AD-blacklist1

2021
júl.
27

Vízre szállt a stroke-klub

Írta: Oszvald György

Stroke hajos leadVárosnéző dunai hajókirtánduláson vettek részt a Bajcsy-Zsilinszky Kórház Stroke Betegszervezete tagjai július 21-én délelőtt. A Legenda Kft. hatalmas, minden igényt kielégítő városnéző hajós programján közel harminc fő szállt vízre.

 

 

A hajós városnézést már korábban, az Ihász utcai pikniken beharangozta Juhász Györgyi, a klub vezetóje. A piknik a covid-időszak miatti, hosszú kényszerszünet utáni első közös eseménye volt a sztrókosknak.

 

  A találkozót délelőtt 10 órára beszélték meg az Örs vezér terei metró végállomáshoz. Innen a  Deák térig utazott a kis csapat, majd a Deák utcán egy kényelmes sétával értek ki a Duna partra, a 7. mólónál horgonyzó 250 férőhelyes városnéző hajóhoz. A beszállás gond nélkül megtörtént, ki a hajó orrában, ki a lenyitott ablakok melletti üléssoron foglalt helyet. Később többen is felmentek a felső fedélzetre, hogy néhány méterrel magasabbról élvezzék a kilátást. Azt mondanom se kell, hogy az időjárás ideális volt, a Dunán pedig lágy szellő enyhítette a 30 oC körüli hőmérsékletet.

 

  Mielőtt néhány részletet megemlítenék, fontos elmondani, hogy az emlékezetes városnézés hajszál híján megvalósult. Hogy a sztrókos csapat mégis vízre szállhatott, az Juhász Györgyi  rámenősségének és a vállakozás vezetője rugalmasságának volt köszönhető.

 

   Stroke hajos varosnezes 056„Az történt, hogy a kínálatban volt hétköznap délelőtti városnézés is. Mondták, igen, ez így van, 11 és 13 órakor indítanak hajót. Amikor pár nap múlva meg akartam rendeli a délelőtti programot, azt közölték, hogy nem indítanak 11 órakor járatot, mert nincs vendég, és ezért csak délután és este megy a hajó. Kényszerűségből elfogadtam a fél 4-es időpontot, de utána azon gondolkodtam, hogy ha nincs vendégük, csak megéri nekik hogy ki van fizetve 30 jegy, és ez mégis csak bevétel a semmihez képest. Majd felhívtam az ügyintézőt, elmondtam neki az elméletemet. Azt ígérte, megbeszéli a főnökével. Rövidesen visszahívott, s közölte, rendben, szerencsére van személyzet is a délelőttre, és csak azt kérik, ha valaki más is bejelentkezik, mint ahogy ez meg is történt, akkor ők is felszállhassanak. A mi részünkről ennek nem volt akadálya.ˮ – oldotta fel a „titkotˮ Juhász Györgyi (a képen balra).

 

  Stroke hajos varosnezes 306A hajón két kedves fiatal leány köszöntötte az utasokat a magyar mellett angolul és németül. Elmondták az útitervet, ami szerint a hajó a Vigadótéri kikötőből délnek indul, a Műszaki Egyetem magasságában megfordul, majd a Margitszigetet megkerülve tér vissza a kikötőbe. Az út első felében a híűsítők bő kínálatából szabadon lehet majd választani, majd a visszafelé úton egy pohár limonádéval kedveskednek az utasoknak. 

  Elmondták, hogy minden ülés háttámláján van egy fejhallgató és egy kezelő doboz, melyen az  idegenvezetést 14 nyelv közül lehet kiválasztani, és azt is megmutatták, hogyan lehet a hangerőt szabályozni.

 

  A tudnivalók után felbúgtak a motorok, a hajó elindult a közel másfélórás útra. A látnivalók közül érdemes kiemelni a budai oldalon az újjáépített Várkert Bazár együttesét, a Gellért szállót, majd észak felé haladva, továbbra is a budai oldalon a Vár és a kapcsolódó épületek tömbjét, a Citadella alatti hegyoldalt,a Rudas fürdőt, a másik parton a Bálna Budapest kulturális és szórakoztató központ különleges épületét, a Parlament csipkés tömbjét, majd a forduló előtt a Duna Arénát. Nem hagyhatom ki a felújítás alatt álló Lánchíd látványát, sőt, a Margit híd íveinek különlegességét sem.

 Stroke hajos varosnezes 260

 

   Stroke hajos varosnezes 368

 

   A kikötés után a Vigadó téren, a Hotel Mariott előtt elkészült a szokásos csoportkép, majd a társaság a Vörömarty tér és az újjáépített József Nádor tér nevezetességeivel ismerkedett (Ld.: a lenti képen).

 

Stroke hajos varosnezes 391

 

JN ter

 

cikkünkhöz képgaléria tartozik - ITT  

 

fotó: 10kerkult.hu/OGY

a József Nádor tér fotó forrása: welovebudapest.com/Szabó Gábor