AD-blacklist1

2021
aug.
24

Richter Egészségváros - az őszi program

Írta: Oszvald György

RG Egvaros 2017 Bp043 leadEddig 82 alkalommal rendezték meg azt a 2009-ben életre hívott sorozatot, mely célja egyszerre megelőző és anyagi támogatást biztosító tevékenység. Ha a covid járvány nem szól közbe, az idén a 86. Egészségvárost tartják meg októberben.

 

 

Ha hiszik, ha nem élményszámba megy a sátrak között sétálni! Jómagam az elsők között, Kőbányán, a KÖSZI előtti Rottenbiller parkban megrendezett Egészségvárosban kószáltam, s élveztem a programokat. Előadások sokféle témában, ingyenesen igénybe vehető szolgáltatások sora, a színpadon neves fellépők biztosították, hogy az ember ne tudjon unatkozni.

 

   Az Egészségvárosok megjelenése az évek során nem változott: a visszafogott, de az igényes megjelenés továbra is érvényes, ugyanakkor bővült a tartalmi kínálat. És még egy dolog változott: nőtt a Richter biztosította alapadomány – sokáig 2 millió forint volt ez az összeg, amit a látogatók növelhettek, ha részt vettek az előadásokon, a vizsgálatokon, szűréseken. Egy részvétel 300 Ft-tal növelte az alapösszeget, s az így felszaporodott pénz jól szolgálta a városok egészségügyi intézményeinek fejlesztését, eszközeik gyarapítását, modernizálását.

  A szervezők az idén is lehetőséget biztosítanak online pontgyűjtése, hogy azok is hozzájárulhassanak az adománycél eléréséhez, akik nem tudnak személyesen részt venni az eseményeken. Az élő online közvetítések aktív követését, vagyis azok megosztását, kedvelését, illetve kommentelését is 300 forint értékű adományponttal jutalmazzák.

 

RG Egvaros Bp 506

  Richter Egészségváros - 2015., Budapest

 

   A Richter Gedeon Nyrt. jelenleg 3,5 millió forintos alaptámogatásban részesíti a programban részt vevő helyi egészségügyi intézményeket. És, ha már számokat említek, hadd tegyem hozzá, hogy az eltelt több, mint 10 év alatt közel 423 millió forint támogatást kaptak a városok (ugye, ez eddig 82 város) a Richtertől.

 

   Az ingyenes szűrésekre nem szükséges előzetesen regisztrálni, kortól függetlenül bárki részt vehet rajtuk. Ráadásul minden egyes szűrőponton helyi szakemberek várják a látogatókat, így a rendezvény résztvevői megismerhetik a helyi egészségügy képviselőit is.

   Ha a jelenlegi, a vírusveszélyre vonatkozó szabályok nem változtnak, az őszi Egészségváros időpontjai és helyszínei:

 

• szeptember 4-én Pécs;
• szeptember 11-én Dorog;
• szeptember 18-án Budapest IX. kerülete;
• október 9-én pedig Szolnok ad otthont.

 

 

   A Richter Egészségváros 2010-ben Kőbányán is megfordult, a Rottenbiller parkban egész nap nyüzsögtek az emberek a sátrak és a színpad körül, ahol a különböző előadások, vizsgálatok zajlottak. Igen nívós volt a közreműködői csapat: Rudolf Péter színművész; Jaksity Kata, az ATV műsorvezetője; Béres Alexandra korábbi fitnesz világbajnok; Katus Attila egykori aerobik-versenyző, jelenlegi sportedző és életmód tanácsadó; Kovács Ágnes, a Kőbánya SC volt olimpiai bajnok úszója és Rácz Zsuzsa író.

 

Egvaros 2010

 Egészségváros - 2010., Kőbánya. Balról jobbra: Beke Zsuzsa, Rudolf Péter, Rácz Zsuzsa, Kovács Ágnes, Katus Attila, Béres Alexandra, Jaksity Kata.

 

   Akkor hangzottak el Rudolf Péter örökérvényű szavai, melyek a legjobban fejezik ki a Richter által felvállalt feladat fontosságát: „Ha a kocsit kötelező időközönként szervizbe vinni, hogy még idő előtt kiderüljenek a hibák, akkor az emberi szűrővizsgálatokat is kötelezővé kellene tenni, nehogy túl késő legyen… Csak, hogy érthető legyen: ma nincs ilyen előírás.ˮ

   Remélem, egy vagy több Egészségvárosről a következő hetekben is tudósíthatok!

 

  fotó: 10Kerkult.hu/OGY