AD-blacklist1

2020
jan.
13

Nyársra tűzött évadkezdés

Írta: Oszvald György

STROKE szalonnazas 188leadA Bajcsy-Zsilinszky Kórház Stroke Betegszervezete – a klub nyári szünete alatt egyedi szervezésű kirándulós, városnéző programjai után – szalonnasütéssel nyitotta az új évadot 2019. szeptember 13-án.

 

 

 

Ha nem is beszélhetünk még hagyományról, de az valóság, hogy a stroke klub tagjai igénylik a nyári szalonnasütős „party”-t.

   Emlékezetem szerint ez a forma közösségi tevékenység a néhány évvel korábbi, a Gizella kórház udvarán megszervezett bográcsozós évadzárót váltotta fel. Mint említettem volt, két-három alkalom még kevés a hagyományhoz, arra viszont éppen elegendő, hogy ki lehessen jelenteni: a klubtagok szeretik a kötetlen sütögetést, kevesebb macerával jár, mint a paprikáskrumpli vagy a bográcsgulyás elkészítése és számukra is elfoglaltsággal jár.

   STROKE szalonnazas 285

 

   2019-ben egy szép, szeptember derekára eső napon gyűltek össze a betegek, és kísérőik, családtagjaik. A Bárka Humánszolgáltató Központ Ihász utcai kertjében szerencsés az a kialakítás, hogy a tűzgyújtó helyek közelében helyezték el az asztalokat, mert így a kisebb baráti társaságok, vagy akár egy egész család, egy helyre tudott pakolni, a szalonnasütéshez szükséges dolgokat előkészíteni.

 

   STROKE szalonnazas 211Itt azért álljunk meg egy pillanatra.! Míg az előző évben egy önkéntes vállalás folytán mindenki kiporciózva kapta a szalonna és kolbász adagot, sőt, előre felszeletelt kenyér is volt, most „enyhült a szigor”. Ami azt jelenti, hogy mindenki maga hozta a lángfölé valót, azaz, többen virslit, debrecenit is hoztak a szalonna mellé – vagy éppen helyette. Sőt, akadt, aki 2-3 szelet sovány húst igyekezett a tűzön megsütni.

   STROKE szalonnazas 172Nem hiányzott a kreativitás sem: néhányan büszkén mutatták, hogy a sajátosan irdalt szalonna, a kolbi milyen szép formákat ölt, amikor már csak a zsírját vesztett sültje marad. Az sem volt baj, ha itt-ott kicsit égett, füstös lett a virsli héja.

 

   Többen már terítettek, mások éppen a lecsöpögő zsírtól nagylángra lobbanó tüzet igyekeztek megfékezni, mikor váratlan vendég érkezett. Kiss Judit, a klub korábbi vezetője, programszervezője, mindenese toppant be a szalonnázók közé. Mint kicsit később, a nagy ölelkezések, rácsodálkozások után kiderült, érkezése abszolút titok volt. Szó szerint kell érteni, csak 2-3 beavatott tudta, hogy Judit itt lesz az évadnyitó, szalonnázós klubnapon.

   STROKE szalonnazas 357

 

   Magától értetődő volt a kérdés, hogyan került ide? Judit, miközben mindenkihez volt egy kedves szava, akit nem ismert, bemutatkozott, elmondta, tényleg meglepetésnek szánta a részvételét. (Hát, mit ne mondjak? – sikerült, volt, aki egy-két könnycseppet morzsolt el az arcán…)

 

   STROKE szalonnazas 208Kiss Judit (a képen balra) ezúttal csak annyit mondott, később is találkozunk majd, mert az élet úgy hozta, hazajött, s ez egyelőre nem kéthetes szabadságnak tűnik. Hosszabb időt tölt itthon, s még az is lehet, nem megy vissza külföldre dolgozni. Nagy nyitottsággal fordult mindenkihez, érdeklődött a hogylétük felől, s láthatóan igyekezett a levél-infók után valódi, élőszóban elmondott infókat magába szívni.

 

   Egyszer minden véget ér, s ez most is így volt. A fínom ebéd elfogyott, a beszélgetéseket a rendrakás, pakolás váltotta fel…

 

   Nem állítok valótlant, ha azt mondom, ha az idén is lesz szalonnasütés, a tudósítás már azzal fog kezdődni, hogy a stroke klub a hagyományos szalonnasütéssel zárta/nyitotta az évet.

 

   A cikkhez tartozó képgaléria  ITT  tekinthető meg.

   Fotó: 10kerkult.hu/OGY