AD-blacklist1

2020
már.
11

Koronavírus – vészhelyzeti kőbányai körkép

Írta: Oszvald György

korona 2Március 10-én déli 12 órakor szembesült a 10kerkult.hu szerkesztősége azzal, hogy elmarad az idei Kőbányai Pedagógiai Napok rendezvénysorozata. Ennek oka a koronavírus fertőzési kockázatának növekedése, egyben az elvárható elővigyázatosság volt; - a Kelet-Pesti Tankerületi Központ a felettes szerv utasításának tett  eleget.

 

Március 10-én éppen akkor érkeztünk, amikor a Kőrösi Kulturális Központ műszaki dolgozói a március 15-ei ünnepség nagymérető plakátját csavarozták le a bejáratnál lévő programismertető panelről. „Letiltották” – mondta egyikük, s abban megegyeztünk, hogy mivel a központi ünnepséget lemondta a kormány, várható volt, hogy a települések is követik majd ezt a döntést. És lőn!

 

   Ped nap kiallitas 042Az információs pultál aztán kiderült, hogy a Pedagógiai Napoknak nemcsak a délutáni programja (megnyitó beszédek, köszöntők, előadások, stb.) „ugrik”, de a konferenciához kapcsolt fotókiállítás megnyitóját sem tartják meg. Az installációkra rögzített képek azért az aulában szépen sorba állítva várták, a látogatókat, s kisvártatva meg is érkeztek a Bem József Általános Iskola pályázatot beadott tanulói (erről egy külön cikkben számolunk be hamarosan -a szerk.).

   Aznap este az egyik kereskedelmi televízió híradójában hangzott el, hogy a Bajcsy-Zsilinszky Kórházban műtöttek meg egy idős férfit, aki mellesleg koronavírus fertőzött volt, majd a műtét után átszállították a Szent László Kórházba.

   Valójában e két esemény hatására született meg a terv – mivel a magyar média televíziós és internetes orgánumai, bizonyos mértékig a közösségi kommunikációs felületek is, szinte percenként adnak hírt valamilyen koronavírussal összefüggő eseményről – hogy jó, jó, azt tudjuk, mi van az országban-világban, de mi történik a szűkebb pátriánkban, Kőbányán?

 

   A ma (március 11-ei) délelőtti program az információk beszerzése volt. E-mailben kerestük meg dr. Bodnár Attila főigazgatónak címzett kérdéseinkkel a Bajcsy-Zsilinszky Kórházat, miután a hírrovatban csak ezt a rövid közleményt találtuk a honlapjukon.

 

   „A Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet a hivatalos eljárásrendnek megfelelően a kórház teljes területén – az intézményi belépési pontokon – a koronavírus infekcióra gyanús személyeket igyekszik kiszűrni, hogy ezzel a betegség terjedését megakadályozza.”

 

   Kérdéseink a „koronavírus infekcióra gyanús személyek” kiszűrésére vonatkoztak:

     Hogyan történik a kiszűrés? Minden belépőt megvizsgálnak a hőkamerával vagy bármi más eszközzel? Mi történik, ha a vizsgálat pozitív? – benn tartják-e például az adott személyt és helyben vizsgálják meg, és/vagy tovább küldik a Szent László Kórházba? Tervezik-e a látogatások korlátozását, vagy akár teljes betiltását? Van-e elegendő védőmaszk az orvosoknak, nővéreknek?

 

   Bár azt kértük, még a mai napon válaszoljanak, de cikkünk megírásáig ez nem történt meg. Ahogy megkapjuk a választ, frissítjük cikkünket.

 

   korona 3Persze, kíváncsiak voltunk – a választól függetlenül – arra, hogyan is zajlik a kiszűrési kísérlet, ezért a délelőtt „bugrottunk” a kórházba. A Lavotta utcai bejáraton léptünk be. A máskor üres pultban hárman is ültek, a belső bejárati ajtónál egy idősebb biztonsági őr állt, arcán maszk, s a belépés feltételeként a pulthoz irányított, s az ott kapott kérdőív (beléptető nyomtatvány) kitöltését kérte. Ezen szerepelt a név, a TAJ kártya száma, három kérdés arról, hogy lázas vagyok-e vagy voltam-e a napokban, köhögök-e, és, hogy van-e fullasztó köhögési rohamom. A másik kérdésben arról kellett nyilatkozni, hogy az utóbbi két hétben jártam-e külföldön? Majd dátum és aláírás. (képünk illusztráció)

   Ezután már mehettem is, ahová kedvem tartotta. A hátsó parkolónál egy szintén maszkos biztonsági ember állított meg egy autót, s a jelekből ítélve, a belépési procedúrára szólította fel a vezetőt. A Sürgősségi osztálynál elég nagy volt a forgalom, a mentősök (maszk nem volt rajtuk) két beteget is hoztak: egyet tolószékben, a másikat gurulós hordágyon. A Sörgyár utcai bejáratnál nem találkoztunk beléptető emberrel (persze, ez csak az ott tartózkodás 10 percére igaz)

   A nézelődés közben az egyik kérdésünkre választ kaptunk: a főigazgató letiltotta a látogatást, csak előzetes engedéllyel és különleges esetben lehetséges pár percre bemenni a hozzátartozóhoz.

   A kórházi dolgozók (orvosok, nővérek és mások) többsége viselt maszkot, néhányan leengedték a nyakukba, másokon nem volt.

 

*

 

   Kora reggel üzenetet hagytunk a Tankerületi igazgatóságon, jelezve, milyen témában szeretnénk információt kapni. Jeleztük, hogy az előző napon a Kőrösi Kulturális Központban azt hallottuk, hogy a Lázár Ervin programot sem fogadják a jövő héten, bár az nem biztos, hogy ez elmarad.

 

   Amíg a Tankerület visszahívására vártunk, a Kőrösiben azt tudakoltuk, hogy marad-e el színházi előadás, egyéb program? Most, késő este, a cikk írása közben már lehet, hogy nem igaz a délelőtti információ (ugyanis kora délután a Kormány vészhelyzetet hirdetett ki, s ez sok mindent megváltoztat -a szerk.)

   Ugyanis, délelőtt még arról volt szó, hogy a március 15-ei megemlékezés, a fáklyás felvonulással és a vasárnapi történelmi játékokkal együtt elmarad, a színházi előadásokat viszont megtartják.

   A kormány döntése értelmében viszont a kihirdetett veszélyhelyzet többek között azzal jár, hogy megtiltják a 100 főnél nagyobb beltéri, és az 500 főnél nagyobb kültéri rendezvényeket. Ez éttermeket, gyárakat, bevásárlóközpontokat nem érint, színházat, mozit viszont igen. Azaz, kétséges, hogy a Kőrösiben mit lehet megtartani, s mit nem.

 

*

 

   Nem egészen fél 12-kor (azaz, még a Kormányinfó előtt) befutott a Kelet-Pesti Tankerületi Központ igazgatója, dr. Varjuné dr. Fekete Ildikó (jobb oldali kép) telefonja. Kérdéseinkre a következő válaszokat kaptuk.

  

   Tanker evnyito 119„Ma reggel küldtünk ki egy körlevelet az iskoláknak, melyben mindenféle nagyobb iskolai rendezvényt, külföldi utazást, kirándulást, értve benne a Határtalanul és az Erasmus programokat is, elhalasztottunk bizonytalan időre. Felfüggesztettem az úszásoktatást is, tekintettel arra, hogy az uszoda is veszélyes közeg lehet. Ugyancsak szünetel – bizonytalan ideig – a Lázár Ervin program is. Azt is kértük, hogy aki külföldről tér haza, az tartózkodjon otthon, nincs-e valami gond, gyanús tünet, ha van, hívja a háziorvosát, illetve a kormány.hu oldalon található zöld számot.” 

 

   A külföldről hazatérő pedagógusok esetében azt kérdeztük, hogy ez csak általános kérés volt vagy konkrét esetre vonatkozott? Az igazgató asszony megerősítette, hogy megtörtént esetet említett, kis létszámról van szó, a hiányzást helyettesítéssel meg lehetett oldani, a tanításban nincs fennakadás. Gyakorlatilag óránként ellenőrzi a történéseket. „De nem is ezzel van gond, az nagyobb baj, hogy a szülők, akik most érkeztek haza külföldről, nehezen fogadják el, hogy sokkal jobban kellene magukra figyelni. Arra hivatkoznak, hogy ahonnan jöttek, nincs koronavírus-veszély, de arra nem gondolnak, hogy a repülőn bárki ülhetett mellettük, előttük, mögöttük, nem tudják, mi került be a zárt térben a légáramlatba, stb.”

 

   Később lehetőségünk nyílt arra, hogy megismerjük ama sürgős levelet, amit a Tankerületi központhoz tartozó intézményvezetők kaptak meg. A levél, egy-két helyi kiegészítéssel, lényegében az MTI által is közzé tett, a Klebelsberg Központ és az Oktatási Hivatal tankerületeknek szóló felhívását tartalmazta. Az elmondottakon túl a levél kitér a helyes kézmosás fontosságára, az erről szóló videók bemutatására, a fertőtlenítésre, a közösségi terekben elhelyezendő kézmosószerek használatára. A szülőknek javasolja a koronavirus.gov.hu oldalon található tájékoztatók tanulmányozását.

 

*

  

   Nem hagyhattuk ki az egyházakat sem a kerületi körképből. Balogh Attila atyát délután fél 4-kor kerestük telefonon, s kértünk egy rövid tájékoztatást. Elmaradnak-e a misék? – tudakoltuk, mivel dél körül még ez a javaslat szerepelt a Kormány ajánlásában.

 

   HGYA Xms 282„Szerencséje van, mert három perccel ezelőtt kaptuk a legfrissebb információt, mely a püspöki kar véleményét tolmácsolja, hogy a templomokat nem zárjuk be. Nincs semmilyen korlátozás az egyházi liturgikus dolgokban, hiszen sem a bevásárló központok, sem a szórakozóhelyek nem zárnak be. sajnos, Olaszországban nem így történt, ott bezárták Isten házait, pedig, ebben az esetben hová megy az ember? Ha testi gondjai vannak, a kórházba megy, ha lelki, akkor a templomban keres vigaszt. szerencsére, ezt nálunk másként kezelik.” – mondta örömmel Attila atya. Hozzá tette, hogy annak a kérésnek viszont eleget tesznek, hogy ne legyen a bejáratnál szenteltvíz, a szentmisénél a békeszertartásnál ne történjen kézfogás, illetve, ha csak valaki nem úgy kéri, az úrvacsora alkalmával az ostyát ne a nyelvre tegyék, hanem kézbe áldozzanak a hívek. „Ide tartozik még, hogy az oltár mellé egy erős fertőtlenítőt helyezünk el, s az áldoztatás előtt abban mosunk majd kezet.” – egészítette ki az elmondottakat Attila atya (képünk).

 

   A református egyház a hivatalos honlapján (reformatus.hu) tette közzé, hogy bár a kormány vészhelyzetet hirdetett, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának Elnöksége a következő felhívást teszi közzé:

 

 „Kérjük, hogy ahol 100 főt meghaladó istentiszteletre lehet számítani, akár több istentiszteletet is tartsanak vasárnap, hogy a létszám ne haladja meg az előírtat. Az istentiszteletek között legalább fél órás szellőztetési szünetet kell tartani. Kérjük, hogy járjanak el szabály szerint, és száz főnél többen ne tartózkodjanak az istentisztelet helyszínén.

Kérjük, ha tehetik, tartsanak hétközi, esti istentiszteleteket vasárnapi liturgiával, ezzel segítve, hogy minden gyülekezeti tag eljuthasson istentiszteletre.”

 

A felhívás teljes szövege ITT olvasható  

 

fotó: index.hu; portfolio.hu; 10kerkult.hu