AD-blacklist1

2019
dec.
31

Az egymásra figyelés ereje – karácsony a stroke klubban

Írta: Oszvald György

Stroke Xmas 132leadMeglepetésekkel tűzdelt, mértéktartóan elegáns, de annál családiasabb, bensőséges karácsonyi klubnapon köszöntötték az ünnepet a Bajcsy-Zsilinszky Kórház Stroke Betegszervezet klubtagjai december 11-én.

 

  

 

Engedelmükkel, kedves olvasók, nem ragaszkodnék az időrendi sorrendhez, inkább a meglepetések köré csoportosítanám a történéseket! Ezek közül is a legnagyobbnak Kiss Judit, a Gizella Kórház egykori pszichológusát, a stroke klub fáradhatatlan szervezőjének, motorjának a jelenlétét emelném ki.

 

   Stroke Xmas 090Kiss Judittal (képünk) már a nyári szalonnasütésen találkozhattunk, s a meglepetést azért említem, mert csak néhány bennfentes tudta, hogy itthon van. Szóval, igazi meglepetés volt az érkezése. Habár, akkor nemigen árult el túl sokat, de sejteni engedte, élete ismét nagyot változik nemsokára.

   Bővebb információt most, a karácsonyi klubnapon sem mondott, de az kiderült, hogy felhagy bécsi munkájával, hazaköltözik, s a családjának szenteli majd napjait, remélve, tudásának képzettségének megfelelő munkát is talál.

 

   „Nagyon örülök, hogy ilyen sokan eljöttek, s ez azért fontos, mert annak bizonyítéka, hogy a kezdeményezés nem halt el. Egy nagy taps kijár a szervezőknek, néhányukat megemlíteném név szerint ist. Első helyen Juhász Györgyinek és Lippai főorvosnak jár a köszönet. Az önök levelei alapján Kálmánné Dick Erzsike, és férje, Kálmán László, Darvas Gábor, Hankóczyné Endrédi Ágnes, Horvát Zoltán tették, teszik a legtöbbet, de én még szeretném kiemelni Mészáros Józsefet, Panykó Jánost, nem utolsó sorban Kálmánczi Sándorné Sárát, aki rendületlenül velünk van a két kutyadoktorral, dr. Szandi és dr. Bogár személyében.” – mondta, jelezve, hogy a külföldön töltött évek alatt sem szakadt meg a kapcsolata a stroke betegszervezettel!

 

*

 

   Stroke Xmas 685A másik meglepetést ő maga hozta az ünnepre. Mint mondta, leszólított egy dalnokot az egyik aluljáróban, s mivel nagyon tetszett neki a produkció, meghívta a karácsonyi buliba énekleni, gitározni,

   Auth Gábor énkemondó (képünk), aki 2017-ben az X-faktor tehetségkutatóban is kipróbálta magát, valóban kiváló választás volt: egy szál gitárral énekelt nagyszerűen zengő hangján, örökzöldeket, közismert slágereket.

   A műsorszerkesztése illeszkedett az ünnephez, nem akart a fölé fényesedni, ennek ellenére még táncra is tudta késztetni a bátrabbakat.

 

*

 

   A harmadik meglepetés egy nagyon őszinte, elbűvölő karácsonyi ovis műsor volt. A Kincskeresők Óvoda gyerekei nem először jártak sztrókos rendezvényen, s minden esetben sikert arattak.

 

Stroke Xmas 453

  A Kincskeresők Óvoda műsora

 

   Most is így volt: Legeza Dorottya óvónő egy mozdulattal hívta a felsorakozott kicsik elé az éppen szóló szerepet kapó gyerekeket. Karácsonyi népdalok, rövid versek szerepeltek a repertoáron, s a műsor végén nem csak a sikert aratták le, de finom ajándékokkal masíroztak ki a teremből az asztalok között.

 

   Stroke Xmas 637aItt kell megjegyezni, hogy a tavaly óta nagyot nőtt – szintén rutinos sztrókos rendezvény fellépők – Kiss Bernadett (hegedű) és Okolicsányi Huba (zongora) ezúttal is kedves darabokat választva zárták az ovisok énekhangra szerkeszett műsorát.

 

   A műsoruk előtt és után a klubtagoknak, vendégeknek még az ajándék osztásban is segédkeztek.

 

*

 

   Talán nem is volt meglepetés, de mindenképpen újdonság volt a karácsonyi rendezvényt megnyitó Csuja Gábor szereplése: Márai Sándor Négy évszak című kötetéből olvasott fel egy részletet (bal oldali képen).

 

   Stroke Xmas 111Ami viszont egyáltalán nem volt meglepetés, de fontos része minden hasonló ünnepségnek, a városvezetők jelenléte. Ezúttal Weeber Tibor alpolgármester tisztelte meg jelenlétével a sztrókosokat, és mondott meleg hangú köszöntést.

 

   „Elszaladt egy év megint. Advent ideje van, a szívünket már az ünnepre készítjük a várakozás alatt. Itt olyanok ülnek, akiket már megpróbált az élet, és pontosan tudják, hogy amiről most beszélünk, ez nem csak pár szép szó, hanem nagyon fontos jel, hogy odafigyelünk egymásra. és tudjuk, hogy az idegeneket könnyű szeretni, de akik közel állnak hozzánk, nos, őket nagyon nehéz. Hiszen látjuk a hibáikat, az elesettségület. És mégis, ebben a nehézségben van a szeretet lényege. 

Stroke Xmas 119

   Mert a szeretet nem az ajándékról szól. Hanem arról, ha dolgunk végeztével hazaérünk, megsimogatjuk a párunkat, megköszönjük az elénk tett vacsorát, megszeretgetjük a gyerekeinket, vagy, ha éppen betegről van szó, az ágy mellett a kezét fogva, megszorítva kap tőlünk biztató reményt, biztonságot.”

 

   Weeber Tibor (képünk) azzal folytatta, hogy a magányosan élőkre mindezek a megállapítások fokozottan érvényesek. Nagyobb figyelmet igényelnek, s ilyentájt nem is ajándékkal, de néhány jó szóval kopogunk be hozzájuk, azzal már sokat segítettünk. sok embernek talán éppen ez az igazi ajándék.

 

   A köszöntő után dr. Lippai Zoltán és Juhász Györgyi a már hagyományos Év embere egyesületi díjak átvételére hívták a színpad elé az arra érdemeseket. Róluk a betegszervezet munkáját szervező és irányító grémium hozott közös döntést.

   Elismerést kaptak azok a hozzátartozók, akik szeretteiket áldozatos, rendkívüli türelemmel ápolják, gondozzák. Déman István volt az egyik, Monori László családjából a beteg klubtag testvére a másik. Ez utóbbi esetben Györgyi kiemelte, hogy a családtagok gyakorta váltják egymást, de olyan nem fordul elő, hogy valaki ne kísérné el Lacit a programokra.

   A kutyadoktorok és Kálmánczi Sándorné Sára egyaránt megkapták az ajándékukat, s mivel dr. Bogár „rendelt”, mindenki türelmesen megvárta, míg befejezi a dolgát.

  

Stroke Xmas 000 dijasok

  Az eliskerést kapott klubtagok - balról: Kálmáncziné Sára és a kutyadokik, Déman István, Monori László családja, Bercsa Éva, Mészárosné Wehovszki Éva (a férje vette át az elismerést), Darvas Gábor, Kálmán László és felesége, Dick Erzsike.

 

   A szervezők köszönetet mondtak az Önkormányzat támogatásáért, a KÖSZI munkatársainak a terem és a technika maradéktalan biztosításáért a klubnapokra, s a klub munkáját segítő dietetikus stáb tagjainak.

 

   Stroke Xmas 321Elismerésben részesültek a stroke klub tevékenységét, adminisztrációját szervező klubvezetők is:

  Hankóczyné Endrédi Ágnes, Kálmán László és felesége, Erzsike, Bercsa Éva, Mészáros Évike, Darvas Gábor. 

   Nem utolsó sorban Lippai Zoltán és Juhász Györgyi (képünk).

   A krónika hitelessége okán kell megemlíteni, hogy e cikk írójának is megköszönték a klub életét dokumentáló újságírói munkáját.

 

Cikkünkhöz képgaléria tartozik – ITT

fotó. 10kerkult.hu/OGY