket lehet megnézni. Igen, mind a mozdonyokba, mind a vasúti kocsikba fel lehetett menni.  Élményt adott a nevezetes 424-es gőzmozdony, a vasútvillamosítás kiemelkedő alakja, a Kandó Kálmán által tervezett, már 1932-ben forgalomba állt V60-as villanymozdony, egy a Szellem becenévre hallgató 242-es, amely a gőzmozdonyok sebességrekordját tartja Magyarországon. Látható továbbá két M44-es tolatómozdony, egy Cmn személykocsi és az 1935-ös Árpád gyorssínautóbusz, amely Budapest és Bécs között közlekedett. A járművek szorosan kötődnek a helyszínhez, hiszen többségüket itt javították az Északiban.

  Stroke vasut kiallitas 192

 

 

   A rövid, ám velős tájékoztatás után a kedves hölgy elköszönt a társaságtól. Kisebb-nagyobb csoportokra szakadva ki-ki kedvére nézett be a 424-es kezelői terébe, élvezték a sínautóbusz luxus minőségű üléseit, ellentétben a fapados társával. Volt integetés, többen kipróbálták a kerék-kopogtatást is. Ezzel a módszerrel lehetett ugyanis eldönteni, hogy van-e akár egy piciny hajszálrepedés is a kerékben. Ugyanis, ha valamelyik keréknél ez előfordult, jól hallhatóan tompább volt a csengése az ép kerékénél. Ilyenkor ezt a kocsit kivonták a forgalomból, s lecserélték a hiás kereket.

  

  Stroke vasut kiallitas 237

 

   Többen is megpihentek a konferencia térben, s végignézték azt a filmet, amely az időszaki kiállítás megépítését és a már említett jövőbeli állípotot mutatta be.

  A látogatás után néhányan még elmetek az épület végében lévő Kertem vendéglátó egységbe (ez is a Városligetből költözött Kőbányára -a szerk.), mások sok-sok élménnyel gazdagodva, hazafelévették az irányt.

 

A cikkhez képgaléria tartozik - ITT

fotó: 10kerkult.hu/OGY